Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu SON DAKİKA... Sınırda son durum! Türkiye ve ABD ortak devriye gerçekleştirdi! - Haberler

        Türkiye'nin güney komşusu Suriye'de terör örgütü PKK/YPG kontrolünde kalan Fırat´ın doğusundaki terör varlığının sınır güvenliğini tehdit etmesi üzerine askeri harekat gündeme gelmişti.

        MUTABAKATA VARILDI

        Türkiye´nin bu konudaki kararlılığının ardından geçen 5-7 Ağustos tarihleri arasında Ankara´da Türk ve ABD yetkilileri toplantılar yaparak Suriye´nin kuzeyinde Güvenli Bölge kurulmasını kararlaştırdı ve bu bölgenin iki ülke tarafından ortak tesis edilmesi mutabakatına vardı.

        AKÇAKALE'DE MERKEZ KURULDU

        DHA'da yer alan habere göre bu doğrultuda 12 Ağustos´ta Şanlıurfa´ya gelen ABD´li askeri heyet ile Türk askeri heyet Müşterek Harekat Merkezi kurdu. Suriye sınırındaki Şanlıurfa´nın Akçakale ilçesinde kurulan merkezde Türk ve ABD´li askerler yoğun şekilde çalışma yürüttü.

        REKLAM

        3 KEZ ORTAK KEŞİF UÇUŞU YAPILDI

        Müşterek Harekat Merkezi´ndeki Türk ve ABD´li heyet tarafından hem sahada hem masada yapılan yoğun toplantıların ardından Suriye´nin kuzeyindeki hava sahası Türkiye´ye ait insansız hava araçlarına açıldı. Burada elde edilen görüntülerin ardından iki ülke askeri yetkilileri helikopter ile havadan 3 kez ortak uçuş ile keşif ve gözetleme faaliyeti de gerçekleştirdi.

        BUGÜN YAPILACAĞI DUYURULDU

        Tüm çalışmaların tamamlanmasının ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Güvenli Bölge´de Türkiye ile ABD´li askerlerin ortak kara devriyesinin 8 Eylül Pazar günü (bugün) yapılacağını duyurdu. Bu açıklamanın ardından Suriye sınır hattında da hareketlilik yaşanmaya başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri´ne ait zırhlı araçlar sınır hattına sevk edilirken, sınıra yakın noktalarda kurulan mevcut üslere daha önce sevk edilen araçlar da hazır hale getirildi.

        ARAÇLAR SON BAKIMLARINDAN GEÇİRİLDİ

        Bugün yapılacak kara devriyesi öncesi Türk Silahlı Kuvvetleri´ne ait zırhlı araçlar, bulundukları üslerde son bakımlarından geçirildi. Suriyeli sığınmacıların barındığı yaklaşık 1 yıl önce kapatılan Akçakale Barınma Merkezi´ndeki TSK´ya ait zırhlı araçlar da ortak devriye öncesi bakımdan geçirilerek yarınki devriye öncesi hazır hale getirildi. Birbiri ardına dizilen zırhlı araçların bakımlarının ardından itfaiye araçları ile yıkanarak temizlendiği ve Türk bayraklarıyla süslendiği görüldü.

        ZIRHLI BİRLİKLER FIRAT'IN DOĞUSUNDA

        Bu sabah erken saatlerde Akçakale'den yola çıkan zırhlı birliklerin saat 09.00 sıralarında Suriye'nin kuzeyine geçerek, ABD ile ortak devriyeye başladığı öğrenildi. AA'dan saat 12:36'da geçen bilgiye göre, Türk Silahlı Kuvvetleri ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Suriye'de Fırat'ın doğusunda güvenli bölge tesisi için başlattıkları ilk ortak kara devriyesi tamamlandı.

        MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI AÇIKLADI

        AA'da yer alan habere göre Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da şöyle denildi: "Suriye'nin kuzeyinde ve Fırat'ın doğusunda güvenli bölge tesisi faaliyetleri kapsamında TSK ve ABD askeri personeli, kara araçları ve İnsansız Hava Araçları'nın (İHA) yer almasıyla ilk ortak kara devriyesine Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin güneyinde, Suriye tarafında başladı."

        ORTAK DEVRİYE 3 SAAT SÜRDÜ

        6 zırhlı araçtan oluşan TSK konvoyu ile ABD askerlerinin, Tel Abyad bölgesinde gerçekleştirdiği ortak kara devriyesi, saat: 10.00 gibi başladı ve yaklaşık 3 saat sonra sona erdi. Bu arada TSK konvoyu Türkiye sınırına yaklaşırken, yerli üretim ATAK helikopterler, bölgede uçuş yaparak Türk birliklerini karşıladı. İHA ve helikopter desteği de verilen devriye faaliyetleri boyunca sınır hattındaki hava ve kara hareketliliği devam etti.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ