Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Sibirya kurtlarının eşsiz gözlerinin sırrı! Sibirya kurtları neden mavi gözlüdür?
        1

        NEDEN MAVİ GÖZLÜ OLDUKLARI ANLAŞILDI

        Embark adlı DNA testi yapan şirket tarafından yürütülen çalışma sonucunda Sibirya kurtlarının neden mavi gözlere sahip olduğu anlaşıldı.

        2

        Embark adında köpek DNA’sı üzerine araştırma yürüten şirketin, Boston, Masssachusetts, Ithaca ve New York’ta merkezi bulunuyor. Sibirya kurtlarının eşsiz mavi gözlerinin nedenini araştıran şirket bu sırrı neredeyse çözmüş durumda.

        3

        KÖPEK GENETİĞİNE YÖNELİK YAPILAN EN GENİŞ ÇAPLI ÇALIŞMA

        Yapılan araştırma köpek genetiğine yönelik yapılmış en geniş çaplı çalışmalardan birisi. Çalışma, insan olmayan bir model üzerinde ilk tüketici genom araştırması.

        4

        KROMOZOM ÖZELLİĞİ

        Sibirya kurtlarının mavi gözlü olmalarının ana sebebinin 18’inci kromozom olduğu belirtiliyor. ALX4 geninin yanında bulunan 18. kromozom üzerinde gerçekleşen bir çoğalma nedeniyle mavi göz rengi oluşuyor.

        5

        ALX4 geni, memelilerin göz gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Ayrıca 18. kromozom genetiği aynı Sibirya kurtları gibi mavi gözlü olmaya eğilimli olan Avustralya çoban köpeklerinde de görülüyor.

        Cornell Üniversitesi Veterinerlik Koleji ortaklığı ile yapılan araştırmada 6.070 köpek çalışmada yer aldı. Köpeklerin sahipleri, köpeklerinin dış özelliklerini tanımlayarak araştırmaya katkıda bulundurlar.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ