Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya New York'taki Türkevi'ne saldıran kişi aranıyor
        1

        22 Mayıs günü sabaha karşı 03.14'te kimliği belirsiz bir kişi, New York'ta bulunan Türkevi'ne demir levyeyle binanın alt katındaki bazı camları kırdı. Saldırının ardından başta Türkiye ve ABD'den sert tepki geldi.

        2

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BU TERÖRİSTİ BULMANIZ GEREKİYOR

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD yetkililerine seslendiği konuşmasında, "Türkevi orada size bir emanettir. Türkevinin camlarını levye ile kıran bu teröristi bulmanız gerekiyor. Türkevi'nin camlarını kıran bu teröristi bulmanız gerekiyor. Hadi bakalım hemen, süratle bu teröriste bulmanız lazım. Gereğini de yapmanız lazım." ifadelerini kullandı.

        3

        Türkevi'ne alçakça saldırı yapıldığını dile getiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD’den, saldırının faillerini süratle tespit etmesini ve ev sahibi ülke olarak diplomatik temsilciliklerimize gerekli korumayı sağlamasını bekliyoruz. Seçim süreci başta olmak üzere, vatandaşlarımıza her türlü hizmeti özveriyle sağlayan meslektaşlarıma geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." dedi.

        4

        NYPD: SALDIRGAN ARANIYOR

        Saldırının ardından Türkevi'nin etrafına güvenlik şeridi çeken New York Polisi, olaya ilişkin soruşturma başlattı.

        5

        New York Polis Departmanı (NYPD), kimliği belirsiz saldırganın arandığına ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

        6

        Paylaşımda, "22.05.2023 tarihinde saat 03:00'te Türk Konsolosluğu'na kimliği belirsiz şahıs büyük bir levye ile çok sayıda cama vurarak camların kırılmasına neden oldu. Herhangi bir bilgi için bizi arayın veya anonim olarak internet sitemizden bir ipucu gönderin." ifadeleri yer aldı.

        7

        ABD DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, New York'ta Türkevi'ne yönelik saldırıyı kınayarak, Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Güvenlik Hizmetlerinin yerel kolluk makamları ile saldırıyı soruşturduğunu açıkladı.

        8

        Günlük basın toplantısında konuşan Miller, Türkevi'ne yönelik saldırıya ilişkin bir soruya verdiği yanıtında, "New York'taki Türkevi'ne yönelik vandalizm haberlerini gördük. Dışişleri Bakanlığının Diplomatik Güvenlik Hizmetleri soruşturma konusunda yerel kolluk makamları ile çalışıyor. ABD'de suç olan diplomatik misyonlara yönelik şiddeti ve vandalizmi kınıyoruz.” dedi.

        9

        BM KAPSAMLI ARAŞTIRMA TALEP ETTİ

        Birleşmiş Milletler (BM), Türkevi'ne düzenlenen saldırıyı kınayarak New York'taki ilgili makamların olayı kapsamlı bir şekilde araştırmasını talep etti.

        10

        BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, AA muhabirinin, "Dün akşam hem Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği hem de New York Başkonsolosluğu'nun bulunduğu Türkevi'ne bir saldırı düzenlendi. Türkevi, BM binasının tam karşısında yer alıyor. Bu saldırıya ilişkin tepkiniz nedir?" sorusuna yazılı cevap verdi.

        11

        Haq, "Tüm diplomatik yerleşkelere yönelik saldırıları kınıyor, New York'taki ilgili makamların olayı kapsamlı bir şekilde araştırmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

        12

        NEW YORK BELEDİYE BAŞKANI OLAY YERİNİ ZİYARET ETTİ

        Türkevi'ne yönelik saldırının ardından New York Belediye Başkanı Eric Adams, olay yerini ziyaret etti.

        13

        Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ile olay yerini dolaşan Adams, saldırı hakkında bilgi aldı.

        14

        Adams, Türkevi'nde, Türkiye'deki Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için devam eden oy verme işlemini de yerinde inceledi.

        15

        Ziyarete ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Başkonsolos Özgür, "Güvenlik önlemlerinin Türkevi'nin etrafında artırılmasını talep ettik. Daha evvel de benzer şeyler oldu. Ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Eskiden burada bir güvenlik kulübesi vardı. Bunun buraya 24 saat esaslı tekrar yerleştirilmesini talep ediyoruz. Türkevi'nin güvenliği konusunda daha duyarlı olmalarını istedik." diye konuştu.

        16
        17
        18

        *Haberin görselleri AA tarafından servis edilmiştir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ