Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Taşerona kadroda yeni gelişme! Bakan Ağbal'dan flaş taşeron açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        Taşeron pozisyonunda farklı mesleklerde çalışan taşeron işçileri, merakla kadro verilip verilmeyeceğini araştırıyor. Taşerona kadro verilmesi konusunda araştırmalarını bekleyişini sürdüren vatandaşlar, hükümetten gelecek olan müjdeli haberi bekliyor. İşte taşerona kadro konusunda yapılan son açıklamalar ve gelişmeler...

        TAŞERONA KADRO VERİLECEK Mİ?

        Taşeron işçilerinin büyük heyecanla ve umutla beklediği kadro müjdesi için bekleyiş sürüyor. Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde açıklamalar yapılmış ve taşerona kadro konusunda işçiler umutlanmıştı. Peki taşerona kadro verilecek mi? İşte yaşanan son gelişmeler...

        BAKAN AĞBAL'DAN TAŞERON İŞÇİ AÇIKLAMASI

        Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Taşeronkonusundaki düzenlemeleri içeren yasa taslağını hükümet olarak Meclise sevk edeceğiz, onun dışında bir düzenleme tasarısı şu anda söz konusu değil." dedi.

        Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Maliye Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin görüşmelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Yeni bir "torba yasa" tasarının gündemde olup olmadığının sorulması üzerine Ağbal, "Kendi aramızdaki değerlendirmelerde farklı konuları içeren bir torba yasa yapılabilir mi diye bir değerlendirmemiz olmuştu ama şu anda o değerlendirmemiz geçerli değil." ifadesini kullandı.

        Taşeronişçilere kadro verilmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini dile getiren Ağbal,taşeronkonusundaki düzenlemeleri içeren yasa taslağını hükümet olarak Meclise sevk edeceklerini bildirdi.

        Ağbal, bunun dışında bir düzenleme tasarısının şu anda söz konusu olmadığını,taşeronla ilgili çalışmaları ihtiva eden bir düzenleme geleceğini kaydetti.

        Buna ilişkin teknik çalışmaların tamamlandığını, maddelerle ilgili çalışmaların da belli bir noktaya geldiğini anlatan Ağbal, "Dolayısıyla kritik konularda karar oluşturulması lazım. Onları da herhalde yakın zamanda yapıp bitirmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

        BAKAN SARIEROĞLU'NDAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Biz,taşeronda oluşan yapıyı ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz, hedefimiz bu. Bundan sonrataşeronşeklinde bir çalışma şeklinin kamu kurum ve kuruluşlarımızda olmamasıyla alakalı bir hazırlığımız var." dedi.

        Sarıeroğlu, Ülke TV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

        "Taşeronişçilere kadro verilmesine yönelik çalışmaların" sorulduğu Sarıeroğlu,taşeronun AK Parti döneminde ortaya çıkmış bir çalışma şekli olmadığını, geçmişten beri Türkiye'de uygulandığını hatırlattı.

        Sarıeroğlu, bu çalışma şeklinin AK Parti iktidara geldikten sonra disipline edildiğini, kurallarının netleştirildiğini,taşeronlara sendika üyeliğinin getirildiğini belirterek, 7 Haziran'dan sonraki süreçte, özellikle 1 Kasım seçimlerinde "taşeronların kamuda istihdam edilmesine" ilişkin söylemlerin olduğunu bildirdi.

        Bununla ilgili göreve geldikleri ilk andan itibaren çalışmalara başladıklarına değinen Sarıeroğlu, "Belli bir çalışma vardı, Sayın Maliye Bakanımız tarafından büyük bir hassasiyetle, titizlikle yapılmış olan. Çalışma Bakanlığı olarak biz de sürece müdahil olduk. İki bakanlık gece gündüz... Çünkü alan çok geniş bir alan, farklı yansımaları, farklı şekilde etkileri olacak bir alan. Biz talepleri, beklentileri en maksimum seviyede nasıl karşılayabilirizle ilgili çalışmaların içerisinde olmaya gayret gösterdik." dedi.

        REKLAM

        Çalışmalarının belli bir aşamaya geldiğine, bunların taslaklarını Başbakan Binali Yıldırım'a sunduklarına işaret eden Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

        "Başbakanımızın bazı önerileri, görüşleri oldu. O öneriler ve görüşler doğrultusunda şimdi tekrar revize ediyoruz, dün çalıştık bununla ilgili Bakanlıkta arkadaşlarımızla. Maliye Bakanlığı mali boyutuyla ilgili tekrardan bir çalışma yapıyor. Kısa zaman içerisinde inşallah hatlarını tamamen netleştirip tabii ki kamuoyuna sunacağız, burada bir tartışma olacak, kendi iç mekanizmamızda bunun değerlendirmelerini gerçekleştireceğiz ve sonrasında hızlı bir biçimde Meclise getirmeyi arzu ediyoruz. Biz,taşeronda oluşan yapıyı ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz, hedefimiz bu. Bundan sonrataşeronşeklinde bir çalışma şeklinin kamu kurum ve kuruluşlarımızda olmamasıyla alakalı bir hazırlığımız var."

        HÜKÜMET SÖZCÜSÜ BEKİR BOZDAĞ'DAN TAŞERONA KADRO AÇIKLAMASI

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü BekirBozdağ,taşeronişçi uygulamasına ilişkin düzenlemeye yönelik, "İnşallah Aralık ayı sonu, Ocak ayı içindetaşeronla ilgili yasa TBMM'ye gelecek ve yasalaştırılacaktır." dedi.

        REKLAM

        Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Bir gazetecinin taşeron düzenlemesindeki son duruma ilişkin sorusu üzerine Bozdağ, çalışmaların son noktaya geldiğini belirterek, "İnşallah Aralık ayı sonu, Ocak ayı içinde taşeronla ilgili yasa TBMM'ye gelecek ve yasalaştırılacaktır." yanıtını verdi.

        CHP'DEN TAŞERON İŞÇİLİK ÇALIŞTAYI

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NATO tatbikatındaki "Atatürk ve Erdoğan düşmanlığı" skandalına ilişkin, "Biz güçlü, itibarı olan bir devletiz. Biz, demokrasiyi, insan haklarını savunan bir devletiz. Türkiye'ye yönelik eleştiriler olabilir, buna itirazımız yok ama hiç kimse Türkiye'nin yöneticilerine ve tarihine hakaret edemez. Bunu şiddetle kınıyoruz." dedi.

        Kılıçdaroğlu, CHP Emek Bürolarınca düzenlenen "Taşeron İşçilik Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, toplantının doğrudan kendisini ilgilendirmediğini, bir taşeron işçisi olmadığını söyledi.

        Türkiye standartlarına göre iyi bir aylık aldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Aylığı da sizler ödüyorsunuz. Eğer bunun bilincinde olursak emeğiyle geçinenlerin hak ettikleri parayı almaları için mücadele etmemiz zorunludur." diye konuştu.

        Taşeronkonusunda ilk çalışmayı emekli olduktan sonra Devlet Planlama Teşkilatının kayıt dışı ekonomiyle ilgili özel ihtisas komisyonunda başkanlık yaparak başladığını bildiren Kılıçdaroğlu,taşeronişçiliğin 2000'li yılların başında özel ihtisas raporunda ilk kez ele alındığını belirtti.

        Milletvekili olduktan sonra 2003'te Türkiye'de kaç tanetaşeronişçinin olduğunu öğrenmek için soru önergesi verdiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, o dönemde kamuda çalışan kadrolu ve kadrosuz işçilerin bildirildiğini aktardı.

        Kılıçdaroğlu,taşeronişçiliği, "21. yüzyılın bir ayıbı" ve "köle, emek ticareti" olarak nitelendirdi.

        MEMUR-SEN GENEL BAŞKANI YALÇIN'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin taşeron işçilere yönelik çalışmasının kapsamının genişletilmesi gerektiğini belirterek, ''Kamuda güvence bekleyen bütün çalışanlara kadro tahsisi bir paket olarak çıkarılmalı'' dedi.

        Memur-Sen Tokat İl Divan Toplantısı için Tokat'a gelen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Hükümetin şu anda taşerona güvence anlamında bir çalışma taslağının olduğunu belirten Yalçın, "Hükümet, Çalışma Bakanlığı aracılığıyla bu konuya ilişkin bir çözüm arayışını sonlandırmak üzere. Bunun taşerona kadro başlığıyla sunulması çok doğru değil. Bunun kamuda güvence bekleyen bütün çalışanlara kadro başlığıyla sunulmasI doğru olandır; çünkü kamudan sadece taşeron çalışanı arkadaşlarımızın bu anlamda bir beklentisi yok. Aynı zamanda 3'üncü dönem toplu sözleşmede imza altına alınmış olaN 4C'lilerin, 4B'lilerin, memur işi yapan ama işçi kadrosunda bulunan arkadaşlarımızın bu anlamda beklentileri var. Bu beklentilerin toplu sözleşme süresi dolmadan, 31 Aralık 2017 olmadan netleştirilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

        REKLAM

        Çalışma hayatının karmaşık hale getirilmekten kurtarılmasını istediklerini ifade eden Yalçın, ''O yüzden 4A, 4B, 4C, 4D, 4E gibi alfabenin bütün harflerini bir istihdam biçimine dönüştürmek yerine 'memur işçi' başlığıyla 4A ve 4D şeklinde bu işi toparlamak doğru olandır. Her sorun ortaya çıktığında yeni bir harf eklemek kolay gibi gözükse de çalışma hayatını daha da karmaşık bir hale getiriyor. Bunu kamuda güvence bekleyen, istihdam biçiminden rahatsızlık duyanların tamamının rahatsızlıklarını giderecek, çalışana kadro anlamında tamamını kuşatacak bir paket halinde çıkarın diyoruz ve bunu bugün Tokat'tan bir kez daha yineliyoruz" dedi.

        HAK-İŞ GENEL BAŞKANI MAHMUT ARSLAN'DAN AÇIKLAMA

        Mahmut Arslan, Gaziantep'te, 'Mesleki Eğitim Yoluyla Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu' projesinin kapanış toplantısı ve ödül törenine katıldı. Bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeronişçilerin kadrolu işçi statüsünde istihdam edilmeleri gerektiğini de ifade ederek, "Taşeronişçi pozisyonunda çalışan emekçi kardeşlerimizin taleplerimizin karşılanmasını, kamuda kadrolu işçi statüsünde istihdam edilmelerini istiyoruz.

        Taşeronişçilerinin sorunlarının konuşulacağı işçi örgütü, işçi sendikaları konfederasyonu, üyelerinin yarısından fazlasıtaşeronişçilerden oluşan ve sendika üyesi 390 bintaşeronişçisinin, 330 binini temsil eden Hak-İş'tir. Masa başında konuşarak iletişim kurarak gerginlik yaşamadan çözülmesini umuyoruz" diye konuşu. Konuşmaların ardından proje kapsamında düzenlenen ödüller verildi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ