Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Post-Truth ne demek? Post-Truth ne anlama geliyor?

        Post-Truth ne demek? Post-Truth ne anlama geliyor? soruları vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Günümüz siyasetinde de önemli bir kavram olarak öne çıkan "post-truth" kelimesini sizler için araştırdık

        POST-TRUTH NE DEMEK?

        Post-truth’ bir sıfat olarak, ‘nesnel hakikatlerin belirli bir konu üzerinde kamuoyunu belirlemede duygulardan ve kişisel kanaatlerden daha az etkili olması durumu’ şeklinde tanımlanıyor. Türkçe’ye ‘gerçek-ötesi’, ‘gerçek-sonrası‘ ya da ‘post-olgusal’şeklinde çevirebiliriz.

        POST-TRUTH'UN TARİHÇESİ

        ‘Post-truth’ kelimesindekipostön-eki, bu spesifik kullanımında, genel kullanımının aksine ‘bir olay ya da vak’adan sonra gerçekleşen’ anlamında değil, ‘önüne geldiği kavramın artık önemsiz ya da gereksiz kabul edildiği bir zaman ait’ manasında kullanılıyor. Yani, ‘post-truth politics’ dediğimizde, ‘doğruların, hakikatlerin, olguların önemini yitirdiği bir dönem’den bahsetmiş oluyoruz.

        ‘Post-truth’, bu güncel anlamında ilk kez 1992 yılında, Sırp asıllı Amerikalı Oyun Yazarı Steve Tesich’in The Nation dergisinde yayımlanan yazısında geçiyor. Post-truth kelimesinin bundan önceki kullanımları genelde ‘gerçek anlaşıldıktan, hakikat ortaya çıktıktan sonra’ anlamında olmuş.

        Kelimenin yaygın şekilde dolaşıma girmesi ise, Ralph Keyes’in2004’te basılan kitabıThe Post-truth Era ile olmuş.

        Haberi Hazırlayan: Fatih Berktaş
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ