Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik SON DAKİKA: Nagehan Alçı Afganistan'da! Taliban'dan tanınma ve yol haritası mesajları
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Afganistan'ın başkenti Kabil'de. Taliban hükümetinin yönetimindeki Afganistan'daki son gelişmeleri aktaran Alçı, Taliban Hükümeti Sözcüsü'yle yaptığı görüşmeyi aktardı.

        Alçı, "Taliban Sözcüsüyle 1,5 saat sohbet ettik. Yeni hükümet medyasının temsilcileri vardı. Yavaş yavaş nasıl bir yol izleyecekleriyle ilgili tartışmalar sürüyor. Bundan sonra ne yapılacak, 'Bize yardım edin' mesajı vermeye çalışıyorlar" dedi.

        Afganistan'da genel seçimlerin yapılması belirsizliğinin devam ettiğini söyleyen Alçı, Taliban hükümetinin uluslararası kamuoyunda tanınması ve yardımların ülkeye gelmesi gerektiğini bildirdiklerini söyledi.

        REKLAM

        Alçı gelişmeler hakkında şunları söyledi:

        "Bu geçici hükümetin ne kadar süreceği belli değil. 'Bizi hiç kimse tanımazsa biz de yol haritamızı hayata geçiremeyiz' diyorlar. 'Bizim tanınmaya ve uluslararası yardıma ihtiyacımız var' diyorlar. Yardımlar gelmezse Afganistan'daki belirsizlik devam edecek. Geçici olarak açıklanan bu hükümet, çok da geçici olmayabilir."

        DİĞER KONULAR

        Alçı, bankaların en fazla haftalık 200 dolar verebildiğini, ancak dolar olarak değil Afgani olarak verebildiklerini söyledi.

        "Kalabalıkta belli bir risk var" diyen Nagehan Alçı, "Burada en önemli şey, hakların tesis edilmesi için insanların hayatta kalması gerebiliyor. Açlık meselesinin çözülmesi gerekiyor" dedi.

        Kabil Hamid Karzai Havaalanı hakkındaki son gelişmeleri de aktaran Alçı, "Havaalanıyla ilgili Pakistan'dan uçaklar olduğu söyleniyor. Ancak bu onaylanmıyor. Uluslararası havaalanı bir süre daha açılamayacak. Uçuşlarla ilgili net bilgi yok" ifadelerini kullandı.

        Afganistan'da Katarlıların destekleri ve temaslarının devam ettiğini aktaran Alçı, "Katar'a bakış aynen devam ediyor" dedi.

        TALİBAN 'DEĞİŞTİM' MESAJINI GÜÇLÜ VEREMEZSE ULUSLARARASI YARDIM ALAMAZ

        Akşam saatlerinde Habertürk TV'ye bağlanarak Taliban ve Afganistan'daki yeni düzenle ilgili gözlemlerini paylaşan Alçı, Taliban'ın 'değişim' mesajını güçlü vermezse uluslararası yardım alamayacağını belirtti.

        Alçı'nın sözleri şöyle:

        "Taliban sözcüleriyle, basın ofisiyle temasımız oldu. Sokaklardan çarpıcı izlenimler var. Bir yetimhaneye girdik.

        Son 40 yılın ve daha öncesinin sorunları var. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi ve Taliban'ın hükümet kurmasından itibaren bir belirsizlik var. Başka bir hükümet kurulacak mı, kurulursa kimlerden oluşacak? Bu soruların net cevabı yok. Taliban yetkililerinden de cevabı yok. 'Maddi desteğe ihtiyacımız var, uluslararası yardımlara ihtiyaç' var deniyor. Bu hükümet bir süre daha gidecek gibi görünüyor. Farklı senaryolar var. Bir süre sonra hükümeti değiştirmek yerine bazı bakanların değiştirileceği, bazı atamalar yapılacağı söyleniyor. Kadınlarla ilgili bakanların kaldırıldığı söylendi ama öyle değil. Bir kadın bakan da atanabileceği siyasi kulislerde konuşuluyor.

        "BURADA İNSANLARIN KONUŞMASI KOLAY DEĞİL"

        Eski Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Abdullah Abdullah gibi isimlerin hükümette yer almaları pek olası gözükmüyor.

        Burada insanların konuşması çok kolay değil. Sokaklarda mikrofonu tutmak kolay değil. Öncelikle Taliban'dan izin almamız gerekiyor, insanların konuşmaya istekli olması gerekiyor. Sokaklar eski canlılığa kavuşmuş. İnsanların bezdiği bir süreç var. Amerika'nın nasıl bir tablo bıraktığı ortada. Tabii ki Taliban'dan bir endişe ve korku var. Ancak diyorlar ki, 'İçine düştüğümüz güvenlikten, açlıktan, belirsizlikten kurtaran bir şey olsun'.

        Bu hükümet 'değiştim' mesajının altını doldurmadan uluslararası bir yardım alamaz. Uluslararası yardım gelmedikçe, tanınmadıkça Afganistan, halka büyük zarar.

        Burada çocuklar aç. Dayanılması zor sahnelere tanık olduk. Kabil'in içerisinde Alaaddin Yetimhanesi'ne gittik. Yalnız 50 çocuk kalmış. Yetimhanede dahi o çocuklara yiyecek bulunamaz hale gelinmiş. Orada konuştuğumuz minicik, pırıl pırıl kız çocukları, erkek çocuklarının hepsinin annesi babası bu acı coğrafyada yok olup gitmişler. Türkiye deyince gözleri parlıyor. Büyük bir dram yaşanıyor. Dünyanın bunu muhakkak görmesi gerekir.

        "TALİBAN ESKİ KADROLARLA BERABER YÜRÜMEK ZORUNDA"

        Taliban çok hızlı bir şekilde kontrolü ele aldı. Kadroları çok dar. Kilit pozisyonlara kendi isimlerini getirdi. Alta baktığımızda kadrolar Taliban kadroları değil. Basın ofisinde son derece kilit pozisyonda 16 yıldır görev yapan bir isim duruyor.

        Sert bir Taliban mı olacak, ılımlı bir yöne mi gidecek henüz bunları bilmiyoruz. Önümüzdeki süreçte Taliban eski kadrolarla birlikte yürümek zorunda. Devlet ajansının kadın çalışanlarını evlerine göndermek zorunda kaldık, evden çalışmaya devam ediyor deniyor. Kadın bakanın atama yapılabileceği konuşuluyor.

        Hükümetin içinde görünenler var, tamamen arka planda olanlar da var. Çok belli noktalarda fotoğrafı dahi olmayan isimlerden oluşan hükümetten bahsediyoruz. Biraz arka planda kalmayı da tercih ediyorlar. Taliban parçalı bir yapı. Aralarında bir harmoni yok. Birtakım tartışmalar yapılıyor ama pek fazla dışarıya yansıtılmıyor. 'Biz değiştik, dünyanın bunu duyması lazım, şayet dünya bizi tanımazsa o zaman dünya Afganistan halkına ceza vermiş olur' diyorlar.

        "UÇUŞLAR BAŞLADI"

        Burada çok ciddi sıkıntı var. Afganistan halkı açlık sınırına doğru ilerliyor. Bizim kaldığımız yerde buranın büyük bir bankası var. Sabah gördüğümüz insanlar öğlen hala aynı saatlerde bekliyor. Bankalar dolar olarak ödeme yapamıyorlar. Sokaklarda dilenen çocuklar var. Bir cent için, üç beş Afgani için yalvarıyorlar.

        Uçuşlar başladı. İç uçuşlar var. Pakistan'dan gelen seyrek uçuşlar var. Pakistan Havayolları ile görüştüğümde bugün bir uçak kalkacağını söylemişlerdi. Kabil Havaalanı'nın kısa vadede uluslararası uçuşlara gördüğüm kadarıyla açılması sözkonusu değil. Türkiye ile Katar'ın işletmesine sıcak bakılıyor. Burada farklı faktörler de var. Çin, Afganistan'ın yeni döneminde var olmak istiyor. Türkiye'nin hava limanının işletmesine nasıl bakıyor mesela. Çok da hoşlanmadığına dair bir kanaat var.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ