Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika... Bakan Kaya Habertürk TV'de Veyis Ateş'in sorularını yanıtlıyor

        Habertürk TV'de yayınlanan 'Akılda Kalan Özel'in bu akşamki konuğu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Dr. Fatma Betül Sayan Kaya oldu. Fatma Betül Sayan Kaya, Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı.

        Bakan Kaya ulaştığı kariyere ilişkin, "Çalışarak, çok çalışarak bu başarıya ulaştım. Zekiyim diyemeyeceğim, o Allah vergisi bir şey. Çalışırım, en iyisini yapmak için gayret gösteririm. Tüm enerjim ile gayretimi ortaya koyarım." dedi.

        "'BİLİM KADINI OLACAĞIM' DERDİM"

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, "Tıp okumayı lise yıllarımda istiyordum. Ben de sosyal bir insanım. Siyaset aileden kanımda varmış. Annem çok emek verdi. Milyonlarca kadından biriyim. Siyasette etkin bir şekilde politika üretme konusunda imkan vardı o şekilde başladım. Çocukken aklımda politikacı olmak yoktu. Küçükken sorduklarında 'ben bilim kadını olacağım' derdim." ifadesini kulandı.

        REKLAM

        Eşi, annesi ve ailesinin kendisine çok destek olduğunu belirten Bakan Kaya, "İl başkan yardımcılığı yaptım. Miletvekili adayı oldum, seçilemedim. 1 kasımda milletvekili oldum. Mayıs ayında daAile ve Sosyal Politikalar Bakanı oldum, çok çalıştım. 7 haziranda 16. sıra milletvekili adayıydım. Çalışmanın ötesinde partime, davama sadakatim... Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle kadınların ve gençlerin önünü açması, onun desteği... En büyük destekçimiz Sayın Cumhurbaşkanımız." diye konuştu.

        "BİZİM PARTİMİZDE GÖREV İSTENMEZ, GÖREV VERİLİR"

        "Bizim partimizde görev istenmez, görev verilir." diyen Kaya, "Verilen görevi en iyi şekilde yapmak için üzerimize düşeni yaparız. Bakanlık görevini yapmış birisi olarak çocuklarımıza, yaşlılarımıza şevkat elini uzatmaya devam ederim. Bakan değil vekil olarak da bunu yaparım" ifadesini kullandı.

        "MAKAM KOLTUĞUNA ÇOK AZ OTURMUŞUZDUR"

        Bakan Kaya, "Konfor olarak görülüyor ama bakan olmanın bir konfor meselesi olarak görülmesi yanlış. AK Parti iktidarında konfor olarak görülecek bir konum değil. Makam koltuğunda çok az oturmuşuzdur. Gündüz sahadayız, gece de bakanlığın yapması gereken işi yapıyoruz. Konfor olarak bakmamak lazım. Yorucu ama bir o kadar da manevi hazzı olan, yaptığınız hizmet milyonlarca insanın hayatında çok büyük etki yaratıyor." dedi.

        "SAHAYI İYİ GÖRÜYORUM"

        Kaya, "Sahada çalışıyoruz. Ramazan olduğu için 11.00-12.00'de başlıyoruz. Ramazan'ın vermiş olduğu bir dinginlik var sahada. Ama bir yorgunluk yok. 50+1 işi neden yorsun? Bunu biz daha istikrarlı bir yönetim anlayışı için getirdik. Ben sahayı iyi görüyorum. Kadınların, gençlerin desteği çok güzel. AK Parti'ye gönül vermiş vatandaşımızın rehavete kapılmasını istemem." diye konuştu.

        Bakan Kaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'nın 'Aile ve Toplum Bakanlığı' şeklinde değişecek olmasına ilişkin, "Çalışma halen sürüyor. Değişecek şey çok, daha etkin yeni bir dönem olacak." ifadesini kullandı.

        Kaya, "Çocuk evleri sitesi dediğimiz villa tipi, bahçesinde çocuk parklarının olduğu alanlar. Bir de çocuk evleri var, daire şeklinde. Koruyucu aile sayımız 6 bini aştı. Sosyal incelemeler yapıyoruz. İşleri hızlandıracak şekilde işlem yaptık. Bürokrasiyi azaltacak şekilde bir döneme geçtik. 40 yaş sınırı vardı, onu kaldırdık. " dedi.

        KADINA ŞİDDET

        Bakan Kaya kadına yönelik şiddete ilişkin, "Bu konuda farkındalığı artırdık. Gerekli yerlere başvuruyapmıyor,fiziksel belirti yoksa bir kahır çekiyorlardı. Şiddet mağduru kadınlarımızın 7/24 yanındayız, hizmetindeyiz. Şiddete uğrayan kadınlar bilsinler ki devlet olarak sonuna kadar yanlarındayız. Şiddetin arttığını göstermiyor.Kadına yönelik şiddet artmadı, farkındalığı artırdık. Bu şiddete uğrayan kadınların yanında olduğumuzu gösteriyor. Daha önce şiddete uğrayan kadının gidecek yeri yoktu. Bugün devletimiz şiddete uğrayan kadınlarımızın yanında."

        "KADINLARIMIZ KADES'İ TELEFONLARINA İNDİRSİN"

        "Ağır şiddete maruz kalan kadınları korumaya yönelik yeni yöntemlerimiz var. Hayati riski olan kadınlar mutlaka bize başvursun. Biz şiddet uygulayana kelepçe takıyoruz. Alo 183 çağrı hattı ile kadınlarımızın hizmetindeyiz. KADES dediğimiz, bunu akıllı telefonlarına indirsinler. Kendilerini güvende hissetmediklerinde düğmeye bastıklarında kolluk kuvvetlerimiz yanına geliyor. " dedi.

        Bakan Kaya, kız çocuklarının okutulmasına ilişkin yapılan çalışmalara dair, "2002 yılında kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 40'tı bugün yüzde 82.5, yani 2 katlık bir artış var. Çok iyi bir noktaya geldik. Ama bunu da yeterli görmüyoruz. Bunun için destekler verdik. Şartlı eğitim yardımları verdik. Bunların okul için kullanıldığı konusunda emin olmak için anneye verildi. Okuma yazma bilmeyen kadın kalmasın istiyoruz." ifadesini kullandı.

        "BİZ SESSİZ BİR DEVRİM GERÇEKLEŞTİRDİK"

        Bakan Kaya, " Mutlak yoksulluk ve nispi yoksulluk diye kavramlar var. Mutlak yoksulluğu tamamen ortadan kaldırdık. Son 15 yılda dünyada yoksulluğu azaltan ülke olduk. Biz iktidara geldiğimizde orta insani gelişmişlik düzeyindeydik. Bugün yüksek insani gelişmekte olan ülke olduk. Sosyal yardım uygulaması ile kartlarıyla istedikleri şekilde alışveriş yapabilecekleri bir uygulamayı getirdik. 2 milyon hanede sosyal yardım kartı olan bir ülkeyiz biz. Türkiye'nin son 15 yılda en büyük başarısı sosyal politikalar sessiz devrimidir. Biz sessiz bir devrim gerçekleştirdik. " dedi.

        BAKAN KAYA'YA FLÜT SÜRPRİZİ

        Çocuk evlerinde büyüyen Merve Başoğlu, Bakan Kaya'ya bir sürpriz yaptı. Habertürk TV'nin ulaştığıBaşoğlu, Bakan Kaya için flüt çaldı.

        Kaya, "Ev ev dolaşıyoruz. Ulaşıp inceleme yapıyoruz. Muhalefet diyor ya 'yaşlıya bakım hizmeti vereceğiz' biz zaten veriyoruz. Evlerine giderek temizliklerini yapıyoruz. Sağlık, eğitim ya da şiddete maruz kalan bir kadın mı var, o kadına destek oluyoruz. Yaklaşık 4 milyon kadına istihdam verdik. Türkiye'de ilk defa yaptığımız 'Kadının Güçlendirilmesi Eylem Planı'nı ortaya koyduk. Kadını hangi politikalarda nereye getirmeyi hedefleridimiz eylem projesi." ifadesini kullandı.

        ÇOKLU DOĞUM YAPAN KADINLARA MÜJDE

        Bakan Kaya, "Çoklu doğum yapan ihiyaç sahibi kadınlarımıza çocuk başı aylık 150 lira vereceğiz. Çocukları 2 yaşına gelene kadar olacak şekilde, belli bir gelir düzeyine vereceğiz. Öte yandan şartlı eğitim yardımından yararlanarak başarılı olan öğrencilerimize lise ve üniversitede de yardım vereceğiz. Bunlar önümüzdeki dönemde vatandaşlarımıza yapacağımız projeler." ifadesini kullandı.

        "BÜYÜYEN, GELİŞEN TÜRKİYE İSTEMİYORLAR"

        Bakan Kaya, Avrupa'da AK Parti'nin mitinglerine izin verilmemesine ilişkin, "Avrupa'da bu yapılanlar demokrasiye aykırı. Bize Avrupa'da miting yapmak yasak... AK Parti'ye izin verilmezken terör örgütü uzantısı partiler yapıyor. Bize izin vermeyen Avrupa bugün AK Partiye kapılarını kapattı. Büyüyen, gelişen Türkiye istemiyorlar. 3. Havalimanı projesi en önemli havalimanlarından biri olacak. Türkiye çok daha büyük ve güçlü bir ülke artık. Dünyanın 17. en büyük ekonomisi haline geldik. Milletimiz Avrupa'nın bu tutumunu görüyor. " dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ