Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz Bulgaristan ile doğalgaz anlaşması imzalandı - Enerji Haberleri

        Türkiye ile Bulgaristan arasında yılda yaklaşık 1,5 milyar metreküpe kadar doğalgaz transferi sağlayacak işbirliği anlaşması imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Bulgaristan Enerji Bakanı Rosen Hristov’un nezaretinde gerçekleşen törende Türkiye adına imzayı Boru Hatları ile Petrol Taşımacılığı AŞ (BOTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burhan Özcan ile Bulgargaz Genel Müdürü Denitsa Zlateva attı.

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Bulgaristan Enerji Bakanı Rosen Hristov’un nezaretinde gerçekleşen imza töreni sonrası iki bakan basın toplantısı düzenledi.

        "SOMUT ADIMA ULAŞTIK"

        Geçen ay iki ülke cumhurbaşkanının İstanbul’da bir araya geldiğini hatırlatan Dönmez, “Orada mevkiidaşım ile bir araya gelmiş ve enerji alanındaki önemli hususların bir kez daha üzerinden geçmiştik. Son görüşmemizin üzerinden henüz bir ay bile geçmeden İstanbul’da ele alınan konuların bugün Sofya’da somut adımlara dönüşmesinden memnuniyet duyduğumuz ifade etmek isterim” dedi.

        REKLAM

        SÜRESİ 13 YIL OLACAK

        İmzalanan mutabakat zaptının ülkeler arasında doğal gaz alanındaki iş birliğini ve bağların daha da geliştireceğine inandığının altını çizen Bakan Dönmez, “Mutabakat zaptı Balkan coğrafyasının doğal gaz güvenliğinin artırılmasında da önemli bir adım olacaktır. Bu anlaşmanın süresi 13 yıl olacak. Yıllık yaklaşık 1,5 milyar metreküpe kadar bir gaz transferi söz konusu olacak. Başta Bulgaristan olmak üzere Avrupa’nın da doğal gaz arz güvenliğine büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.

        "KAPASİTE ARTABİLİR"

        Sürecin işleyişi hakkında Dönmez, şunları kaydetti: “Başta Saros FSRU olmak üzere 5 LNG terminalimiz sürece katkı sağlayacak. Türkiye 7 farklı hat ve LNG terminalleriyle 15 ülkeden gaz tedariki yapan bir ülkedir. Bu aynı zamanda Türkiye’nin gaz merkezi olması için önemli adımlardan birisidir. Bu altyapı ile gaz merkezine bir tuğla daha koymuş olduk. Gerek tedarikçi ülkeler gerekse Avrupa ülkelerinin yapacağı yatırımlarla bu kapasite çok kısa süre içinde artırma imkanı da söz konusudur.”

        YILLIK TÜKETİMİNİN YARISI TÜRKİYE'DEN

        Bulgaristan yılda yaklaşık 3 milyar metreküp doğalgaz tüketimine sahip. Ülke uzun vadeli bir sözleşme ile Azerbaycan'dan yılda yaklaşık 1 milyar metreküp alırken kalan kısmını iste Rusya'dan tedarik ediyordu. Ancak iki ülke arasında yaşanan anlaşmazlık sonrası Türkiye ile Bulgaristan arasındaki anlaşma, ülkeye ilaç oldu. Yıllık olarak 1,5 milyar metreküplük bu anlaşma ile Bulgaristan'ın yıllık tüketiminin yarısı karşılanmış olacak.

        "KAPIYI KİMSEYE KAPATMIYORUZ"

        Balkan ülkesi, Moskova'nın ağustos ayında teslimatları kesmesinden önce neredeyse tamamen Rus gazına bağımlıydı. Bulgaristan'ın bir tedarikçinin teslimat yapmaması durumunu göze alarak. Geçici Enerji Bakanı Rossen Hristov normalde ihtiyaç duyduğu gazın yüzde 130 hatta %150'sini satın almayı hedeflediğini de belirterek, "Kapıyı kimseye kapatmıyoruz" şeklinde konuştu. Bulgaristan'ın kış aylarında gaz teslimatını artırmak için Azerbaycan ile de halen görüşme halinde olduğu da vurgulanıyor.

        Rus gazının bedelini ruble cinsinden ödemeyi reddeden reformist başbakan Kiril Petkov liderliğindeki koalisyonun çöküşünün ardından ağustos ayında göreve başlayan geçici kabine, Gazprom'dan Bulgaristan'a malzeme tedarikini geri getirmeyi düşünmesini istedi.

        Bulgaristan, Gazprom'dan gelecek baharda ısıtma sezonunun sonuna kadar yeniden düzenlenmiş gönderilerde sözleşmesi uyarınca iletilmesi gerekeni teslim etmesini talep etti.

        Hristov, Bulgargaz'ın Gazprom'a önerilerini sunduğunu ancak henüz bir gelişme olmadığını da sözlerine ekledi.

        SON DAKİKA HABERLERİ için ayrıca HABERTURK.COM uygulamasını,

        App Store

        Google Play

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ