Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Irak Parlamento Başkanı Halbusi'den sükunet çağrısı! Protestolar sürüyor! - Haberler

        Irak'ta Bağdat Valisi Felah el-Cezairi'nin istifa ettiği açıklandı.

        Irak Devlet Televizyonun haberine göre, Bağdat İl Meclisi, valinin istifa dilekçisini ele almak üzere toplandı.

        Oturumda yapılan oylamada, 59 il meclis üyesinin oy birliğiyle Bağdat Valisi Cezairi'nin istifası kabul edilirken, vali adaylarına başvuru için 5 gün süre tanındığı belirtildi.

        Cezairi'nin istifası, 1 Ekim'den bu yana Bağdat başta olmak üzere ülkenin güney kentlerinde yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmetlerin yetersizliği gerekçeleriyle düzenlenen gösterilerin ardından gelmesi dikkati çekiyor.

        Cezairi, eski başbakanlardan Nuri el-Maliki'nin liderliğindeki Kanun Devleti koalisyonu mensubu.

        PARLAMENTO BAŞKANI'NDAN SUKUNET ÇAĞRISI

        Irak Parlamento Başkanı Muhammed el-Halbusi, basın mensuplarına açıklamada bulundu. Başkent Bağdat'ta konuşan Halbusi, yetkili makamların göstericilerin taleplerini yerine getirmemeleri durumunda sokaklara inerek halk protestolarına katılacağını söyledi.

        "BEN DE ONLARLA SOKAĞA İNECEĞİM"

        AA'da yer alan habere göre Halbusi, göstericilerin liderlerine parlamentonun gelecek oturumlarına katılmaları çağrısında bulunarak, "Göstericilerin talepleri yerine getirilmemesi durumunda ben de onlarla birlikte sokağa ineceğim" dedi. Göstericilerden güvenlik güçleriyle çatışmaya girmeksizin, meşru haklarını istemeye devam etmeleri çağrısında bulunan Halbusi, terörle eş gördüğü yolsuzlukla mücadele sözü verdi.

        "YOLSUZLUĞUN TERÖRDEN FARKI YOK"

        "Yolsuzluk afetinin terörden farkı yok. Yolsuzluğun yılan başlarıyla savaşacağız" diyen Halbusi, hükümetten hesaba çekilmeleri için yolsuzluğun elebaşlarının isimlerini belirlemesini istedi.

        DAR GELİRLİ AİLELERE YARDIM SÖZÜ VERDİ

        Göstericilerin sükuneti için uğraş veren Halbusi şunları kaydetti: "Devlet alternatif bulana dek, gecekonduların kaldırılmasının durdurulduğunu, vilayetlerdeki nüfusa göre dağıtılmak üzere 100 binden az olmayan konut inşası için gerekli bütçenin sağlandığını ilan ediyoruz. Şimdi başlayacak, ülke içinde göç edenlerin dönüşüne katkı sağlayacak bu proje bir milyon kişiye istihdam sağlayacak. Yüksek okul mezunlarına daha büyük imkanlar sağlanarak yeni memur alımlarına başlanacak. Sayıları bir milyon 250'e ulaşan dar gelirli ailelere sosyal yardımlar için gerekli olan finansman tahsisine parlamento destek verecek."

        ÖLÜ SAYISI 100'Ü GEÇTİ

        Olayların bitmek bilmediği Bağdat'ta dün 5 kişinin daha hayatını kaybettiği ve 1 Ekim'den bu yana devam eden protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının 100'ü aştığı öğrenildi.

        Çetiner Çetin yazdı... Irak sokaklarından postal sesi geliyor...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ