Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam SON DAKİKA! Özdemir Bayraktar hayatını kaybetti! Özdemir Bayraktar kimdir? - İş-Yaşam Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Baykar'ın Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye'de SİHA'nin fikir babası ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünürü Özdemir Bayraktar hayatını kaybetti.

        Haluk Bayraktar Twitter hesabından yaptığı paylaşımda; "Özdemir Bayraktar, Babamız, ilham kaynağımız bugün Hakk’ın rahmetine kavuştu. Değerlerinden taviz vermeden adanmış bir ömür yaşadı. Yılmak bilmeyen azmiyle araştırıp üretenlerden oldu. Haksızlıklar karşısında hiç pes etmedi, gücü yettiğince yardım etti. Allah rahmet eylesin." ifadelerine yer verdi.

        Baykar'dan yapılan açıklamada, Özdemir Bayraktar'ın cenaze namazının bugünöğle namazında Fatih Camii'nde kılınacağı açıklandı.

        Şirketin açıklamasında, "Milli Teknoloji Hamlesi idealinin ve Milli SİHA'larımızın öncü ismi, Yönetim Kurulu Başkanımız ve yol göstericimiz Özdemir Bayraktar, Hakk’a yürüdü... Allah rahmet eylesin. Dualarınızı bekliyoruz." denildi.

        EVLATLARINDAN DUYGUSAL PAYLAŞIMLAR

        Özdemir Bayraktar’ın iki oğlu Selçuk ve Haluk Bayraktar, vefat haberinin ardından sosyal medya hesaplarından duygusal paylaşımlar yaptı. Selçuk Bayraktar, “Babam, canım, arkadaşım, rehberim, dava yoldaşım Hakk'ın rahmetine yürüdü… Kanını, canını, sağlığını, varlığını milletimizin tam bağımsızlık mücadelesine vakfetti…” dedi. Haluk Bayraktar da “Babamız, ilham kaynağımız bugün Hakk’ın rahmetine kavuştu. Değerlerinden taviz vermeden adanmış bir ömür yaşadı. Yılmak bilmeyen azmiyle araştırıp üretenlerden oldu. Haksızlıklar karşısında hiç pes etmedi, gücü yettiğince yardım etti” diye yazdı.

        TAZİYE MESAJLARI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı zamanda dünürü de olan Özdemir Bayraktar için yayınladığı mesajında "Millî Teknoloji Hamlesi’ne hayalleriyle, gayretleriyle, mücadelesiyle yön veren, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı, kıymetli dostum Özdemir Bayraktar’a Allah’tan rahmet, ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Milletimize yaptığı eşsiz hizmetler asla unutulmayacaktır" dedi.

        TBMM Başkanı Mustafa Şentop: "İnsansız Hava Araçlarımızın fikir babası, Milli Teknoloji Hamlesinin öncü ismi Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar'ın vefatını teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum."

        İletişim Başkanı Fahrettin Altun: "Milli bilincin inşası için azim ve gayretle çalışan kıymetli büyüğümüz Özdemir Bayraktar’ın vefat haberi hepimizi derinden üzdü. Merhuma Allah’tan rahmet, başta Haluk ve Selcuk Bayraktar kardeşlerim olmak üzere ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Başımız sağ olsun."

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: "Milli Teknoloji Hamlesine verdiği destekle, bu ülkeye bu Millete yetiştirdiği hayırlı evlatlarla, 21. yüzyılda Türkiye'nin güçlenmesinde büyük katkıları olan, Özdemir Bayraktar Ağabeyin vefatı bizleri ziyadesiyle üzdü. Rabbim, mekanını cennet, makamını âlî eylesin inşallah."

        Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan:"Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Özdemir Bayraktar'ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Ülkemiz için çok kıymetli değerler oluşturan Özdemir Bayraktar ağabeyimize Allah'tan rahmet, Selçuk ve Haluk Bayraktar kardeşlerimize ve ailesine sabırlar diliyorum. Mekanı cennet olsun."

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı FatihDönmez: "Milli Teknoloji Hamlesi ile Türkiye'yi teknolojide kendi kendine yeten ülke haline getirecek ilk tohumları atan Özdemir Bayraktar’ın vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Yetiştirdiği evlatları ve ülkemize katkılarıyla her daim hayırla yad edeceğiz. Mekanı cennet olsun."

        Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: "Milli Teknoloji Hamlemizin öncüsü, değerli büyüğümüz Özdemir Bayraktar'a Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Başımız sağ olsun."

        Ulaştırma ve Altyapı Bakanı AdilKaraismailoğlu: "Mücadelesi, gayreti ve memleket sevdasıyla bu ülkenin her bir ferdine ilham olmuş, tam bağımsızlık adına ömrünü vakfetmiş büyüğümüz Özdemir Bayraktar'ın vefatı hepimizi derinden üzdü. Merhuma Allah'tan rahmet, Bayraktar ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum. Başımız sağ olsun."

        Ticaret BakanıMehmetMuş: "Yerli savunma sanayimize büyük katkılar sunmuş kıymetli büyüğümüz Baykar Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar'ın vefatını derin üzüntüyle öğrendik. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun."

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:İnsansız hava aracı teknolojisinin yükselişinde kilit rol üstlenen, aynı şekilde milli teknoloji hamlesinde müstesna bir yeri bulunan Sayın Özdemir Bayraktar’a Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor; muhterem ailesine, sevenlerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum.

        Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu:"Memleketimize teknoloji alanında yaptığı katkılara, idealleri uğruna ortaya koyduğu gayrete bizzat şahit olduğum Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar'ın vefatını teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Kendisine Allah'tan rahmet, Bayraktar ailesine başsağlığı diliyorum."

        ÖZDEMİR BAYRAKTAR KİMDİR?

        1949 yılında Sarıyer’in Garipçe köyünde doğan Özdemir Bayraktar, Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun oldu. 1967’de İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümüne giren 1972 yılında mezun oldu. Mezuniyetinin ardından 2 yıl boyunca İTÜ Motorlar Kürsüsü Profesörü İsmail Hakkı Öz’ün araştırma asistanlığı görevini yürüterek içten yanmalı motorlar konusunda yüksek lisans çalışmasını tamamladı.

        Türkiye’nin sanayi sektöründe öncü rol üstlenen birçok fabrikanın (Burdur Traktör, İstanbul Segman, Uzel vb.) kuruluş ve yeni yatırımlar aşamasında teknik yönetici görevlerinde çalıştı.

        1984 yılında Baykar Makina’nın kuruluşunda yer aldı. Baykar’ın milli ve özgün İnsansız Hava Aracı teknolojisi geliştirmesi atılımında öncü rol üstlenen Özdemir Bayraktar, bu projelerin hayata geçirilmesinde tasarım aşamasından prototip aşamasına, imalat aşamasından yatırım planlamasına kadar her aşamada aktif ve lider olarak yer aldı.

        Baykar tarafından TSK için geliştirilen ilk insansız hava aracı olan Bayraktar Mini İHA Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı 2005-2009 yılları arasında Güneydoğu Anadolu bölgesinde askerler ile birlikte gerçekleştirilen çalışmalara liderlik yaptı.

        Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen tüm ürünlerin tasarımlarını çizen Özdemir Bayraktar, Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI TİHA’ya karakterini veren özgün tasarımların da sahibidir.

        Özdemir Bayraktar, Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA’ların Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtulmasına sunduğu katkı nedeniyle 2021’de Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Karabağ Nişanı’na layık görüldü.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ