Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ege SON DAKİKA! İzmir'de orman yangını 3. gününde kontrol altına alındı! Bakan açıkladı... Haberler

        İzmir yangınıyla ilgili konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, önemli açıklamalarda bulundu. "Yangın fırsatçıları ve klavye silahşörleri" var diye konuşan Pakdemirli, teşkilat olarak yangınla mücadelede dünyada birinci sırada olduklarını söyledi. Pakdemirli, yangının sebebinin henüz bilinmediğini kaydederken, konuyla ilgili iyimser olmadığını ifade etti. Türk Hava Kurumu'nun uçaklarının teknik olarak yetersiz olduğunu söyleyen Pakdemirli, şöyle konuştu:

        Hava araçları ne yazık ki istenen teknik seviyede değil. Bakımları da yeterince iyi seviyede değil. Biz burada yangında illa bir kurumu koruyacağız, kollayacağız diye bir şey yok. THK da çok sevdiğim kurumdur. orada uçan pilotları ve içeride uçan orman personelimizi düşünmemiz lazım diye düşünüyorum. 3 tane uçak var. Bunun biri mutlaka çalışmayacak, 2 uçak kaldı. Personelimiz bu uçaklarla devam etmediklerini bana söylediler...

        Bakan Pakdemirli konuşmalarında şu ifadelere yer verdi:

        Cansiperane çalıştılar. Burada yaralanan, dumandan etkilenen arkadaşlarımız oldu. Canlarını hiçe sayarak bu görevlerini yapıyorlar. Dünyada yangınlarla mücadele gerçekten zordur. Kanarya adalarında, Yunanistan'da yangınlar var. 2 gün 5 saat sonra yangın kontrol altına alındı. Yangınlarda teşkilatımız açık ara lider. Bunu dünya söylüyor. İlk müdahaleyi 18 dakikadan 12 dakikaya indirdik. Bütün gayretimiz bir ağaç daha az yansın. 19 helikopter ve bin 200 personelle çalıştık. Son duman tütene kadar gerektiği kadar kişi, personel, iş makinası, helikopter sahada olmaya devam edecek.

        "YANGIN FIRSATÇILARI, KLAVYE SİLAHŞÖRLERİ VAR"

        Ekibimiz ve ben 48 saati geçti. Tabiri caizse elbiseler ekibimizin üzerine yapıştı. Çok fedakârca bir çalışma ortamında birlikte olduk. Üzülerek de görüyorum ki, yangın fırsatçıları var, bunları bir kısmına klavye silahşörleri diyorum.Bu işi siyasi veya kişisel ranta çevirmeye çalışan insanlar var. Bunlarla inşallah önümüzdeki günlerde konuşuyor olacağız. Bugün bizi mutlu eden konu yangını kontrol altına almış olmaktır. Teknik konuları teknik insanların konuşması lazım. Ne yazık ki okumadan alim, yazmadan katip olan insanlar var. Konu son derece teknik konudur. Mühendislerin, orman mühendislerin, bilen insanların konuşması lazım.

        "DÜN GECE UÇUŞLARLA PROBLEMLİ ALANLARI TESPİT ETTİK"

        Dünyada geceleri yangınla mücadele yok. Bununla ilgili California'da bir deneme olmuş ama kırıma sebebiyet verdiği için mücadeleden vazgeçilmiş. Acaba geceleri koordinasyon uçuşları yapıp, ekipleri yönlendirebilir miyiz diye bir düşüncemiz oldu. Dün gece lazer kullanıcılarıyla ilgili bir uçuş gerçekleştirdik. Yukarıya çıktık koordinatlar tespit edildi bu alanlara diğer ekiplerin sevkedilmesini sağladık. Sabah erken saatlerde sahaya geldiğimde önemli ölçüde mesafe aldığımızı, kontrole yakın bir noktaya geldiğimizi gördüm. Rüzgar, ısı ve nem durumlarını dikkate alarak gün içinde mücadelemizi sürdürdük.

        İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayan ve Seferihisar ile Menderes ilçelerine kadar uzanan orman yangının genişlemesi durduruldu. Yaklaşık 500 hektarlık alanı etkileyen yangında büyük çaplı alev bulunmadığı ifade edildi. Yangın alanında sadece Çatalca ve Beyler mahallelerindeki iki noktadan dumanların yükseldiği, havadan ve karadan söndürme çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

        "SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINDA SON TEKNOLOJİ DE KULLANILDI"

        İzmir'in Karabağlar ilçesinde geçen pazar günü çıkan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla büyüyüp, 500 hektarlık alanda etkili olan yangının söndürülmesi sırasında son teknoloji de kullanıldı. Bunlardan birisini ise Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, uygulamaya aldı. Gece uçuşu yapan helikoptere takılı gece görüş sistemindeki kızıl ötesi algılayıcılardan alınan veriler, anında mesaj olarak yerdeki birimleri aktarıldı. Böylelikle de ekiplerin müdahale için koordinasyonları kolaylıkla sağlandı. Bakan Pakdemirli'nin uyguladığı sisteme dair görüntüler de basın mensuplarıyla paylaşıldı.

        "UÇAKLARIN DOĞRU HEDEFE SU ATMASI ÇOK ZOR"

        Filomuzu 6 helikopter arttırdık. Uçak 4, helikopter 2,5 ton su alıyor. Uçağın yangını hedeflemesi çok daha zor. Noktaya doğru atış yapması için en azından 120 deniz mili ile yangına yaklaşması lazım. Helikopter 50-60 mil yaklaşabiliyor. Helikopterler hemen arka tarafta su havuzlarımız var ayrıca Seferihisar barajımız var. Helikopterler göletlerden su çekiyorlar. Uçağın deniz yoluna ihtiyacı var, 2.2 kilometreye ihtiyacı var. Uçak yangınlarla mücadelede kullanılır mı, kullanılır. Araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Japonya ve Rus menşeili uçak var. Bugünkü şartlar itibarıyla Türk Hava Kurumu'nda 6 tane uçak var. 3'ü yerde duruyor.

        "BAZI SİYASİLER BURADA YARIM SAAT GÖRÜNTÜ VERİP GİTTİ"

        Uçakların en fazla 1 saatte denize gidip gelmesi gerektiği için 3-4 sorti yapacak. Helikopterle 12-13 hatta 15 sorti yapabiliyorsunuz. Yangınla mücadelede en önemlisi saat başı daha fazla suyu bırakabilmektir. Bu tartışmaları yersiz buluyorum. Teknik konularda teknik arkadaşların, pilotların, orman mühendisleri, ormanla ilgili insanlarımızın konuşması lazım. Siyasetçilerimiz biraz daha siyasetten ari olması lazım. Bazı siyasetçilerimizi burada görmek isterdim. Birçoğu geldi ama gelmeyenleri de görmek isterdim. Bakan olarak ben burada 48 saati geçen çalışma yürüttük. Bu işte siyaset yok, parti de olmaz, olmaması gerekir.Bir yangın varsa hepimizin ciğeri yanıyor. Tüm siyasetçilerimizin tek vücut olması lazım. Bunun savaştan farkı yok. Bu sebepten dolayı burada politika yapılmaması, siyasi rant üretiyor olmamamız lazım. Bazı siyasetçilerimiz burada yarım saat görüntü verip gittiler. Sonra açıklamada, asla buraları imara açmayacağız diyor. Anayasa'nın 169. maddesi, orman alanları imara konu edilemez diyor. Buraları imara konu edilemez. Bir tane örneğini göstersinler.

        "ONBİRİNCİ AYIN ONBİRİNCİ GÜNÜNDE SAAT 11'DE..."

        Yanan ağaçları mutlaka yerine koymamız gerekiyor. Bu iş anayasal olarak orman teşkilatına verilmiştir. Kasım ayında Guiness rekorlar kitabına girme projemiz var. Aynı anda 3 milyon ağacı dikecektik. Muğla, burası, Fethiye ile beraber aynı anda 3 milyon ağacı dikerek rekorlar kitabına girecek. Ben bütün vatandaşlarımızı davet ediyorum. 11. ayın 11. günü saat 11'de. Açıklayacağımız çeşitli illerde fidan dikimine davet ediyorum. STK'larımız, İzmir Ticaret Odası, Borsa, ihracatçı birliklerimiz, EPSO destek oldular. Onlar da yeni bir kampanya başlatıyorlar. Bizim burada dikeceğimiz ağaçları finanse edecekler. Biz günde 1 milyondan fazla ağaç diken bir kurumuz. Toplumsal hassasiyetlerle yürüme konusunda STK'larla yürüme konusunda son derece mutluyuz. Yanan ağaçları hep birlikte rahabilite ediyor olacağız. 9 Eylül, Ege Üniversite rektörlerimiz aradı. Onlar da 220 bini geçkin öğrencileriyle birlikte fidan dikeceğimiz gün hazır olacaklar. Kendilerine teşekkür ediyorum.

        "BİZ BİR GÜNDE DİKERİZ AMA BU FLORA 50 YILDA OLUŞUYOR"

        Yangının sebebi henüz belirlenmiş değil. Kötü niyetli olabileceğini düşünüyorum. Kasti çıkan yangınlarda ceza müebbet hapis. İhmal konularında da çok dikkatli olmamız lazım. Burada yanan fidanları toplamını bir günde dikeriz. Ama böyle bir bitki örtüsünü, yabani hayatı, florayı ancak 50 yılda elde edebiyiruz. Bu hataların tekrarının olmaması gerekiyor. Kabaca 500 hektarda etkili oldu. Bunun içinde yanan ve yanmayan alanlar var.

        ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN YANGINLA MÜCADELE TEDBİRLERİ

        Bunun yanı sıra Orman Genel Müdürlüğü, yangınlarla mücadele için teknolojik sistemleri de uygulamaya başladı. Buna göre, yangınların kim yada kimler tarafından çıkartıldığının saptanması için ormanlık alanların belli bölgelerine 'fotokapan' yerleştirildiği öğrenildi. Sese, ışığa ve harekete duyarlı olan fotokapanların bu anların görüntülerini alıp merkeze ulaştırdığı ifade edildi. Yine 776 yangın gözetleme kulesinin bulunduğu Türkiye'de, 1800 de kamera sisteminin olduğu, bunların da 254'ünün İzmir'de yer aldığı açıklandı.

        "PERSONELİMİZ BU UÇAKLARI ÇOK GÜVENLİ BULMUYOR"

        Hava araçları ne yazık ki istenen teknik seviyede değil. Bakımları da yeterince iyi seviyede değil. Biz burada yangında illa bir kurumu koruyacağız, kollayacağız diye, THK da çok sevdiğim kurumdur. orada uçan pilotları ve içeride uçan orman personelimizi düşünmemiz lazım diye düşünüyorum. THK'nın 6 uçağı var 3'ünün motoru yok. 3 tane uçak var. Bunun biri mutlaka çalışmayacak, geriye 2 uçak kaldı. Bu uçaklarla devam etmediklerini bana söylediler, 'Biz uçaklarla bu işi götüremeyiz' dediler. Personelimiz bu uçakları çok güvenli bulmuyor.Personel "bu eski uçakları kullanamayız" dedi.

        "AŞAĞIDA ÇIKAN YANGINLARI ÇOK İYİ NİYETLİ GÖREMEDİM"

        Biz buraya geldiğimiz gün 40 deniz milinin üzerinde bir rüzgar vardı. Ben yaklaşık yangın çıktığından 1 saat içerisinde buradaydım. Rüzgar, ısı ve nemin biraraya gelmesi bizi en zorlayan faktörler. Özellikle nemin düşmesi, ısının artması, rüzgarın a rtması birleştiği zaman ormancılar için kabusa dönüşüyor. Burada biz bir yangınla uğraşmadık. Ufak, ufak minik minik binlerce yangınla uğraştık. Fırlayan kozalaklarla, rüzgarla taşınan kozalaklarla uğraştık. Biz ilk önce yangını tamamen söndürülmesi. Hasar tespit çalışmalarını Tarım il müdürlüğümüz yapar, valiliğimiz gereken işlemleri yapar. Dün bu yangınla uğraşırken aşağıda Bademler köyünün kuzeyinde üç ayrı noktada yangın başladı. Bunları çok da iyi niyetli gördüğümü söyleyemem. orada da bir şey görmedik ama iyi niyetli olmama oranları yüksek.

        EVLERİNE DÖNDÜLER

        Yangın nedeniyle dün gece ihtiyaten boşaltılan Seferihisar'a bağlı Eski Orhanlı, Menderes'in Bahçecik ile Kuyucak mahalleleri sakinleri tehlikenin azalması nedeniyle evlerine dönmeye başladı.

        Öte yandan, yangın söndürme çalışmalarını takip eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tekketepe Gözetleme Kulesi'nde yangına müdahale sırasında ellerinden yaralanan Gökhan Karadağ'la bir süre sohbet etti. Bakan Pakdemirli, Karadağ'a geçmiş olsun dileklerini iletti.

        Yangın akşam saatlerinde rüzgarın etkisiyle Tırazlımevkiinde bulunan meteoroloji radar kulesine kadar yaklaşmıştı.

        Ekiplerin yerindemüdahalesi ve rüzgar hızının düşmesiyle yangın kuleye ulaşmadan kontrol altına alındı.

        Diğer bölgelerde de yangını kontrol altına almak için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.

        ORMANI YAKANLAR FOTOKAPANLA BULUNACAK

        İzmir’de devam eden orman yangınında teknolojiden de yararlanıldı. Kızılötesi ışınlarla helikoptere gelen sinyaller, karada çalışan ekiplere gönderilerek alevlere daha kısa sürede ulaşılması sağlandı. Öte yandan, ormanları yakanları tespit etmek için ormanların çeşitli yerlerine ‘Fotokapan’ yerleştirdiği belirtildi.

        İzmir’in Karabağlar ilçesinde, geçtiğimiz pazar günü çıkan ve henüz tam anlamıyla kontrol altına alınamayan yangının söndürülmesi için ekipler çalışmaya devam ediyor.

        Hem havadan hem de karadan alevler söndürülmeye çalışılırken, orman yangınında teknolojiye de başvuruldu. Gece uçuşu yapan helikopterlere takılan gece görüş sistemleriyle kızılötesiyle alınan veriler, karada çalışan ekiplere aktarıldı ve alevlere müdahale edildi. Bu teknolojiyle birlikte ekiplerin alevlere ulaşması da kolaylaştırıldı.

        Gece görüş sisteminin yanı sıra Orman Genel Müdürlüğünün de ormanları yakanları tespit etmek için ormanların çeşitli yerlerine ‘Fotokapan’ yerleştirdiği belirtildi. Işığa ve sese duyarlı olarak çalışan sistemin fotoğrafları çekip merkeze gönderdiği aktarıldı. Ülke genelinde bin 800 kamera sisteminin olduğu, bunların 254’ünün ise İzmir’de bulunduğu açıklandı.

        "GÜN BOYU BİRLİKTE UÇTUK"

        Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çalışmaların sürdüğünü belirtti.

        Pakdemirli, "Herhangi bir ilerleyen saatlerde risk görürsek ki; bu köylerin etrafında dozerlerle iş makineleriyle çevirdik, risk görürsek kolluk kuvvetlerimiz vasıtasıyla Savın Valimiz vasıtasıyla bu köylerde detahliyeye başlarız. Orman Genel Müdürümüz zaten şu anda yönetim helikopterinde, şu an uçuyor. Gün boyu da birlikte uçtuk, koordinasyonu birlikte sağladık. Tabi ki uçakların, hava araçlarının gün boyu uçması bizim için çok önemliydi. Sabahın erken saatlerinde pervaneyi çevirmemiz son derece önemliydi, bunu yaptık. Sabahları gün doğumu ve gün batımı arasında sivil havacılık gereği helikopterlerimiz uçabiliyor.

        Ama farklı bir imkanla da bugün gece görüş dürbünleri ile sadece yönetim helikopterimizin, kara ekiplerini yönlendirmek üzere bir uçuşu olacak. Bugün o uçuşta ben de refakat ediyor olacağım. Dünyada aslında yangınlarla mücadelede gece uçuşu yok, bu sadece California'da denenmiş ve bir defa denendikten sonra kırıma sebebiyet verdiği için gece uçuşuna şu an dünyadamüsaade eden bir durum yok ama biztabii ki bir ağacımız daha yanmasın diye bu ve bunun gibi projelerin hepsini mutlaka deniyor olacağız. Bu akşam da ilk defa bir gece uçuşu ile koordinasyonu sağlama maksatlı, yani yangını söndürme maksatlı değil. Bir yönetim helikopteri ile gece yangını koordine ediyor olacağız. Dediğim gibi şu anda yerleşim yerleri ile ilgili çok önemli bir sıkıntımız yok, kısmı tahliyemizi zaten yaptık. Diğer köylerle ilgili de tahliye gerekiyorsa yaparız. Şu anitibarıyla gün içerisinde helikopterlerimizin Muğla'daki yangınların rahatlamasından dolayı takviyesi ile beraber şu anitibariyle havada 19 helikopterimiz var. Yerde 240 arasöz, 25 dozer ve 1150 personelle yangına müdahale ediyoruz. Henüz iyi haberi paylaşamıyorum sizlerle ne yazık ki. Tamamen kontrol altına almadan, söndürme ve soğutma çalışmalarına başlamadan da bu iyi haberi paylaşmayacağım." diye konuştu.

        BAKAN PAKDEMİRLİ: ATEŞİN FERİ SÖNMÜŞ DURUMDA

        Bakan Pakdemirli akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, "Karabağlar'daki orman yangınının önemli bir kısmında ateşin feri sönmüş durumda" ifadelerini kullandı.

        DÜN GECE UÇUŞU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

        Karadaki yangın söndürme ekiplerinin koordinasyonunu amacıyla Türkiye'de ilk defa, Karabağlar'da önceki gün başlayan yangınla ilgili olarak, Bakan Pakdemirli'nin katılımıyla gece uçuşu gerçekleştirildi.

        Pakdemirli, uçuş sonrası Karabağlar ilçesine bağlı Tırazlı Mahallesi'ndeki Tekketepe Gözetleme Kulesi'nde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

        Bakan Pakdemirli, söz konusu uçuşun, orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye'de gerçekleştirilen "ilk gece koordinasyon uçuşu" olduğunu söyledi.

        Gece koordinasyon uçuşunun yangını koordine etmek, yangının problemli noktalarını anlamak adına çok önemli olduğunu belirten Pakdemirli, uçuş sayesinde termal kameralarla ve kameraların koordinat bulma özelliklerinin kullanıldığını ve problemli bölgelerin yer ekiplerine iletildiğini dile getirdi.

        Yer ekiplerinin termal kameraların çektiği görüntüleri ve GPS koordinatlarını işlediğini anlatan Pakdemirli, şöyle konuştu:

        "Onları da iş emirleri olarak sahaya dağıtmaya başladılar. Geceyi biraz daha verimli geçirmiş olduk. Genel itibarıyla, kuzeybatı istikametindeki yangının izlerinin hala taze olduğunu görüyoruz. Ağırlıkla bu 500 hektarlık alanın önemli bir kısmının karanlık içinde olduğunu görüyoruz. Tabii alttan alta mutlaka kökten yanmalar var ama önemli bir kısmının aslında ateşin ferinin söndüğünü izlemekteyiz. Güneydoğudan başlamak üzere kuzeydoğuya kadar da uzun bir hat, uzun bir çizgi içinde yer yer devam eden, yer yer güçlü olan ama çoğunlukla da zayıf olan ateş hattını görüyoruz. Bu taraf bizim için hassas. Çünkü yerleşim yerlerine yakın alanlar burada. Birçok mahallemiz, köyümüz burada ama buranın etrafı da hem dozerlerle hem iş makineleriyle çevrilmiş durumda. Buradan ileriye gündüz saatlerinden şu ana kadar geçit verilmemiş durumda."

        "İNŞALLAH EN KISA ZAMANDA NETİCEYİ ALACAĞIZ"

        Genel itibarıyla gece uçuşundan sonra ekibin daha moralli olduğunu aktaran Pakdemirli, daha kötü bir tablo beklediklerini ancak iyi bir tabloyla karşılaştıklarını vurguladı.

        Verilen iş emirleriyle beraber daha hızlı bir şekilde sabaha kadar biraz daha mesafe almayı ümit ettiklerini dile getiren Pakdemirli, çalışanlara teşekkür etti.

        "Yangını kontrol altına alınma aşamasına gelindi mi?" sorusu üzerine Bakan Pakdemirli, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte, bir miktar da alaca karanlıktan opsiyon kullanarak hava araçlarını kullanmaya başlayacaklarını ve önemli noktalara sabah saatleri itibarıyla çok hızlı şekilde müdahale edeceklerini belirterek, şöyle konuştu:

        "İnşallah öğleden evvel eğer önemli bir rüzgar çıkmazsa kontrol altına almayı ümit ediyoruz ama dediğim gibi yangın tamamen söndürülmeden biz bu işi söndürdük demeyiz. Ben bölgeden ayrıldığım zaman şundan emin olun; demek ki her şey kontrol altında, soğutma söndürme çalışmaları devam ediyordur. Biz tamamen bu işi emniyet altına alana kadar, başta ben olmak üzere tüm ekip buradayız. İnşallah en kısa zamanda neticeyi alacağız."

        Pakdemirli, şu an itibarıyla yangının yerleşim yerlerini tehdit edip etmediğine ilişkin soru üzerine ise, "Şu anda kısmi bir duman altında kalma dışında yerleşim yerlerine herhangi bir tehlike yok. Belki hissedilirse kolluk kuvvetlerimiz, Valimiz gerekeni yapar, jandarma eşliğinde orada tahliye yaparız ama dediğim gibi burada negatif anlamda ilerleme yok, bir gerileme görebiliyoruz. Yerleşim yerleriyle ilgili önemli bir tehdit kalmadı diyebiliriz şu saat itibarıyla, meteorolojik koşullar değişmediği sürece." ifadelerini kullandı.

        Bakan Pakdemirli'ye gece uçuşunda Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, İzmir Orman Bölge Müdürü Mehmet Erol da eşlik etti.

        Yangında Eski Orhanlı Mahallesi'ndeki evi yanan 63 yaşındaki Mustafa Sağıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün evlerinde herhangi bir hasar olmadığını ancak bu sabah geldiklerinde evi yanmış olarak gördüklerini söyledi.x

        Evin içinde kullanılacak bir şeyin kalmadığını ve devletten yardım beklediğini kaydeden Sağıroğlu, "Evin içinde 2 jeneratör, odun kesme motoru ve ufak tefek şeyler vardı, bunların tamamı hiçbir şey kalmadı, kül olmuş. 2 küçük tüp vardı, onların ikisi de patlamış. Geldiğimizde evi kül olmuş vaziyette bulduk. Dün yangın uzaktaydı ama biz iyi ki evi terk etmişiz." dedi.

        YANGIN BEYLER MAHALLESİ'NE YAKLAŞTI

        Seferihisar'da Beyler Mahallesi sınırına kadar dayanan yangın nedeniyle vatandaşların tedirgin bekleyişi sürüyor.

        Mahalle sakinlerinden Elvan Eğridere, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ormanların yanmasından dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirterek "Köyümüze de gelirse hiçbir şeyimiz kalmayacak. Evlerimiz de yanacak. Biz de bir şey almadan gideceğiz. Rüzgarın etkisiyle gelir gibi duruyor." dedi.

        Yusuf Tekelioğlu da daha önce bu büyüklükte bir yangın görmediklerini devletin bütün imkanlarıyla yangını söndürmek için seferber olduğunu ifade etti.

        Tekelioğlu, "Helikopterler sabah 6'dan beri çalışıyor. Fakat rüzgarın zaman zaman yön değiştirmesi ve arazinin engebeli olmasından dolayı yangın maalesef önlenememiş durumda. Şu anda kızılçam ormanlık alanlar yandı. Yangın zeytinlik alanlara sıçramak üzere." diye konuştu.

        Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de yaptığı açıklamada, dün başlayan yangında, yaklaşık 500 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğünü söyledi.

        GÖNÜLLÜ VE İTFAİYE PERSONELİ CANLA BAŞLA MÜCADELE EDİYOR

        Yaban hayatının da ormanla birlikte kül olduğunu ifade eden Yetişkin, "İçimiz yanıyor, kahroluyoruz. Eski Orhanlı Mahallesi'nde tehlike geçse de Beyler Mahallesi halen tehdit altında. Rüzgar maalesef müdahaleyi zorlaştırmaya devam ediyor. Tüm iş makinalarımızı öğleye doğru Beyler'e gönderdik." diye konuştu.

        Yetişkin, Orman Bölge Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve çevre ilçelerden gelen itfaiye personeli ile gönüllülerin yangının başladığı ilk andan itibaren canla başla mücadele ettiğini sözlerine ekledi.

        YANAN ALANLAR HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

        İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayıp Menderes ile Seferihisar ilçelerine sıçrayan ve henüz kontrol altına alınamayan orman yangını ile Urla'da söndürülen ormanlık alanları küle çeviren yangının boyutu, havadan drone ile çekilen görüntülere de yansıdı.

        REKLAM

        Yangının ormanlık alanlara verdiği zaman günün aydınlanmasıyla daha net ortaya çıktı. Drone görüntülerinde alevlerin Demircili Mahallesi'nde bulunan evlere birkaç metre yakınına kadar yaklaştığı, mahalle içinde bulunan biri kullanılmayan iki evin ise yandığı görüldü.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ