Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Oy kullanmama cezası var mı ve ne kadar? 2023 Genel seçimlerde oy kullanmak zorunlu mu? Oy kullanmazsam ne olur, ceza öder miyim?
        1

        Genel seçimler için geri sayım başladı. 14 Mayıs Pazar günü saat 08.00 itibarıyla başlayacak oy verme süreci saat 17.00 itibarıyla sona erecek. Milyonlarca kişi Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri için oy vermeye sandık başına gidecek. Oy kullanamayacak durumda olanlar, "Oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçimlerde oy kullanmak zorunlu mu?" gibi sorulara yanıt arıyor. İşte detaylar...

        2

        SEÇİMDE OY KULLANMAK ZORUNLU MU?

        Bir vatandaşın seçme hakkını kullanması zorunludur, vatandaşlık görevidir. YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir.

        3

        OY KULLANMAMA CEZASI 2023

        14 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimlerde oy kullanmama cezasının ne kadar olacağı henüz açıklanmadı. Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda oy kullanmama cezası belli olacak.

        4

        2017 yılı Referandum seçimlerinde YSK tarafından belirlenen 22 TL tutar bir önceki 1 Kasım Pazar 2015 seçimlerinde de 22 TL olarak belirlenmişti.

        5

        Oy kullanmayan kişiler için ceza tebligatı gönderilir. Ceza tebligatının elinize ulaşması ile birlikte pusula üzerinde ödeme işlemleri hakkında bilgiler yer almaktadır. Ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden yapılmaktadır. Bu cezalar Maliye Bakanlığı'na ödenir.

        Haberi Hazırlayan: Türker Üner

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ