Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Taşerona kadroda yeni gelişmeler! İşte taşerona kadroda son durum - İş-Yaşam Haberleri

        Son günlerin en çok konuşulan konularından olan taşerona kadro konusunda yaşanan gelişmeler, kadrolu pozisyonda çalışmak isteyen işçileri umutlandırdı. Geçtiğimiz günlerde Bakan Sarıeroğlu'nun açıklamalarının ardından taşerona kadro için müjdeli haberi bekleyen işçiler, gözünü hükümetten gelecek açıklamaya dikti. Öte yandan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da açıklamalarda bulundu. İşte taşerona kadro konusunda yaşanan son gelişmeler.

        TAŞERONA KADRODA VERİLECEK Mİ?

        Taşerona kadro verilmesi konusunda son günlerde yaşanan gelişmeler, kadrolu pozisyonda çalışmak isteyen vatandaşları umutlandırmış durumda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşerona kadro verilmesi konusunda birçok kez açıklama yapmış, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise Taşeron İşçilik Çalıştayı düzenlemişti.

        Öte yandan, dün de Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, taşerona kadro verilmesi konusunda Bakanlar Kurulu sonrasında bir açıklama yaptı. İşte taşerona kadro konusundaki son gelişmeler.

        BAŞBAKAN YARDIMCISI VE HÜKÜMET SÖZCÜSÜ BOZDAĞ'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, taşeron işçi uygulamasına ilişkin düzenlemeye yönelik, "İnşallah Aralık ayı sonu, Ocak ayı içinde taşeronla ilgili yasa TBMM'ye gelecek ve yasalaştırılacaktır." dedi.

        Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        MEMUR-SEN GENEL BAŞKANI YALÇIN "TAŞERONA KADRO, KAMUDA GÜVENCE BEKLEYEN ÇALIŞANA KADRO BAŞLIĞIYLA SUNULMALI"

        Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Taşerona kadro' başlıklı bir çalışmadan bahsediliyor. Ben bunun 'taşerona kadro' şeklinde kodlanmasını doğru bulmuyorum. 'Kamuda güvence bekleyen çalışana kadro' başlığıyla sunulmasının doğru olduğunu düşünüyorum." dedi.

        Yalçın, kentteki bir otelde düzenlenen Memur-Sen İl Temsilciliği Genişletilmiş İl Divan Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Memur-Sen'in sadece kendi sorunlarına değil, bütün insanlığın sorunlarına karşı duyarlı olduğunu söyledi.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının "taşerona kadro" başlıklı çalışma yürüttüğünü belirten Yalçın, şöyle devam etti:

        "Taşerona kadro' başlıklı bir çalışmadan bahsediliyor. Ben bunun 'taşerona kadro' şeklinde kodlanmasını doğru bulmuyorum. 'Kamuda güvence bekleyen çalışana kadro' başlığıyla sunulmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu anlamda 4C'li arkadaşlarımız var, 4B'li arkadaşlarımız var, memur işi yapan ama işçi kadrosunda bulunan arkadaşlarımız var. Bunların tamamı bir bütün olarak düşünülmeli. Sadecetaşerona kadro şeklinde bir çalışmayı bu anlamda kapsayıcı bir çalışma olarak görmeyiz."

        Yalçın, çalışmayı yakından takip ettiklerini anlatarak, "Bakanlığa mektup sunduğumuzda da teklif sunduğumuzda da bir şeyi net ifade ettik. 'Taşerona kadro' başlığıyla yapılan çalışmanın içine bu anlamda beklentisi olan diğer kesimlerin de dahil edilmesi ve bunun hayata geçirilerek, atılan imzaya sadık kalınarak beklentilerin yerine getirilmesi hükümet açısından bir vecibedir, bir borçtur." diye konuştu.

        Çalışanlar olarak işçi ve memur statüsünü önemsediklerine işaret eden Yalçın, şunları söyledi:

        "4B, 4C, 4E diye statüleri aradan çıkarsınlar. Ücretli, vekil,taşerongibi çalışma hayatının defosu biçimine dönüşmüş istihdam biçimlerini bir kenara koysunlar. İşçi ve memur kadrosuyla devlet bu anlamda çalışma hayatını yeniden yapılandırma durumundadır. Bu kadar istihdam biçiminin oluşturduğu kafa karışıklığının giderilmesine şiddetle ihtiyaç var. Memur-Sen ailesi olarak bu yaklaşımımızı bir kez daha ifade ediyorum."

        CHP'Lİ TEZCAN'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan Tezcan, Türkiye gündeminin yine "emek cephesinin kaybettiği" bir noktadan devam ettiğini belirtti.

        Türkiye'deki en büyük ordunun işsizler ordusu olduğunu savunan Tezcan, CHP olarak emeğin sorunlarına sahip çıkma mücadelelerinin sürdüğünü bu kapsamda hafta sonu taşeron işçilik çalıştayı yaptıklarını anımsattı.

        Üç büyük konfederasyonun katılımı ile ortak bir çalışma yaptıklarını ve 3 genel başkanın imzaladıkları bildiriyle taşeron çalışmaya itiraz ettiklerini belirten Tezcan, daha önce de kıdem tazminatı çalıştayı düzenlediklerine işaret etti.

        Tezcan, CHP olarak emek cephesini birleştirmeye devam ettiklerini vurgulayarak, hükümetin hala taşerona kadro verme niyetinin ise olmadığını savundu.

        "7 Haziran seçimlerine giderken asgari ücret bin 500 lira olacak demiştik. Şimdi bir yeni büyük atılımın da öncüsü oluyoruz. Asgari ücret en az, net 2 bin lira olmalı. Vergi dışı olmalı. İşçinin cebine en az net 2 bin lira girmeli." ifadesini kullanan Tezcan, bu önerileri karşısında iktidarın, "Nasıl vereceğiz?" dediğini aktardı.

        MALİYE BAKANI AĞBAL'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        Maliye Bakanı NaciAğbal, TBMM Genel Kurulunda görüşülen, Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının dördüncü bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

        REKLAM

        Bakan Ağbal, "taşeron işçilerle" ilgili soru üzerine, kamu hizmetlerinde son 15 yıldır hem nitelik hem de nicelik olarak önemli artışlar sağlandığını söyledi.

        Artık vatandaşların eğitim, sağlık ve diğer tüm kamu hizmetlerine erişebildiğini belirten Ağbal, "Biz bu hizmetleri memurlar, sözleşmeli personel, işçiler ve personele dayalı ihaleler neticesinde çalışan personel alıyoruz. Bu sayededir ki örneğin bugün Sağlık Bakanlığında 160 bin personel bu şekilde çalışmaktadır." ifadesini kullandı.

        ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI SARIEROĞLU'NDAN TAŞERON İŞÇİLİK AÇIKLAMASI

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Biz,taşeronda oluşan yapıyı ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz, hedefimiz bu. Bundan sonrataşeronşeklinde bir çalışma şeklinin kamu kurum ve kuruluşlarımızda olmamasıyla alakalı bir hazırlığımız var." dedi.

        Sarıeroğlu, Ülke TV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

        "Taşeronişçilere kadro verilmesine yönelik çalışmaların" sorulduğu Sarıeroğlu,taşeronun AK Parti döneminde ortaya çıkmış bir çalışma şekli olmadığını, geçmişten beri Türkiye'de uygulandığını hatırlattı.

        Sarıeroğlu, bu çalışma şeklinin AK Parti iktidara geldikten sonra disipline edildiğini, kurallarının netleştirildiğini,taşeronlara sendika üyeliğinin getirildiğini belirterek, 7 Haziran'dan sonraki süreçte, özellikle 1 Kasım seçimlerinde "taşeronların kamuda istihdam edilmesine" ilişkin söylemlerin olduğunu bildirdi.

        Bununla ilgili göreve geldikleri ilk andan itibaren çalışmalara başladıklarına değinen Sarıeroğlu, "Belli bir çalışma vardı, Sayın Maliye Bakanımız tarafından büyük bir hassasiyetle, titizlikle yapılmış olan. Çalışma Bakanlığı olarak biz de sürece müdahil olduk. İki bakanlık gece gündüz... Çünkü alan çok geniş bir alan, farklı yansımaları, farklı şekilde etkileri olacak bir alan. Biz talepleri, beklentileri en maksimum seviyede nasıl karşılayabilirizle ilgili çalışmaların içerisinde olmaya gayret gösterdik." dedi.

        Çalışmalarının belli bir aşamaya geldiğine, bunların taslaklarını Başbakan Binali Yıldırım'a sunduklarına işaret eden Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

        "Başbakanımızın bazı önerileri, görüşleri oldu. O öneriler ve görüşler doğrultusunda şimdi tekrar revize ediyoruz, dün çalıştık bununla ilgili Bakanlıkta arkadaşlarımızla. Maliye Bakanlığı mali boyutuyla ilgili tekrardan bir çalışma yapıyor. Kısa zaman içerisinde inşallah hatlarını tamamen netleştirip tabii ki kamuoyuna sunacağız, burada bir tartışma olacak, kendi iç mekanizmamızda bunun değerlendirmelerini gerçekleştireceğiz ve sonrasında hızlı bir biçimde Meclise getirmeyi arzu ediyoruz. Biz,taşeronda oluşan yapıyı ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz, hedefimiz bu. Bundan sonrataşeronşeklinde bir çalışma şeklinin kamu kurum ve kuruluşlarımızda olmamasıyla alakalı bir hazırlığımız var."

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ