Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika... Kaşıkçı'nın öldürülmesine tepki yağdı!

        AP Başkanı Tajani: "Acilen Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin kanıtların incelenmesini sağlayacak titiz bir uluslararası soruşturma başlatılmalı" açıklamasında bulundu.

        AP Başkanı Antonio Tajani, sosyal medyadan paylaştığı mesajında, "Acilen, CemalKaşıkçı'nın ölümüne ilişkin kanıtların incelenmesini sağlayacak titiz bir uluslararası soruşturma başlatılmalı." ifadesini kullandı.

        Tajani,Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin detayların açığa kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

        ALMANYA: TAM OLARAK AYDINLATILMASINI BEKLİYORUZ

        Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Hala hiç bir şey aydınlatılmadı. Elbette konunun tam olarak aydınlatılmasını talep ediyoruz." dedi.

        HOLLANDA: GERÇEKLERİN ORTAYA ÇIKMASI LAZIM

        Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülmesine ilişkin, "Gerçeklerin ortaya çıkması lazım." dedi.

        Başbakan Rutte, Danimarka'da gazetecilere yaptığı açıklamada, gazeteci Kaşıkçı konusunda tam neler yaşandığıyla ilgili daha çok soru işareti olduğunu belirterek, "Gerçeklerin ortaya çıkması lazım." ifadelerini kullandı.

        Rutte, Fransa, Almanya ve İngiltere'nin inandırıcı bir araştırma yapılması için yaptığı çağrıya katılarak, "Tam olarak ne oldu. Kim sorumlu? Geniş çaplı araştırma yapılması önemli." diye konuştu.

        Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin "inanılmaz üzücü" ifadelerini kullanan Rutte, "Suudi Arabistan'ın olaya nihayet biraz da olsa açıklık getirmesi iyi bir gelişme." değerlendirmesinde bulundu.

        DANİMARKA: TÜRM GERÇEKLERİ AÇIKLAMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM

        Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen, Suudi Arabistan'ın Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsoloslukta çıkan arbedede öldürüldüğü açıklamasına ilişkin, "Suudi yönetiminin tüm gerçekleri açıklamadığını düşünüyorum" dedi.

        Rasmussen, ilk baştan itibaren Suudi yetkililerin olayı örtbas çabası içinde olduğunu fakat Türkiye'nin özverili çabaları sonucunda Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluk binasında öldürüldüğünü açıkladı. Ortaya konulan adli veriler doğrultusunda Suudi Arabistan yetkilileri cinayeti kabullendi.

        Danimarka Başbakanı Rasmussen, "Cinayetle ilgili halen aydınlanmamış bazı gerçeklerin üzerinin Suudi yetkililer tarafınca kapatılmaya çalışıldığını düşünüyorum, olayın faillerinin ve bu emri verenlerin en kısa zamanda yargılanarak ceza almalarını umuyorum" dedi.

        Basın özgürlüğünün Danimarka'da ana değerlerden biri olduğun söyleyen Rasmussen, "Gazetecilerin özgürce düşüncelerini ifade etmesi Danimarka toplumu için ana değerlerdendir, toplumun aynasıdır" dedi.

        AVUSTRALYA'DAN ZİRVEYE BOYKOT

        Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın himayesinde 23-25 Ekim'de Riyad'da düzenlenecek "Gelecek Yatırım Girişimi (FII)" isimli yatırım konferansına katılmalarının "artık uygun" olmadığını açıkladı.

        Dışişleri Bakanlığının resmi sitesinden Ticaret, Turizm ve Yatırım Bakanı Senatör Simon Birmingham ile ortak açıklama yapan Bakan Payne, Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesinin kesinleşmesi üzerine Riyad’daki zirveyi boykot edeceklerini duyurdu.

        Payne, "Suudi Arabistan'ı, kendi vatandaşlarından birine karşı yapılan bu feci eylemin sorumlularına gerekli cezaları vermeye çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

        Bakan Payne, "Suudi makamlarını kapsamlı bir soruşturma yürütmeye ve Türk meslektaşlarıyla tam olarak iş birliği yaparak Kaşıkçı’nın ölümünün tüm yönleriyle aydınlatılmasını şiddetle teşvik ediyoruz." vurgusu yaptı.

        "EN AĞIR BİÇİMDE KINIYORUM"

        UNESCO Genel Sekreteri Audrey Azoulay, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın katlini en ağır şekilde kınadığını belirterek, yetkililere olayı geniş çaplı inceleyip suçluların adalet karşısına çıkarılması çağrısında bulundu.

        Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Genel Sekreteri Audrey Azoulay, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesini "en ağır şekilde" kınadı.

        UNESCO'dan yapılan yazılı açıklamada, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin karanlık noktaların bir an önce aydınlatılması istenirken, olayın, basın özgürlüğü adına verilen mücadelenin önemini bir kez daha ortaya koyduğu belirtildi.

        Açıklamada Azoulay'in, "Cemal Kaşıkçı'nın katlini en ağır biçimde kınıyorum. Yetkililere olayı derinden inceleyerek, suçluları adalet karşısına çıkarması çağrısında bulunuyorum." ifadelerine yer verildi.

        UNESCO'nun 2 Kasım'da, "Gazetecilere Karşı İşlenen Suçların Cezasız Kalmaması İçin Uluslararası Günü" etkinliğini gerçekleştireceği de hatırlatıldı.

        REKLAM

        "HIZLI, KAPSAMLI VE ŞEFFAF BİR SORUŞTURMA YAPILMALI"

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suudi gazeteci CemalKaşıkçı'nın ölümünün derin üzüntü duyduğunu bildirdi.

        BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric,Kaşıkçı'nın ölümünün doğrulanmasının ardından konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

        Guterres'inKaşıkçı'nın ölümünden derin üzüntü duyduğunu, ailesine ve arkadaşlarına başsağlığı dilediğini belirten Dujarric, BM Genel Sekreteri'nin, CemalKaşıkçı'nın ölümüne ilişkin hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yapılması, suçluların sorumlu tutulması çağrısında bulunduğunu ifade etti.

        ABD'Lİ SENATÖRDEN TEPKİ

        ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Suudi Arabistan'ın gazeteci CemalKaşıkçı'nın İstanbul'daki başkonsoloslukta çıkan bir arbede sonucu hayatını kaybettiğine dair yaptığı açıklamadan şüphe duyduğunu belirterek,"ÖnceKaşıkçı'nın konsolosluktan ayrıldığını söylediler ve bu, Suudi Arabistan'ın olaydaki rolünün üstünü örtmek içindi. Şimdi bir arbede yaşandığını ve Veliaht Prens'ten (Muhammed bin Selman) habersiz olarak konsoloslukta öldüğünü söylüyorlar. Bu son 'açıklamayı' güvenilir bulmak çok zor." mesajını paylaştı.

        REKLAM

        "ADLİ SÜRECİN SONLANMASINI BEKLİYORUZ"

        Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Suudi Arabistan'ın gazeteci CemalKaşıkçı'nın "ölümüyle" ilgili açıklamasına ilişkin, "AB Temsilcisi'nin (Federica Mogherini) de söylediği gibi bu olaya ilişkin detaylı bir adli soruşturmanın gerçekleşmesini istiyoruz." dedi.

        AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin konuyla ilgili bilgi almak için Türk hükümet yetkilileriyle temasta olduğunu belirten Berger, soruşturmanın sonuçlarını beklediklerini bildirdi.

        Mogherini, 15 Ekim'de yaptığı açıklamada, "AB, Suudi Arabistan yetkililerinin Türkiye ile iş birliği içinde tam bir araştırma yapmasını bekliyor." ifadesini kullanmıştı.

        BAĞIMSIZ SORUŞTURMA TALEBİ

        Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili bu ülkenin soruşturmasının bir aklamaya dönüşmesinden kaygı duyulduğunu bildirdi.

        REKLAM

        Londra merkezli insan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü yetkilisi Rawya Rageh, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı'ya ilişkin son açıklamasını değerlendirerek, "Bunun bir aklamaya veya olaya karıştığından kuşku duyulan makam tarafından yürütülen bir soruşturmaya dönüşmesinden kaygı duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

        Suudi Arabistan’da yürütülen soruşturmanın "tarafsızlığı" noktasında soru işaretlerinin mevcudiyetini koruduğunu belirten Rageh, adaletin yerini bulması için olayla ilgili Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

        OLAY

        Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra haber alınamayan Suudi gazeteci CemalKaşıkçı'nın "konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü" açıklamıştı.

        Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan haberde, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, CemalKaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğuna geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucundaKaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" belirtilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ