Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika... G20 zirvesi başladı! Trump ile Erdoğan ayaküstü görüştü

        Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri bugün Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te bir araya geldi. İki günlük zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor.

        ABD, Almanya, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Japonya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin liderlerinin yanı sıra, Avrupa Birliği de G20 masasındaki yerini aldı.

        Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi'nin açılış oturumunun yapılacağı salona geldi. Erdoğan'ı Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri karşıladı. Erdoğan, G20 aile fotoğrafında hazır bulundu, daha sonra diğer devlet başkanlarıyla zirvenin ilk programı olan "Adil ve Sürdürülebilir Gelecek" temalı özel oturuma geçti.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nde 'Adil ve Sürdürülebilir Gelecek' temalı özel oturuma katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, oturumda Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile bir süre sohbet etti.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN TEMASLARI

        Cumhurbaşkanı Recep TayyipErdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile Arjantin'de gerçekleşen G20 Zirvesi'nin ilk gününde kısa bir sohbet gerçekleştirdi.

        Görüşme esnasında Erdoğan'ın yanında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

        Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi kabul etti.

        Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi temasları kapsamında, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ile görüştü.Zirvenin yapıldığı Costa Salguero Fuar Alanı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşme 35 dakika sürdü.

        ÇİN DEVLET BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

        Erdoğan, temasları kapsamında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile de görüştü.

        Zirvenin yapıldığı Costa Salguero Fuar Alanı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşme 30 dakika sürdü.

        Görüşmelerde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da hazır bulundu.

        SELMAN İLE PUTİN'İN SAMİMİ POZLARI DİKKAT ÇEKTİ

        Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Arjantin’de gerçekleşenG20Zirvesi’nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile kısa bir sohbet gerçekleştirdi. Putin ve Veliaht Prens Selman arasındaki samimiyet dikkat çekti.

        Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te devam edenG20zirvesindeki oturum öncesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile kısa bir sohbet gerçekleştirdi. Veliaht Prens ve Rusya Devlet Başkanı arasındaki samimi tokalaşma ise dikkat çekti.

        TRUMP'IN G20 TEMASLARI

        ABD Başkanı Donald Trump'ın Arjantin'deki G20 Liderler Zirvesi kapsamında Japonya ve Hindistan liderleriyle bir araya gelirken, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile de "kısaca selamlaştığı" bildirildi.

        Arjantin'de başlayan G20 Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Trump, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Hindistan Cumhurbaşkanı Narendra Modi ile bir araya geldi.

        Trump ile Abe arasında ikili olarak başlayan ve daha sonra Modi'nin katılımıyla üçlü görüşme şeklinde devam eden temaslarda, Kuzey Kore konusunun ağırlıklı olarak ele alındığı, liderler arasında ayrıca ikili ve bölgesel konuların konuşulduğu kaydedildi.

        AİLE FOTOĞRAFI ÇEKTİRİLDİ

        Karşılamanın ardından liderler, basına kapalı yapılan "Adil ve Sürdürülebilir Gelecek" temalı toplantıya katıldı. Toplantının ardından, Macri, liderleri resmi törenle karşılandı ve ardından aile fotoğrafı çektirdi.

        Macri'nin açılış konuşmasının ardından üç oturumda gerçekleştirilecek zirvenin ilk oturumu "İnsanları ilk sıraya koymak, Küresel Ekonomi, Çalışma Hayatının geleceği ve Kadın'ın güçlendirilmesi" temasıyla düzenlenecek.

        İlk oturum sonrasında ikili görüşmelerde bulunacak liderler, ardından Arjantin'in tarihi Colon Tiyatrosu'ndaki (Teatro Colon) kültürel etkinliğe katılacak. Zirvenin ilk günüG20Liderler Yemeği ve delegeler için verilecek kokteyl ile son bulacak.

        Zirvenin ikinci ve son günü, "Konsensus oluşturmak-Sürdürülebilir Kalkınma ve İklim Sürdürülebilirliği" temasıyla yapılacak ikinci oturumla başlayacak. Bir buçuk saat sürmesi öngörülen toplantıdan sonra zirvenin üçüncü ve son oturumu "Fırsatları Elde Etme - Altyapı, Enerji ve Sürdürülebilir Gıda Geleceği" başlığı altında liderler tarafından değerlendirilecek.

        REKLAM

        Zirve,G20Liderler bildirgesinin imzalanması, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'ninG202019 sunumu ve Arjantin Devlet Başkanı Macri'nin kapanış konuşmasıyla sona erecek.

        19 LİDER ORADA

        Dünyanın dört bir yanından 3 binden fazla gazetecinin takip ettiği zirveye, 19 lider ve aralarında Avrupa Birliği'nden de delegelerin yer aldığı 15 bin kişi katılıyor.

        G20karşıtı birçok protestonun düzenlendiği Buenos Aires'de zirve için geniş güvenlik önlemleri alındı. Zirve süresince 20 binden fazla kolluk kuvveti görev yaparken, şehirde 6 bölge trafiğe kapatıldı. Toplu taşımayı da etkileyen güvenlik önlemleri nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanıyor.

        ABD-MEKSİKA-KANADA ANLAŞMASI, G20'DE İMZALANDI

        Zirveye katılmak üzere şehirde bulunan Trump, Trudeau ve Nieto, 1994’te yürürlüğe girdikten sonra Washington’ın geçen yıl yeniden müzakereye açtığı Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın (NAFTA) yerine geçecek mutabakatı aynı anda imzaladı.

        ABD Başkanı Donald Trump, törende anlaşmanın çığır açacağını belirterek, “USMCA, tarihteki en büyük, önemli, modern ve dengeli anlaşma. Ülkelerimiz büyük yarar sağlayacak” ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ