Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika... Krizin Pakistan tarafı Erdoğan'dan yardım isteyecek!

        Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan'la gerilimin azaltılmasında rol oynaması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayacağını açıkladı.

        Hindistan ile yaşanan gerilim konusunda parlamentoda birleşik oturumda milletvekilleri ve senatörleri bilgilendiren Han, "Dostlarımızla temas halinde olacağız ve gerilimin azaltılmasında rol oynamalarını isteyeceğiz. Türkiye Cumhurbaşkanını da bunun için arayacağım." ifadesini kullandı.

        Pakistan Başbakanı Han, gözaltındaki Hint pilot Abhinandan Varthaman'ın yarın "barışçıl niyetlerinin göstergesi olarak serbest bırakılacağını" belirterek, dün akşam Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye telefonla ulaşmaya çalıştığını söyledi.

        İmran Han, "Yükselen gerilim ne bizim ne Hindistan'ın çıkarınadır. Yanlış hesaplar yüzünden ülkeler mahvoldu. Savaş asla çözüm değil. Hindistan bir adım atarsa buna karşılık veririz." diye konuştu.

        Hindistan'daki 6 hedefin ve 2 jetin vurulmasıyla ilgili "Tek neden, yapabileceklerimizi ve niyetimizi göstermekti" değerlendirmesi yapan Han, Hindistan'da kayıplara sebep olmayarak sorumlu davrandıklarını ifade etti.

        Uluslararası toplumdan gerilimin düşürülmesinde rol almasını isteyen Han, "Umarım uluslararası kamuoyu tansiyonun bu noktadan daha yükseğe çıkmaması için rol oynar." dedi.

        OLAY

        Hindistan ile Pakistan arasındaki son gerilim, Keşmir'in Hindistan idaresindeki kısmında 14 Şubat'ta polis teşkilatına bağlı milis gücüne yapılan ve 44 kişinin öldüğü bombalı saldırıyla başladı. Yeni Delhi yönetimi, saldırıyla ilgili Pakistan'ı suçladı. Saldırıyı kınayan Pakistan ise suçlamayı reddetti. Hindistan, 26 Şubat'ta Keşmir Kontrol Hattı'nın Pakistan tarafında bulunan terör örgütü hedeflerine hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Pakistan da dün sabah, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Hindistan'a ait iki savaş uçağını düşürdüğünü bildirdi. Ayrıca Pakistan uçakları Hindistan hava sahasına girdi. Bu gelişmeler üzerine ülkelerden itidal çağrısı yapıldı.

        REKLAM

        ÇAVUŞOĞLU 'KEŞMİR' SORUNUNA DEĞİNMİŞTİ

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün Pakistan-Hindistan gerilimine ilişkin, "Taraflara sağduyu, itidal çağrısında bulunuyoruz. Tırmandırmaya yol açacak adımlardan kaçınılması gerekiyor. Bu gerginliğe yol açan esas problem, 'Keşmir' problemidir. 'Keşmir' problemi yıllardır çözümü dondurulmuş bir ihtilaftır. Sık sık iki ülke arasında gerginliğe yol açıyor. 'Keşmir' probleminin bir an önce uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde çözülmesi gerekiyor ki, iki ülke arasında sürekli gerginliğe yol açan bir problem ortadan kalksın. Bu Keşmir halkı için de çok önemlidir. Türkiye olarak gerginliğin azaltılmasında ve Keşmir problemi dahil, bu problemlerin çözümünde her zaman katkı yapma arzusundayız. Bu süreçte üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bunu Pakistan'a ilettik." ifadelerini kullanmıştı.

        PAKİSTAN BAŞBAKANI NÜKLEER GÜCE DEĞİNDİ

        Pakistan Başbakanı İmran Han,Hindistanile yaşanan gerilimin ardından Ulusal Komuta Konseyini topladı.

        Yerel basında çıkan haberlere göre, İmran Han'ın başkanlık ettiği toplantıda, ikinükleergüç arasında gerilime yol açan gelişmeler üzerine durum değerlendirmesi yapıldı.

        Hindistan'ın 110, Pakistan'ın ise 140 ile 150 arasında nükleer savaş başlığı bulunduğu öne sürülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ