Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Pasinler Savaşı Tarihi, Nedenleri, Tarafları, Sonuçları ve Önemi Nedir? Pasinler Savaşı Kimler Arasında ve Ne Zaman Olmuştur?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Anadolu’nun Türklere yurt olmasının önemli bir safhası olan ve ilk Bizans – Selçuklu savaşı olması açısından da Türk tarihinde önemli bir yeri olan Pasinler Savaşı önemi nedir? Pasinler Savaşı kaç yılında yapılmıştır? İşte, Pasinler Savaşı tarihi ile ilgili tüm detaylar…

        Pasinler Savaşı Hangi Devletler Arasında Olmuştur?

        Bir Selçuklu beyi olan İbrahim Yınal Bey’in Anadolu üzerine gerçekleşen akınları sonunda yaşanan Pasinler Savaşı; Selçuklular ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Gürcü Krallığının da Bizans İmparatorluğu ile müttefik olduğu Pasinler Savaşı tarihi, 1048’dir.

        REKLAM

        Pasinler Savaşı Tarihi

        Bizans İmparatorluğu, doğu sınırında bulunan Gürcü Krallığı’nda ortaya çıkan iç mücadelelere dâhil olarak, mevcut krala karşı isyan etmiş olan IV. Liparit’e destek vermiş ve onu Bizanslı bir yönetici olarak kabul etmişlerdir.

        Bizans İmparatorluğu’nun doğu sınırında meydana gelen bu gelişmelerle, Bizans İmparatorluğu ile Selçuklular komşu olmuşlardır. Bu bölgedeki Bizans gücünün ne boyutta olduğunu öğrenmek isteyen Selçuklular, 1048 yılında Anadolu üzerine bir akın gerçekleştirmiş ve bu akınların sonunda bazı Bizans kentlerini ele geçirmiştir.

        Anadolu üzerine gerçekleşen bu Selçuklu akınlarından büyük bir rahatsızlık duyan Bizans imparatoru IX. Konstantinos, bölgede bir ordu oluşturmuş ve bu orduya bir Gürcü birliği de eklenmiştir. Selçuklu akınlarını durdurmak için oluşturulan Bizans-Gürcü ordusu, Pasinler Ovası’nda konuşlanarak Selçuklu ordularını beklemeye başlamışlardır.

        REKLAM

        Kutalmış ve İbrahim Yınal Bey’in komuta ettiği Selçuklu ordusu ile Bizans-Gürcü orduları 10 Eylül 1048 tarihinde Pasinler Ovası’nda karşı karşıya gelmişler ve savaş Selçukluların galibiyetiyle sonuçlanmıştır.

        Gerçekleşen savaşın sonunda IV. Liparit de dâhil olmak üzere birçok esir alan Selçuklu orduları aynı zamanda büyük ganimetler de elde etmiştir.

        Savaşın sonunda Bizans İmparatorluğu’nun talebiyle iki devlet bir barış antlaşması imzalamıştır. Bu barışın hükümlerine göre Bizans İmparatorluğu; İstanbul’da Emeviler tarafından yaptırılan cami ve medresenin tamir edilmesini ve camiye Tuğrul Bey’in simgesi olan ok ve yay işaretlerinin işlenmesini kabul etmişlerdir.

        Pasinler Savaşı Nedenleri

        1048 yılında gerçekleşen ve Selçuklu Devleti’nin galibiyetiyle sonuçlanan Pasinler Savaşı nedenleri şu şekildedir:

        REKLAM
        • Selçukluların Anadolu’yu Türkleştirmek istemeleri.
        • Selçuklu akıncılarının Anadolu üzerine gerçekleştirdikleri akınların Bizans İmparatorluğu için büyük bir tehdit olması.
        • Bizans İmparatorluğu’nun, doğu sınırında güçlü bir devlet istememesi.

        Pasinler Savaşı Sonuçları

        Pasinler Savaşı; Anadolu’nun kapılarını Türklere aralayan savaş olarak değerlendirilmektedir. Öne çıkan Pasinler Savaşı sonuçları ise şunlardır:

        • Savaşı kazanan Selçuklu ordusu büyük bir ganimet elde etmiştir.
        • Gürcü kuvvetlerin komutanı IV. Liparit, Selçuklular tarafından esir alınmıştır.
        • Bizans İmparatorluğu’nun eski gücünden uzak olduğu anlaşılmıştır.
        • Bu savaş ile Anadolu’nun kapıları Türkler için aralanmıştır. Bu tarihten sonra Anadolu üzerine yapılan akınlar artarak devam etmiştir.

        Pasinler Savaşı Önemi

        1048 yılında gerçekleşen Pasinler Savaşı; 1306 yılına kadar sürecek olan Selçuklu – Bizans savaşlarının ilki olması açısından büyük bir öneme sahiptir. Selçukluların çok önemli bir stratejik galibiyet aldıkları Pasinler Savaşı ile Anadolu’nun kapıları Türkler için aralanmış ve Selçuklular büyük bir moral üstünlüğü sağlamışlardır. Ayrıca Pasinler Savaşı; Selçukluların Bizans İmparatorluğu’na karşı aldığı ilk savaş galibiyeti olarak da tarihi kaynaklarda yerini almıştır.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Türker Üner

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ