Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rumen YouTube yayıncısından 'yalan haber' deneyi

        Romanya'nın popüler YouTube kanalının kurucusu Andrei Şelaru, ülkedeki medya kuruluşlarını yalan haber yayınlamaları için bir deney yaptı.

        Selly ismiyle tanınan YouTube yayıncısı, kaza geçirdiğini gösteren montajlanmış video ile yalan haberlerin nasıl yayılabildiğini göstermeyi hedeflediğini söyledi.

        euronews'e konuşan Selly, "İnsanlar televizyonda gördüğü her şeye inanıyor. Yaptığım deneyle sahte bir olayın Romanya'da nasıl haber olabildiğini tüm ülkeye göstermek istedim" dedi.

        19 yaşındaki YouTuber, "Sahte bir video montajladım, bilgisayardan yapıldığı belli oluyordu. Romanya'nın en çok izlenen haber kanalına gönderdim ve saatler içinde tüm haberlerde bu vardı" şeklinde konuştu.

        REKLAM

        Olayın sahte olduğunu anlaşılmasının ardından, ülkenin önde gelen haber sitelerinden libertatea.ro, konu hakkında özür yazısı paylaşarak bundan sonra veri kontrollerini artıracağını ve gazetecilere bu konuda daha fazla kaynak vereceğini açıkladı.

        Televizyonda gördükleri her şeye inanmama tavsiyesinde bulunan Selly, deneyi sayesinde Romanya'daki haber kalitesinin de artmasını umduğunu dile getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ