Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ruh Sağlığı Sosyal medya depresyonu riski

        Sosyal medya artık hayatımızın her alanında... Gerek arkadaşlarımızla iletişim kurmak, gerekse de işimiz ile ilgili paylaşımlar için sosyal medyayı sık sık kullanıyoruz. Peki, sosyal medya kullanımı psikolojimizi ne yönde etkiliyor? Sosyal medya depresyon nedeni mi? Kimler depresyon riski altında?

        İşte detaylar...

        HAYATIMIZA SANAL KİMLİKLERLE DEVAM EDİYORSAK...

        İnsanlar sosyal medyayı kullandıkça, popülerlikleri artıyor ve sanal kimlik kazanıyorlar. Ve bir süre sonra hayatlarına bu sanal kimliklerle devam etmeye başlıyorlar. Ancak bu durum bir süre sonra kaygı ve depresyona neden oluyor.

        Takipçi sayısının değişmesi, paylaşımların beğeni alması ya da almaması kişinin ruh halini etkiliyor. Sosyal medya ile insanlar kendilerini daha üstün görmeye, daha başarılı ve daha popüler olduğuna inanmaya başlıyor. Ve sosyal medya hesaplarındaki yorumlar ve beğeniler düşerse kendilerini daha değersiz ve yetersiz hissetmeye başlıyorlar. Bir şeyleri eksik yapmış gibi hissediyorlar. Bu durum ise insanda moralsizlik, mutsuzluk, hayata karşı ilgi kaybı gibi depresif belirtileri tetikleyebiliyor.

        NE KADAR BEĞENİ O KADAR ÜSTÜNLÜK HİSSİ...

        Sosyal medya aynı zamanda narsisizmi de besliyor. Yani insanlar ne kadar çok beğeni ve yorum alırsa o kadar çok kendilerini üstün buluyor. Bu yüzden de kendilerinde bir şeyleri yapmaya hak görüyorlar. Diğer insanlar o kişilerle alakalı bir yorum yaptığı zaman, yorumlarını beğenmeme, empati kuramama gibi sorunlarla karşılabiliyor ve böylece de biraz daha narsistleşebiliyorlar.

        BU DEPRESYONLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİZ?

        Sosyal medyayı bilinçli bir şekilde kullanmak gerekiyor. Yani sosyal medyayı belirli bir amaç ve hedef doğrultusunda kullanırsak, bu problemle karşılaşmıyoruz. Normal şartlarda sosyal medyayı kullanmadığımız zaman panik, kaygı, mutsuzluk, moralsizlik gibi duygular yaşamamamız gerekiyor.

        Eğer bu tip problemlerle karşılaşıyorsanız, bir psikiyatrik veya psikolojik yardım almaktan kaçınmamak gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ