Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Seyahat Siirt'e nasıl gidilir? Siirt nerede, hangi bölgede? Siirt'te gezilecek yerler, yemekleri ve ilçeleri

        Siirt adının Sami Dili’nden geldiği öne sürülmektedir. Bazı kaynaklarda bu adın, Keldani Dili’nden, kent anlamına gelen Keert (Kaa’rat) sözcüğünden kaynaklandığı yazılıdır. Siirt sözcüğü, isim kaynaklarında; Esart, Sairt, Siirt, Siird, gibi çeşitli biçimlerde kullanılmıştır. Süryani’ler kente Se’erd (yöresel söyleniş biçimiyle Sert) demişlerdir. XIX.Yy.’da Sert, Seerd, Sört, Sairt olarak kullanılmış, günümüzde de Siirt biçimiyle benimsenmiştir.Diğer bir kaynakta Siirt isminin, “Seert” anlamındaki “üç yer” manasına geldiği söylenir. Siirt adının nereden geldiği konusunda değişik görüşler vardır. Kadri PERK’in, Cenup Doğu Anadolu Tarihi’nde Siirt, Sert, Tigra, Mosert; Hüseyin CAHİT Tarihi’nde Serad; Şemsettin SAMİ’nin Kamus’unda Tiğrakert olarak geçmektedir.Şimdiki Siirt, eski Siirt’in üstündeki sırtlarda kurulmuş olduğu için yukarıdaki sözü edilen “Sırt” kelimesi mevki ve kelime ilgisi bakımından daha uygun olarak görülmektedir.

        REKLAM

        SİİRT NEREDE, HANGİ BÖLGEDE?

        Ülkemizin yedi bölgesinden bir tanesi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi içerisinde bulunan Siirt ili, Güneyde Mardin ve Şırnak, Doğuda Van, Batıda ise Batman iline komşudur. Siirt ili engebeli bir araziye sahiptir. Bu arazi içerisinde Bekovi Dağı, Çerran Dağı ve Herakol Dağlarını bulundurmaktadır. Bu dağlar şekil olarak yaya benzer ve Hakkari Dağları ile birleşir.

        SİİRT'E ULAŞIM

        Karayolu: Diyarbakır-Siirt arasında uzanan doğu-batı doğrultulu karayolu ilin en önemli karayolu bağlantısıdır. Otogarın kent merkezine uzaklığı 1 km. olup firma servisleri, Belediye Otobüsleri ve Şehir içi minibüsleri ile ulaşılabilir.

        Demiryolu: Karayoluna paralel olarak Diyarbakır ve Batman üzerinden gelen demiryolu Kurtalan' da son bulur. İstasyonun kent merkezine uzaklığı 28 km.dir.

        Havayolu: Özel bir havayolu şirketi tarafından haftanın 2 günü (Salı,Cumartesi) Ankara bağlantılı İstanbula seferler düzenlemektedir.

        REKLAM

        SİİRT İLÇELERİ

        Siirt ili nüfusu: 331.070'dir. Bu nüfusun % 72,4'si şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüz ölçümü 5.718 km2'dir. İlde km2'ye 58 kişi düşmektedir. (Bu sayı merkezde 268’dir.) İlde yıllık nüfus artışı % 0,24 olmuştur. Nüfus artış oranı en yüksek ve en düşük ilçeler: Kurtalan (% 0,93)- Eruh (-% 2,87)

        04 Şubat 2021 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 7 İlçe, 12 belediye, bu belediyelerde 63 mahalle ve ayrıca 275 köy vardır.

        Baykan

        Eruh

        Kurtalan

        Merkez

        Pervari

        Şirvan

        Tillo

        Harita

        SİİRT PLAKASI: 56

        SİİRT'TE GİDİLECEK YERLER

        Veysel Karani Türbesi

        İrun Kalesi

        Tillo Kalesi ve Cam Seyir Terası

        Kalatül Üstad Kalesi

        Rasıl Hacar ve Botan Kanyonu

        Siirt Saat Kulesi

        Botan Kanyonu

        SİİRT YEMEKLERİ

        Büryan (Perive)

        Perde Pilav

        Ismeyket

        Ciğerli Et Yahnisi

        Sarımsaklı Köfte

        Ayranlı Yarma

        İmambayıldı

        Haberi Hazırlayan: Aslıhan Bayram
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ