Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ve ilk iflas geldi! 2 bin kişinin işi tehlikede - HABERLER - İş-Yaşam Haberleri

        Alman hava yolu devi Lufthansa, koronavirüs önlemleri kapsamında iptal edilen ve azaltılan seferlerden dolayı filosundaki 150 uçağı yere indirdiğini açıkladı.

        Eurowings, İsviçre Hava Yolları, Avusturya Hava Yolları, Air Dolomiti, Sunexpress gibi şirketleri de bünyesinde barındıran grubun 770 adet aktif uçağı bulunuyor. Lufthansa bu kararıyla kapasitesini beşte bir oranında azaltmış oldu.

        Şirketten yapılan açıklamada yere indirilen 150 adet uçaktan 25 tanesinin uzun, kalan 125 tanesinin de kısa - orta mesafeli uçuş görevi yapmakta olduğunu açıkladı.

        Alman şirket, daha önce yaptığı açıklamada 24 Nisan tarihine kadar Çin uçuşlarını, 30 Nisan tarihine kadar da Tahran uçuşlarını askıya aldığını açıklamıştı. Bu kararla birlikte virüsün Avrupa'da etkili olmaya başladığı İtalya seferlerini yapan pek çok uçak da uçmayacak.

        Lufthansa hisseleri karar sonrası düşüşünü sürdürürken sene başından bu yana kayıp yüzde 27'yi aştı. Lufthansa'dan yapılan açıklamada ise alınan kararın şirket gelirlerine olan etkisini tahmin etmek için çok erken olduğu belirtildi. Alman hava yolu devi, 19 Mart tarihinde 1. çeyrek sonuçlarını açıklayacak.

        Virüsün ekonomik olarak en fazla etkilediği sektörlerin başında havacılık geliyor. IATA'nın şubat ayında yayımladığı rapora göre hava yolu şirketlerinin koronavirüs kaynaklı ekonomik kaybı küresel çapta 30 milyar doları bulabilir.

        ABD'li dev United Airlines da onlarca çalışanlarını ücretsiz izne çıkarırken, ülke içindeki pek çok seferi durdurdu ve maliyetleri kısmak için çalışmalara başladı. İşe alımları da donduran United Airlines, ilk etapta dış hatlarda yüzde 20, iç hatlarda ise yüzde 10 kapasite azaltacak. Birkaç hafta içerisinde rezervasyonlarda artış görülmediği takdirde önlemlerin mayıs ayına kadar uzatılabileceği de açıklandı.

        Delta, American Airlines, Southwest gibi diğer köklü ABD'li şirketleri ise henüz eylem planlarını açıklamadı.

        İNGİLİZ HAVA YOLU ŞİRKETİ İFLAS ETTİ

        Koronavirüs kaynaklı ilk hava yolu şirketi iflası ise İngiltere'den geldi. Virgin (%30), Stobart (%30) ve Cyrus Capital (%40) konsorsiyumundan geçen yıl aldığı 110 milyon sterlinlik yatırımla Connect Airways bünyesine geçen ve öncesinde Avrupa'nın en büyük bağımsız bölgesel hava yolu şirketi olan Flybe iflas etti.

        Şirket, bir süredir bölgesel hava yolu şirketlerinden alınan yolcu vergisinin düşürülmesi ve devlet kredisi için Britanya hükümetiyle görüşüyordu ancak Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'ın bölgesel ulaşım ağlarının geliştirilmesine ilişkin vaatlerine rağmen umduğunu bulamamıştı.

        REKLAM

        Şirketten yapılan açıklamada seyahate olan talebin koronavirüs nedeniyle düştüğüne dikkat çekilirken, filodaki tüm uçakların yere indirildiği açıklandı.

        Kreditörlerin korunması amacıyla bağımsız denetim şirketi EY'nin süreci yönetmesi için görevlendirildiğiniduyuran Flybe, 15 ülkedeki 56 havalimanında 210destinasyona uçuyordu.

        İflasla birlikte şirkette çalışan 2 bin kişinin de işi tehlikeye girdi.Flybe'nin ortaklarından Stobart, ocak ayında yaklaşık 30 milyon sterlinlik desteğe rağmen şirketi kurtaramamaktan duydukları hayalkırıklığını gizlemezken, çalışanlara teşekkür etti.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ