Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Saç ekimi hakkında merak edilenler

        Hormonsal faktörler, genetik yapı, çeşitli hastalıklar, stres, doğum, menopoz ve saç kıran gibi saç derisi hastalıklarına bağlı olarak kişiler saç dökülmesi sorunu yaşayabilir. Saç dökülmesi ve kellik problemlerinin hasta profiline ve saç dökülme nedenlerine yönelik, belirlenen saç ekim yöntemi ile yok edildiğini kaydeden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tevfik Şatır, “Saç ekimi yapılırken kişilerin ense köklerinde yer alan yoğun saçlar, saç dökülmesi yaşanan ve seyrekleşen alanlara nakledilir. Bu işlem sonrasında saç ekilen alanlarda doğal ve sağlıklı saçlar çıkar” dedi.

        Saç ekimi işleminin mutlaka ameliyathane ortamında ve bir uzman tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Tevfik Şatır, “Olumsuz sonuçlar ile karşılaşmamak için mutlaka uzman kişiler ile çalışılması gerekir. Saç ektirme operasyonundan önce mutlaka bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bütün şartlara uyarak kliniğe başvuran kişiler ameliyathaneye alınarak, kişinin durumuna göre yaklaşık 7-8 saat süren bir operasyondan sonra taburcu olabilir” şeklinde konuştu.

        Saç ekimini kimler yaptırabilir?

        Saçın ektirmek isteyen kişiler adına herhangi bir yaş veya cinsiyet sınırlaması bulunmadığını söyleyen Op. Dr. Tevfik Şatır, “Erkek ya da kadın tipi saç dökülmesi sorunu yaşayanlar, genetik olarak saç dökülmesi yaşayanlar, çeşitli hastalıklara bağlı olarak saçları dökülenler, psikolojik nedenlerle saçlarını kaybedenlere saç ekimi yapılabilir. Kişinin sağlık durumunun iyi olması ve alınabilecek saç köklerine sahip olması yeterlidir.” ifadelerinde bulundu.

        Saç ekimi öncesi saç analizi ve muayenesi çok önemli!

        Saç ektirmeye kesin olarak karar veren kişiler bir uzmana başvurduğunda öncelikle farklı testlere tabi tutularak muayene edildiğini ve bu muayenenin mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tevfik Şatır, “Saçların döküldüğü alanlardaki saç köklerinin yapısı, saçın naklinin yapılacağı ense kökünde yer alan saçların sıklığı ve ne kadar saç nakli yapılacağı analiz edilir. Kişilerin saç yapısı birbirinden farklı olduğundan dolayı saç ekimi yapılmadan önce kişinin saç rengi, saç telinin kalınlığı ve dökülme oranı değerlendirilir. Doğru bir planlama ve analiz tekniği ile başarıya ulaşmak mümkün olmaktadır” diye konuştu.

        Başarılı bir saç ekimi operasyonu için neler yapılmalı?

        Saç ekiminin başarılı olabilmesi için hem uzmanların hem de hastaların uyması gereken noktalar olduğunu dile getiren Op. Dr. Tevfik Şatır, doktor açısından başarı konusunda en önemli noktanın saç çizgisinin doğru tespit edilmesi olduğunu söyledi. Op. Dr. Tevfik Şatır, “Saç ekimi işleminin en önemli detayı saç ekimi yapıldıktan sonra kafa da çok doğal naturel bir görünüm elde edilmesidir. İşlemin yapıldığı belli olan doğal olmayan bir görüntü kişi üzerin de negatif etkiler bırakır. Saçın ekildikten sonra kafa da en doğal görünmesinin başlıca faktörü saç çizgisinin yüze ve kafaya uygun şekilde oluşturulmasıdır ki bu işlemi yapanlar açısından en önemli detaydır” dedi.

        Saç ekim operasyonu sonrasında nelere dikkat edilmeli?

        Op. Dr. Tevfik Şatır saç ektirenlerin işlem yapıldıktan sonra dikkat etmesi gereken noktaları ise şu şekilde sıraladı: “Operasyonun başarılı geçebilmesi adına, uzmanların yaptıkları yöntemler dışında, operasyon geçirecek olan kişilerinde uyması gereken kurallarda önemlidir. Bundan dolayı kişilerin operasyon öncesi dikkatli olması ve kendini operasyona hazırlaması gerekir. Kişiler operasyon öncesinde beslenmesine dikkat etmeli, alkol ve sigara tüketiminden uzak durmalıdır. Operasyon sonrasında 3 gün süre ile banyo yapılamayacağından dolayı kişilerin, operasyon gününde banyo yapılması gerekir. Futbol gibi kafatasına zarar verecek sporlar yapılmamalı, operasyondan sonra bir süre yatış pozisyonuna dikkat edilmelidir. Uyurken seyahatlerde takılan boyunluklar yardımcı olarak kullanılabilir. 1-2 gün başın dik durması ve aşağı eğilmemesi gerekmektedir. Saç ekiminden sonra ilk 3 gün ağır işlerden kaçınılmalı, heyecan ve stresten uzak durulmalıdır. 15 gün boyunca sprey, jöle ve boya sürülmemelidir. İlk hafta sigara ve alkol kullanılmasıda kesinlikle önerilmez, doktorun uygun gördüğü losyon ve kremlerle bakım yapılabilinir.”

        Saç ekimi sonrası iyileşme süreci nasıl olur?

        Saç ekim sonrasında yaklaşık iki haftalık iyileşme süreci olduğuna işaret eden Op. Dr. Tevfik Şatır, “Operasyonun birinci günü ekilen saçların kontrolü ve pansuman yapılır. Üçüncü günde doktorun tavsiye ettiği şekilde losyon ve şampuanlar ile saçlar yıkanır. Onuncu gün operasyon sonrası oluşan kabuklar ve pullanmalarda dökülme gözlenir. İkinci haftada saç derisi tamamen iyileşmektedir. Üçüncü hafta içerisinde ekilen saçların tamamına yakını dökülmektedir. Dördüncü ay içerisinde dökülen saçların yerini yeni saçlar alır ve saçlar sağlıklı bir şekilde uzamaya başlar. Altı ay sonunda ekilen saçlar diğer saçlardan ayırt edilmemekte ve saçların doğal kesimi yapılabilmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

        Saç ekiminin mevsimsel kısıtlaması var mı?

        Saç ekiminde çeşitli olguların etken olabildiğini fakat ekim işleminde zamanı anlamında bir problem yaşanmadığını belirten Op. Dr. Tevfik Şatır, “Saç ekimine en uygun zaman kişinin kendisini psikolojik ve maddi anlamda uygun koşulları yaratmasıyla başlar. Herhangi bir mevsimde saç ekimi yapılmasının önemi pek yoktur ama şunu belirtmek gerekir ki bazı aylarda saç dökülmeleri mevsim geçişlerinde sıklaşıp azalabilir. Kişi kendi saç yapısına göre bu durumu değerlendirerek ekim işlemine başlayabilir” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ