Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel Korsanların kaçırdığı gemi... Son dakika: Bakanlardan arka arkaya açıklamalar
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Batı Afrika ülkesi Gine açıklarında M/V Mozart isimli Türk mürettebatın bulunduğu gemiye, silahlı korsanlar tarafından saldırı düzenlendi. Mürettebattan 1 kişi öldürüldü, 15 kişi kaçırıldı. Gemi Gabon'un Gentil Limanı'na demirledi.

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kaçırılan denizciler hakkında, "Vatandaşlarımıza yönelik bir saldırı olmuştu. 15 vatandaşımız şu anda korsanlar tarafından kaçırılmış durumda. Gemi dün akşam itibariyle limana yaklaştı. Büyükelçimizle bir ekip gemiye çıktı. Gemi temiz, güvenlikle ilgili sıkıntı yok. 1 vatandaşımız şarapnel parçasıyla yaralanmıştı, durumu iyi. Vefat eden Azerbaycan vatandaşının cenaze hazırlıkları tamamlandı. Cumhurbaşkanımız süreci başından bu yana takip ediyor, Ulaştırma ve İçişleri Bakanlığımız da temasta" dedi.

        Korsanların henüz temasta bulunmadığına dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, "Şu ana kadar korsanlardan henüz bir haber gelmedi. Geminin güvenliğiyle ilgili tedbirler alındı. Gabon Savunma Bakanlığı ilave personel takviyesi yaptı. Bölge ülkelerle temasa geçtik. İstenilen ilave bilgileri sağlıyoruz. Herkes yoğun bir çaba içerisinde. Geminin sahibi olan şirket de tüm hazırlıklarını yapmış durumda. Korsanlar tarafından ne ailelerine ne bizlere ne de şirkete temasta bulunmadılar. Süreci takip ediyoruz" diye konuştu.

        ULAŞTIRMA BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

        Sinop'a gelen Bakan Adil Karaismailoğlu, Nijerya açıklarında korsanların saldırısına uğrayan geminin kaçırılan 15 mürettebatı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

        Bakan Karaismailoğlu, "Kaçırılan mürettebatla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Murat Aksan'ın oğlu Vedat maalesef, cumartesi günü haydutlar tarafından kaçırılan gemideki arkadaşlarımızın arasında. Konunun takipçisiyiz, sürekli istişare halindeyiz. İnşallah en yakın zamanda konuyu çözeceğiz, bununla ilgili derin çalışmalarımız var. Dışişleri Bakanlığı ile sürekli görüşme halindeyiz. En kısa zamanda bu haydutların elinden vatandaşlarımızı kurtaracağız. İçiniz rahat olsun" dedi.

        REKLAM

        Bakan Karaismailoğlu, rehin alınan mürettabat arasında bulunan Vedat Aksan'ın babası Murat Aksan ile görüşerek endişe etmemelerini istedi.

        ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

        Boden Denizcilik Genel Müdürü Levent Karsan, Nijerya açıklarında saldırıya uğrayan gemi hakkında, "Gemimiz, Türk sahipli veya Türk bayraklı değildir. Gemimiz, yabancı yatırımcılara aittir. Boden Denizcilik AŞ, geminin teknik işletmesinden sorumludur. Korsanlardan bir telefon alındığına dair bana hiçbir bilgi ulaşmadı" dedi.

        KAÇIRILAN GEMİCİNİN SON SÖZLERİ: KORSAN BÖLGESİNDEN GEÇİYORUZ, ENDİŞELİYİZ

        Nijerya'da korsanlar tarafından rehin alınan 15 Türk denizci arasında bulunan Ünsal Dilsiz’in Rizeli ailesi endişeli bekleyişini sürdürüyor. Dilsiz'in kardeşi Cihan Dilsiz, "Olaydan önce konuştuğum ağabeyim 'korsan bölgesinden geçiyoruz, endişeliyiz' demişti. Olayı duyduk şok olduk" dedi.

        Nijerya açıklarında korsanlar tarafından kaçırılan geminin mürettebatı arasında yer alan Ünsal Dilsiz'in kardeşi Cihan Dilsiz, ağabeyi ile yaptıkları son görüşmeyi anlattı.

        Ağabeyi ile son olarak 3 gün önce görüştüklerini belirten Dilsiz, "Olaydan önce konuştuğum ağabeyim 'Korsan bölgesinden geçiyoruz, endişeliyiz' demişti. Olayı duyduk, şok olduk. 20 yıllık gemici daha önce başına böyle bir şey gelmemişti. Körfez bölgesinden geçerken korsan olaylarına şahit oluyordu” dedi.

        "ENDİŞEYLE BEKLİYORUZ"

        Telefonlarına ulaşamadıklarını söyleyen Dilsiz "Telefonları kapalı, sadece haberlerden takip ediyoruz gelişmeleri. Bakanlıklardan, valilikten aradılar. 'Devletimiz büyük, rehineler kurtulacak' dediler. Tüm halkımızdan dua bekliyoruz. Yakınlarımızın ailelerine kavuşmalarını bekliyoruz. Yapacak bir şeyimiz yok devletimize güveniyoruz. Endişeyle bekliyoruz” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ