Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Kalp ve Damar Sadece genetik değilse?, Dr. Handan Yavuz Köksal, The International Journal of Cardiology, saç dökülmesi, kellik, alopesi, Koroner kalp hastalığı, koroner kalp hastalığı, kalp damar sağlığı

        Koroner kalp hastalığı ile ilgili bilgi veren Dr. Handan Yavuz Köksal, bazı özellikler, koşullar ya da alışkanlıkların koroner kalp hastalığı (KKH) riskini artırabileceğini söyledi.

        Koroner kalp hastalığı için ileri yaş, cinsiyet ve aile hikayesinin (genetik yatkınlık) değiştirilemez risk faktörleri olduğunu belirten Köksal; hipertansiyon, yüksek kolesterol seviyeleri, obezite, diyabet, hareketsiz yaşam, kötü beslenme ve stresin ise değiştirilebilir risk faktörleri olduğunu kaydetti.

        Köksal, kalp hastalığı için değiştirilebilir ve değiştirilemez risk faktörlerinin yıllardır bilindiğini, ancak Ağustos 2014'de The International Journal of Cardiology dergisinde yayımlanan bir araştırmanın sonucuna göre kelliğin de bu faktörlere eklenebileceğini açıkladı: "Ağustos 2014'de The International Journal of Cardiology dergisinde yayımlanan çok önemli bir çalışmaya göre, hekimlerin hastaları değerlendirirken kelliği de kalp hastalıkları için potansiyel risk faktörü olarak görmesi gerektiğini önermektedir. Çünkü yapılan bu geniş değerlendirmede (meta-analizde) kellik ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi ortaya koyan çarpıcı sonuçlar elde edilmiştir. 29.254 kellik sorunu olan kişiyi kapsayan 31 çalışma incelenmiş ve kelliğin (alopesi) koroner kalp hastalıkları riskindeki artış ile ilişkili olduğu sonucu çıkarılmıştır."

        Araştırmada kellik (alopesi) sorunu olan kişilerin; hiperinsülinemi, insülin direnci, metabolik sendrom risklerinin de arttığı sonucuna varıldığını bildiren Köksal, bu kişilerde yüksek kolesterol- trigliserit seviyesi ve yüksek tansiyon (kan basıncı) riskinin arttığına dair bulgular olduğunu da belirtti.

        "HASTALIK RİSKİ KELLİK SEVİYESİ İLE DOĞRU ORANTILI"

        Köksal, araştırma sonuçlarına göre tüm bu risklerin kellik (alopesi) derecesi ile doğru orantılı olduğunu söylerek şu açıklamalarda bulundu: "Yani çalışmaya göre kellik seviyeniz ne kadar ileri ise kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskiniz o kadar yüksek bulunmuştur.

        Biliyoruz ki 50 yaş altı koroner arter hastalıkları erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir. Üstelik ülkemiz 50 yaş altı ölümcül kalp krizlerinde 22 Avrupa ülkesi arasında maalesef birinci sırada yer almaktadır. (EUROASPIRE III çalışması verileri)

        Sadece bir risk faktörü koroner kalp hastalığı riskinizi iki katına çıkarırken 3 veya daha fazla risk faktörüne sahipseniz koroner kalp hastalığı riskiniz on katından fazla artış gösterebilir."

        Köksal, tüm bu araştırma sonuçlarının 50 yaş altı ve kellik sorunu yaşayan erkeklerin, kardiyovasküler hastalıkların erken tanısı için kardiyolojik muayeneye daha fazla önem vermeleri gerektiğine işaret ettiğini belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ