Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Diğer Olimpiyat Olimpiyat şampiyonları İstanbul'a inanıyor! - Olimpiyat Haberleri

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'un 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'na adaylığını açıklaması, spor camiasında büyük bir heyecan yaratırken, AA muhabirinin görüşlerini açıklayan olimpiyat şampiyonları Naim Süleymanoğlu, Halil Mutlu, Ahmet Ayık, Türkiye'nin olimpiyat meşalesini hakkıyla taşıyacağı konusunda hem fikir.

        1988 Seul, 1992 Barcelona, 1996 Atlanta Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya kazanan eski Milli Halterci Naim Süleymanoğlu, İstanbul'un Yaz Olimpiyat Oyunları'na daha önce 4 kez aday olmasına rağmen, istenilen sonucun alınamadığını hatırlattı.

        Spor kariyeri boyunca 4 kez olimpiyat oyunlarına katıldığını belirten Süleymanoğlu, ''Bu konuda en tecrübeli isimlerden biri benim. Türkiye, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından maalesef hiç bir zaman olimpiyatları düzenlemek için uygun görülmedi. Ancak şimdi bu konuda geçmiş yıllara oranla büyük mesafe kat ettik'' dedi.

        İstanbul'un artık olimpiyatları düzenleyebilecek güçte olduğunu kaydeden Süleymanoğlu, 'İstanbul, konumu itibariyle de Avrupa, Asya, Afrika kıtalarının merkezinde. Türkiye'de artık spor kültürü oluştu. İstanbul'a tesisleşme ve ekonomik anlamda çok önemli yatırımlar yapıldı. Uluslararası organizasyon anlamında son yıllarda büyük bir atağa kalktık. Bu konuda artık çok tecrübeli bir spor ülkesi olduk diyebilirim. Bundan sonra herkese büyük işler düşüyor'' diye konuştu.

        HALİL MUTLU

        1996 Atlanta, 2000 Sidney ve 2004 Atina Olimpiyat Oyunları'nda şampiyon olan eski milli halterci Halil Mutlu ise Türkiye'nin organizasyon düzenleme anlamında artık herhangi bir sıkıntı yaşamayacağını belirtti.

        2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Şampiyonlar Ligi finallerinin İstanbul'da düzenlemesinin önemine değinen Mutlu, ''İstanbul'un şansı, geçmiş yıllara oranla artık daha fazla. Ülke olarak amatör branşlara daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Olimpiyat oyunlarında futbol, basketbol veya voleyboldan ziyade birçok spor branşı yer alıyor. Bu konuda ülke olarak aşama kaydetmemiz şart'' ifadesinde bulundu.

        Adaylık sürecinde bütün birimlerin koordineli biçimde çalışması gerektiğini vurgulayan Halil Mutlu, ''Bu konu artık belli kurumların, kişilerin değil, bütün ülkenin meselesidir. Herkes elini taşın altına koymalı. Bizler üzerimize düşen ne görev varsa, her şeyi yerine getirmeye hazırız. Bu heyecanlı süreci, çok güzel geçireceğimize inanıyorum. Türkiye'nin artık ekonomik gücü de geçmiş yıllara oranla daha iyi durumda. Olimpiyatlara diğer aday olan kentler Madrid, Tokyo ve Roma da çok önemli spor alt yapısına sahipler. 4 aday kent arasında çok çekişmeli bir süreç yaşanacak'' yorumunu yaptı.

        AHMET AYIK

        1968 Meksika Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya kazanan eski milli güreşçi Ahmet Ayık ise İstanbul'un bütün kültürlerin birleştiği ve tarihi önemi olan bir kent olduğunu söyledi.

        İstanbul'un 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları adaylık sürecinde en büyük kazanımının ''hızlı tesisleşme'' olduğunu kaydeden Ayık, ''İstanbul, spor, kültür ve siyaset anlamında çok önemli organizasyonlara ve toplantılara ev sahipliği yapıyor. Atatürk Olimpiyat Stadı, olimpiyat oyunlarının açılışını yapabilecek kapasitede. Bu anlamda artık geçmiş yıllara oranla olimpiyatları düzenleme anlamında daha şanslıyız'' dedi.

        Adaylık sürecinde bütün birimlerin çok dikkatli çalışması gerektiğini vurgulayan Ayık, şunları söyledi:

        ''Uluslararası alanda görev alan bütün federasyon başkanlarımız etkin bir şekilde çalışma yapmalı. Başta IOC üyesi ve Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener olmak üzere, uluslararası alanda etkin rol üstlenen spor adamlarımızın çalışmaları adaylık sürecinde bizlerin elini güçlendirecek. Ben de FILA asbaşkanı olarak üzerime düşen bütün sorumluluğu yerime getireceğim. Yıllarca bu önemli organizasyonun Türkiye dışında yapılması içimizi sızlattı. Türkiye ve İstanbul olimpiyatları sonuna kadar hak ediyor. Umarım bu sefer başarırız.''

        MEHMET AKİF PİRİM

        Barcelona'da 1992 yılında yapılan olimpiyat oyunlarında altın madalyaya uzanan şampiyon güreşçi Mehmet Akif Pirim, Türkiye'nin adaylık sürecinde en büyük şansının organizasyon düzenleme tecrübesi olduğunu söyledi.

        Pirim, Erzurum 2011 Üniversite Kış Oyunları, 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası, Formula 1 gibi dünyanın önde gelen spor organizasyonlarını başarıyla düzenlediğini belirterek, ''İstanbul ve Türkiye'nin bu tecrübeleri olimpiyatlar için büyük referans olacaktır'' diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ