Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ÇEKİLDİLER! Ukrayna ve Rusya arasında hangi adımlar atıldı? Rusya Ukrayna krizi son durum!
        1

        ABD'li yetkililerin Rusya'nın Ukrayna'ya yakın zamanda saldıracağının açıklamasının ardından diplomatik temaslar sürüyor.

        Üst düzey bir Rus diplomat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e diplomatik görüşmelerin devam etmesi yönünde tavsiye verirken, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile dün bir araya geldi. Scholz bugün Putin ile görüşecek.

        2

        ABD, Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki büyükelçiliğini kapattığını ve kalan tüm personelini Polonya sınırına yakın bir şehre taşıdığını duyurdu.

        Kremlin Pazartesi günü, mevcut krize yol açan güvenlik sorunları hakkında Batı ile görüşmeye hazır olduğunun sinyalini verdi, Batılı yetkililerin giderek artan 'işgal endişesine' gerek olmadığını belirtti.

        3

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, müzakere görüşmeleri için her zaman bir şans olduğunu söyledi. Lavrov, "görüşmeleri sürdürmeyi ve genişletmeyi öneriyorum" dedi.

        Putin'in diplomatik çabalara devam etmenin mantıklı olup olmadığı sorusuna yanıt veren Lavrov, müzakere olanaklarının "tükenmekten çok uzak" olduğunu söyledi ve müzakerelere devam etmeyi önerdi.

        4

        ABD'li yetkililer ise Rusya'dan söz değil eylem görmek istediklerini belirtti.

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price gazetecilere verdiği demeçte, "Lavrov'un açıklamalarının ardından, gerilimi düşürmeye yönelik somut işaretler gelirse, bunu kesinlikle memnuniyetle karşılarız. Ancak bunu henüz görmedik." dedi.

        Rus ordusunun Ukrayna sınırları boyunca yığılmasına ve görünür saldırı hazırlıklarına devam ettiğini belirtildi.

        5

        ABD Pazartesi günü yaptığı açıklamada, işgal korkuları yoğunlaşırken Ukrayna'daki büyükelçiliğini kapattığın ve kalan tüm personelini Polonya sınırına yakın bir şehre taşıyacağını söyledi. Ayrıca Ukrayna'daki Amerikan vatandaşlarının ülkeden ayrılmaları yönündeki uyarısını tekrarladı.

        6

        Öte yandan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin bu hafta Brüksel'de NATO savunma bakanları ile bir araya gelecek ve Ukrayna'nın komşuları Polonya ve Litvanya'yı da ziyaret edecek.

        7

        Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kiev'e bir dayanışma mesajı getirdi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün pazarlık konusu olmadığını söyledi.

        Scholz, Putin ile görüşmesinden önce Rusya'dan "mevcut gerilimi azaltmak için net adımlar" talep etti. Ukrayna hükümetine " ciddi tehdit altında olmasına rağmen ölçülü tepkisi" için teşekkür etti.

        Scholz, NATO ve ABD'nin önerilerini desteklediklerini, Rusya’yı diyalog tekliflerini kabul etmeye çağrıdı.

        8

        Alman Şansölyesi, askeri gerginliğin tırmanması durumunda çok geniş kapsamlı ve etkili yaptırımlara hazırız. Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü tekrar ihlal etmesi durumunda "ne yapacağımızı biliyoruz" dedi.

        Zelenskiy gerilimi "Avrupa ve dünya için eşi görülmemiş bir meydan okuma" olarak nitelendirdi. "Devletimizin de bir parçası olduğu Avrupa güvenlik mimarisinin geleceği bugün Ukrayna'da belirleniyor."

        9

        İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ABD’nin Rusya'nın önümüzdeki 48 saat içinde Ukrayna'yı işgal edebileceği yönündeki uyarısına atıfta bulunarak, Avrupa'nın "bir uçurumun kenarında" olduğunu söyledi. Johnson, "Ancak Başkan Putin'in geri adım atması için hala zaman var" dedi

        10

        Polonya, Ukrayna'ya herhangi bir Rus saldırısı olması durumunda Ukraynalı mültecileri kabul etmeye hazırlanıyor. Ancak Polonya hükümeti, en kötü senaryonun önlenebileceğini umuyor. Bölge genelinde, özellikle Ukrayna sınırındaki ülkelerde benzer hazırlıklar yapılıyor.

        11

        Siyasette acemi olarak görülen Zelenskiy 2019'da ezici bir zafer kazandı. Doğuda Ukrayna güçleriyle savaşan Rusya destekli isyancılara ulaşmaya ve çatışmayı çözmek için adımlar atmaya söz vermişti.

        12

        Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağı gün olarak iddia edilen 16 Şubat'ı "Birlik Günü" adıyla resmi tatil ilan etti.

        Öte yandan analistler, Moskova'nın Ukrayna sınırına Rus kuvvetlerinin yerleştirilmesinin kısmen ülkenin siyasetini istikrarsızlaştırmayı amaçladığını öne sürüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ