Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol İtalya Francesco Totti Roma'ya veda etti - Futbol Haberleri
        1

        Francesco Totti, 25 yıldır formasını giydiği Roma ile son maçına çıktı ve kulübünden ayrıldı. Totti'nin vedasında gözyaşları sel oldu.

        2

        İşte Totti'nin Roma formasıyla geçen 25 yılı ve binleri etkileyen vedası...

        3

        1992 yılında Roma, Brescia önünde 2-0 öndeydi ve maçın bitimine 5 dakika vardı. 16 yaşındaki Francesco Totti profesyonel kariyerine bu maçla adım atmıştı.

        4

        Totti, maç sonunda neler hissettiğini "Ayağa kalktım, 10 saniye ısındım ve oyuna girdim. Topa sadece birkaç kez dokundum. Çok heyecanlı ve çok mutluydum" ifadeleriyle anlatıyordu.

        5

        Totti, banka memuru bir baba ve ev hanımı bir annenin çocuğuydu ama her zaman göze batmıştı. Henüz 9 aylıkken yürümeye başlamış, 4 yaşına geldiğinde de futbol topuyla yapabildikleri nedeniyle ünlenmişti.

        6

        İleride koca bir şehrin belki de ülkenin efsanesi olacak Totti, çocukluğunda haylaz olduğunun altını çiziyordu.

        7

        Totti, o günleri “Dükkanlardan futbol topu çalar, güneş batana kadar arkadaşlarımla oynardım. Odamda bir sürü top vardı. Tabii bir süre sonra hepsini iade ediyordum. Derslerim çok iyi değildi ama annemin öğütleri sayesinde uslu bir çocuk gibi davranıyordum.” sözleriyle anlatıyordu.

        8

        Futbola ciddi manada başladığında ise Juventus, Milan, Lazio gibi devlerin radarına girdi. Roma'da o dönemin altyapı sorumlusu olan Gildo Giannini, onu almak için Başkanı ikna etmek için çok uğraşmadıklarını söylüyordu.

        9

        Roma altyapısına girdikten bir ay kadar sonra kendisinden iki kategori üstte olan U-15'te illegal biçimde oynamaya başladı.

        10

        1991 UEFA Kupası finalinde Inter'e karşı oynanan maçta top toplayıcılık yapan bu çocuk, o gün kariyerinin sonuna kadar Roma forması giyme kararını verdi.

        11

        15 yaşına geldiğinde U-17 takımını şampiyonluğa taşıyordu. Mart 1993'te ise U-20'de oynamaya başladı. Brescia maçı öncesindeyse hayatı değişti. A Takım kadrosuna alındı!

        12

        Bundan 1 yıl sonra ilk kez ilk 11'de sahaya çıktığı Sampdoria maçında karşılaşmanın oyuncusu seçilmişti.

        13

        1994-95 sezonunun açılış maçında Roma formasıyla ilk golünü Foggia'ya attı.

        14

        1997 sezonunda teknik direktör değişmiş ve başa Arjantinli Carlos Bianchi getirilmişti. Totti'yle ilişkisi sıkıntılı başlamıştı.

        15

        Takımdaki yerini de kaybeden Totti, 1996-97 sezonunun devre arasında kiralık olarak Sampdoria’ya gitmek üzereydi.

        16

        1997-98 sezonunda Bianchi’nin yerine göreve gelen Zdenek Zeman, Totti ve Roma’yı tam anlamıyla baştan yarattı. İlk senesinde Totti’ye 10 numaralı formayı teslim eden Çek teknik adam, aynı sezon kaptanlık pazubandını da İtalyan oyuncunun koluna takarak onu 22 yaşında Serie A tarihinin en genç kaptanı yaptı.

        17

        Fabio Capello'nun yarattığı takımla Totti, Montella ve Batistuta rakipleri gole boğuyordu. Bu hücum hattı, o sezon Roma'nın ligde attığı 68 golün 47'sine imza atmıştı.

        18

        Batistuta da "Birlikte oynadığım en iyi hücumcuydu" sözleriyle efsaneye saygısını gösterdi.

        19

        Capello'dan sonra Luciano Spalletti'yle çalıştı. 4.5 yıllık süreçte iki İtalya Kupası kazandılar ve Serie A'yı 3 kez ikinci bitirdiler.

        20

        2005-06 sezonunda 24 lig maçında 15 gol atan Totti, Şubat 2006'da sakatlandı ve sezonun kalanında forma giyemedi.

        21

        Bireysel antrenörü Vito Scala'nın sütün çabalarıyla 2006 Dünya Kupası'na yetişebildi.

        22

        İtalya'nın zaferine dör asist ve bir gollük katkı yaptı.

        23

        2006-07 sezonu kariyerinin en güzel dönemiydi. Oynadığı tüm kulvarlarda 50 maçta 32 gol atıp 15 asist yaptı. Avrupa'da Altın Ayakkabı ödülü aldı.

        24

        Eylül 2014'te 38. yaşını kutladıktan 3 gol sonra Manchester City ağlarına bıraktığı gol, Totti'yi Şampiyonlar Ligi'nin en yaşlı golcüsü yaptı.

        25

        Çok geçmeden bu rekoru CSKA Moskova karşısında geliştirecekti.

        26

        2002-03 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde Martin Keown'a dirsek; 2010 İtalya Kupası finalinde Mario Balotelli'ye tekme atmıştı. 2004 Avrupa Şampiyonası'nın açılış maçında da Christian Poulsen'in suratına tükürmüştü.

        27

        Dil bilmemesi ve İtalyanca konuşurkenki aksanı nedeniyle sürekli dalga geçilen efsane futbolcu, hakkında yapılan şakalardan bıkmış ve kısa sürede en çok satanlar listesine giren "All the Jokes About Totti" kitabını çıkardı.

        28

        Bu kitabın gelirleri, elçiliğini de yaptığı UNICEF'e bağışlandı.

        29

        Ocak 2015'te 2-2 biten Lazio derbisinde attığı gol sonrası Curva Sud'un önüne giderek selfie çekti.

        30

        FourFourTwo'da yer alan yazıya göre 20 yıldır Lazio kombinesi alan bir taraftar, “Futbolu bıraktığı gün ona bir kasa şampanya göndereceğiz!” diyordu. İşte o gün geldi...

        31

        OptaCan'a göre Francesco Totti 24 yıl önce ilk Serie A maçına çıktığında, bu sezon ligde oynayan oyuncuların %32'si daha doğmamıştı.

        32

        O yıldan bu yana Bill Clinton, ABD'nin 42. başkanı oldu.

        33

        Totti Roma formasıyla ilk kez gol attığı 1994 yılında Quentin Tarantino'nun meşhur filmi Pulp Fiction gösterime girdi.