Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Turan kadınların hayatını kâbusa çeviren ve ana etkeni HPV virüsleri (Human Papilloma Virüs) olan genital siğillerin cinsel ilişkiyle bulaşan bir hastalık olarak son yıllarda daha fazla yaygınlaşmaya başladığını belirtiyor.
RAHİM AĞZINDA HASTALIK YAPABİLİYOR
Kadınların korkulu rüyası genital siğiller hakkında Prof. Dr. Cem Turan şu bilgileri veriyor: "Kadınlarda daha fazla görülen genital siğiller en çok HPV 6 ve HPV 11 ile ortaya çıkıyor. Ancak daha da problemli olan ve HPV 16, 18 ile başlayan yüksek riskli HPV tipleri hiç siğil yapmadan da rahim ağzı yani servikste hastalığa neden olabiliyor. Hastalık enfekte kişiyle teması takiben 3 hafta ile 8 ay kadar sonra görülüyor. HPV virüsü kişilere bulaştıktan sonra vücutta gizli kalabildiği için siğiller hemen çıkmıyor ve geç farkediliyor.
Sıcak ve nemli bölge genital siğillerin oluşumu için daha elverişli bölgeler. Genellikle erkeklerde penis ve kasık, kadınlarda ise vajina içi ve vulva denilen dış genital bölgede görülüyor. Ayrıca her iki cinste anüs çevresinde de gözlenebiliyor. Genital siğillerin çapları 1-2 mm'den 5-6 cm'e kadar sayıları ise birkaç taneden birkaç yüze kadar değişebiliyor. Yumuşak, nemli, deri renginde veya kahverengi olarak gözlenen siğiller lezyonlar kümeler halinde yayılma eğilimi gösteriyor. Çoğu kez et beni sanılan genital siğiller belirgin bir şikayet oluşturmadıklarından dolayı geç farkediliyor."
EĞER TEDAVİ YAPILMAZSA...
Genital siğillerin zamanında tedavi edilmediği takdirde kansere dönüşme ihtimalinin olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Turan "Özellikle kadınlarda Serviks yani rahim ağzı Prekanseröz Lezyonlar (CIN) (kanser öncüsü lezyonlar) ve Serviks kanseri (rahim boynu veya ağzı kanseri) ve sünnetsiz erkeklerde ise penis kanseri yapabiliyor. Bu yüzden tüm genital HPV infeksiyonları tedavi ve takip gerektiriyor." diyerek genital siğil tedavisinde erken tanının ve hastalığın takibinin önemine dikkat çekiyor.
Genital siğillerin tedavisi ve takibi konusunda kadınların belli periyotlarda mutlaka Pap Smear testi (Rahim ağzı kanser tarama testi ) takibi yaptırılması gerektiğini söyleyen Turan, "Kondilom olan hastalarda diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların olup olmadığının araştırılması sağlıklı tedavi süreci açısından önemli. Tedavi sonrası hastalığın tekrar etme olasılığı olsa da bu zaman içerisinde azalıyor. Bu yüzden tedavi sonrası düzenli kontroller önem taşıyor. Genital siğillerin tekrar ettiği hastalarda gözle görülemeyen HPV'li alanların tespiti için kolposkopi ile için %5 asetik asit testi yapılıyor ve gerekirse biopsi yani parça alınıyor. Test sonrası beyazlayan alanlar tedavi ediliyor. Ayrıca hastalıklı bölgenin yakma, dondurma, triklor asetik asit, podofilin, florourasil ve imiquimod ile yapılabiliyor. Eğer ayrıca rahim ağzı yani servikste ASCUS, ASC-H , SIL, CIN gibi lezyonlar varsa, LEEP, LETZ ya da servikal konizasyon operasyonları yapılabiliyor" dedi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.