Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Taşerona kadro için Başbakan o tarihi verdi! İşte sıcak gelişmeler - İş-Yaşam Haberleri

        Taşerona kadro bekleyişini sürdüren milyonlarca taşeron işçisi, konuyla ilgili yapılan açıklamaları ykından takip ediyor. İnternet üzerinde sık sık "taşerona kadro son durum" ve "taşeron" aramalarını yapan milyonlarca işçi, dört gözle gelecek olan müjdeli haberi bekliyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım, taşerona kadro verilmesi konusunda açıklama yapmış ve taşerona kadro bekleyen işçileri heyecanlandırmıştı. İşte taşeron konusundaki son gelişmeler...

        TAŞERONA KADRO MÜJDESİ GELİYOR MU?

        Günümüzde çeşitli işlerde taşeron işçi olarak çalışan ve kadrolu pozisyona geçiş yapmak isteyen milyonlarca taşeron işçisi, son günlerde gündeme gelen taşerona kadro verilmesi konusundaki gelişmeleri yakından takip ediyor. İnternet üzerinde taşerona kadro verilmesi sürecini takip etmek için "taşerona kadroda son durum" aramasını yapan vatandaşlar, merakla taşerona kadro müjdesini bekliyor. İşte taşerona kadro verilmesi konusunda yaşanan son gelişmeler ve açıklamalar...

        BAŞBAKAN YILDIRIM: "YENİ SENEDEN İTİBAREN TAŞERON BİTİYOR"

        Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında konuştu. Konuşmasında son günlerde gündemde olan ve milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren taşerona kadro konusunda da açıklama yapan Başbakan Yıldırım, "O iş bitti tamam, eli kulağında. Bugün yarın devreye girecek. Yeni seneden itibaren artık bu taşeron mevzusu bitmiş oluyor." dedi.

        BAŞBAKAN YARDIMCISI BEKİR BOZDAĞ'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        Bozdağ, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: "Taşeron işçilerle alakalı hazırlıklar son noktaya geldi. Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi yıl sonu veya yeni yıl başında bu konu Parlamentonun gündeminde yer alacaktır." dedi.

        CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU'NDAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        Kılıçdaroğlu, Uzunköprü Belediyesi tarafından yaptırılan Atatürk Kültür Merkezi'nin açılışı ile temel atma törenine katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Uzunköprü Belediyesi'nin projelerini tanıtan kısa film gösterildi. Kemal Kılıçdaroğlu, törende yaptığı konuşmada taşeronsorununa dadeğindi.

        REKLAM

        Kılıçdaroğlu,konuşmasını şöyle sürdürdü:"Taşeronişçi sorununu Türkiye'nin gündemine ilk kez getiren parti CHP'dir. Çünkü biz emeğe, alın terine, çalışana, üretene inanırız. Çalışan ve üreten bir Türkiye'ye inanırız. Onlar söz verdiler yerine getiremiyorlar, sürekli tarihi erteliyorlar.

        Hiç meraklanmayın, bize yetki verdiğiniz zaman göreceksiniz ki en geç bir yıl içindetaşeronişçi sorunu çözülecektir. Diğer sendikalı işçilerin kavuştuğu bütün haklara sizler de kavuşmuş olacaksınız. Çünkü biz Ecevit'in kültüründen geliyoruz. Ne demişti Ecevit? 'Ne ezen ne ezilen insanca hakça bir düzen.' Aynı şeyi, aynı ideali, aynı hedefi sürdürüyoruz. İnsanca, hakça bir düzeni bu ülkeye getireceğiz.

        ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI SARIEROĞLU'NDAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu,taşeronişçiler konusuna değinirken, şu görüşleri dile getirdi:

        "Kamu boyutuyla alakalı olarak inşallah yakın zamanda, bu sene bitmeden, bu konuyla ilgili bir aşama kaydetmiş olacağız. Engelli kardeşlerimizin atanma talepleri vardı, 'üçüncü atama' diye... Göreve geldik, ikinci atamalarını gerçekleştirdik. Ancak bazı teknik kısıtlar... Orada da bir eşleşme sorunumuz vardı, rakamımız kısıtlı olmuştu.

        Son Bakanlar Kurulu sunumumuz sonrası engelli kardeşlerimize 5 binlik ek, engelli kardeşlerimize atama imkanı oluşturduk. Yarısını 2018'in ilk çeyreğinde, yarısını 2018'in son çeyreğinde gerçekleştireceğiz. İlk çeyrekte üçüncü atamayı gerçekleştiriyor olacağız."

        REKLAM

        YOL-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI AĞAR: "TAŞERON İŞÇİLİK TARİHE KARIŞMALI"

        Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, taşeron işçilik konusunda günü kurtaran çözüm ve formüller yerine samimi ve sorunu kökten çözen bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini belirterek, "Asıl iş ya da yardımcı iş ayrımı yapılmadan, işçi işi yapan işçi, memur işi yapan memur olarak kadroya alınmalı. Taşeron işçilik artık tarihe karışmalı." dedi.

        Ağar, hükümetin gündeminde olantaşeronişçilerle ilgili düzenleme konusunda AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

        Taşeronişçiliğin insan onuruna yakışmayan bir istihdam biçimi olduğunu dile getiren Ağar, kamuda 1 milyona yakın kişinintaşeronşirketler üzerinden çalıştığını ifade etti. Ağar, bu istihdam biçiminin kontrolden çıkarak bugün çalışma hayatının en büyük sorunlarından biri haline dönüştüğünü söyledi.

        Yol-İş'in 53 bine ulaşan toplam üyesinden 12 bininintaşeronişçi statüsünde olduğunu bildiren Ağar, "Hatırlanacağı üzere Karayolları'ndataşeronişçi olarak çalışan üyelerimiz, asıl işi yaptıkları yönünde açtıkları davaları 2010 ve 2011'de kazandı. Yargıtay da mahkemelerin aldığı kararı onayarak bu işçilerin 'Karayollarında asıl işi yaptıklarına ve derhal kadroya alınmalarına' hükmetti. Bunun üzerine gerekli duyarlılığı gösteren hükümet, Karayolları'ndataşerona bağlı çalışan 10 bin işçiyi kadroya aldı. Bu adımın bugün de atılmasını istiyor ve bekliyoruz." diye konuştu.

        "Sorunu bugünkünden daha vahim hale getirir"

        Ağar,taşeronişçiler ile ailelerinin gözü ve kulağının hükümet yetkililerinin yapacağı açıklamada olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

        "Hükümetintaşeronişçilik sorununu çözüme kavuşturma iradesini önemsiyoruz. Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları tarafından yürütülen çalışmaların en kısa sürede nihayete erdirilmesi gerekiyor. Tabii bu yapılırkentaşeronişçilerin talep ve beklentileri de göz önünde bulundurulmalı. Çünkü beklentileri karşılamayan bir düzenleme, var olan sorunu ortadan kaldıramaz."

        Önceki hükümet döneminde verilen kadro vaadinin karşılanması gerektiğine işaret eden Ağar, "Taşeronişçilik konusunda günü kurtaran çözüm ve formüller yerine samimi ve sorunu kökten çözen bir düzenlemeye gidilmeli. Asıl iş ya da yardımcı iş ayrımı yapılmadan, işçi işi yapan işçi, memur işi yapan memur olarak kadroya alınmalı.Taşeronişçilik artık tarihe karışmalı." dedi.

        REKLAM

        Taşeronişçilerle ilgili düzenlemenin içeriğiyle ilgili medyada bazı haberlerin yer aldığını ifade eden Ağar, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Hükümetin, çözümü kamuoyuyla paylaşmaması nedeniyle ortada birçok iddia söz konusu. Bir iddiaya göretaşeronişçilere özel sözleşmeli personel statüsü verilecek, diğer iddiaya göre devlet bir şirket kuracak,taşeronişçiler bu şirket üzerinden çalışmaya devam edecek. Biz bu iki yönteme de karşıyız.Taşeronişçilerin, devletin kuracağı şirket üzerinden kamuda istihdam edileceği bir model doğru ve kabul edilebilir değil. Böyle bir uygulama bizzat devletin kendisinintaşeronolması anlamına gelir ki bu da sorunu bugünkünden daha vahim hale getirir."

        MEMUR-SEN GENEL BAŞKANI YALÇIN'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Taşeronlara ilişkin güvence çalışması, son derece kıymetli ve yerinde bir çalışmadır fakat bunun kabul oranının artması, çalışma hayatına huzur getirmesi bakımından 4/C'lilerin de bu kapsamda kadroya kavuşturulması gerekiyor." dedi.

        REKLAM

        Memur-Sen İl Temsilciliğinin Genişletilmiş İl Divan Kurulu Toplantısı'na katılan Yalçın, yaptığı konuşmada, memur işi yapan ve işçi kadrosunda bulunanların,taşeronlarla ilgili çözüm sürecine dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

        Yalçın, hükümetin "kamudataşeronve 4/C statüsünde görev yapan çalışanlarla ilgili bir uzlaşmaya varılması noktasında çalışma içinde oldukları" beyanını son derece önemsediklerini kaydetti.

        4/C'lilerin kadro taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Yalçın, şöyle konuştu:

        "Bunu Çalışma Bakanı ile toplu sözleşme sürecinde de konuştuk. Dolayısıyla 4. dönem toplu sözleşmede 'taşeronlara ilişkin bir çalışma takvimi içine girileceğini, bu anlamdaki taleplerin bir bütün olarak beraber düşüneleceğini' ifade etmişti. Bu vesileyle bir kez daha çağrığımızı yeniliyoruz ve diyoruz ki:Taşeronlara ilişkin güvence çalışması, son derece kıymetli ve yerinde bir çalışmadır fakat bunun kabul oranının artması, çalışma hayatına huzur getirmesi bakımından 4/C'lilerin de bu kapsamda kadroya kavuşturulması gerekiyor. 4/B'lilerin taleplerinin yerine getirilmesi ve memur işi yapan işçi kadrosunda bulunan arkadaşlarımızın memur kadrosuna aktarılarak yaptıkları işle, attıkları imzayla buluştukları konum arasındaki ters orantının ortadan kaldırılması konusunda bir çağrıda bulunuyoruz.''

        TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI ATALAY'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay,taşeronişçilerle ilgili "1 milyona yakın, ailesiyle beraber 5 milyon civarında büyük bir kitle var. Bunların huzursuzluğu ve sıkıntıları uzun yıllardır devam ediyor. Bu konuda 15 sene boyunca hiç bu kadar umutlu olmadım. Yıl sonuna kadar biteceği kanaatindeyim ama Türk-İş olarak talebimiz, bununla ilgili işçilik işi yapanın işçi, memurluk işi yapanın memur olmasıdır." dedi.

        Atalay, Demiryol-İş Sendikası Adana Şubesi'ni ziyaretinde yaptığı konuşmada,taşeronişçilerle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

        Taşeronlarla ilgili meselenin bu yıl bitmeden çözüleceği yönünde devletin yetkililerinin açıklama yaptığını ifade eden Atalay, şöyle konuştu:

        "1 milyona yakın, ailesiyle beraber 5 milyon civarında büyük bir kitle var. Bunların huzursuzluğu ve sıkıntıları uzun yıllardır devam ediyor. Bu konuda 15 sene boyunca hiç bu kadar umutlu olmadım. Yıl sonuna kadar biteceği kanaatindeyim ama Türk-İş olarak talebimiz, bununla ilgili işçilik işi yapanın işçi, memurluk işi yapanın memur olmasıdır. Bu arkadaşlarımızın 4'te 1'i sendikalı gerisi değil. En azından büyük şehirlerde bu arkadaşlarımızın temsilcileri var. Her ilden bir bayan, bir erkektaşeronişçisi Ankara'ya çağrılsın, biz de o toplantıda olalım. Bizzat yaşayanlarla ilgili talepleri ilgili bakanlıklar dinlesin. Ondan sonra karar verelim. Bu mesele de Türkiye, kamuoyu gündeminden kalksın.Taşeronişçiler de işlerine giderken ve evlerine geldiklerinde huzurlu ve mutlu olsunlar. Kıdem tazminatından, sosyal haklardan mahrum bu çok kötü bir çalışma şekli. Temenni bu 1-2 ay içerisinde ülke gündeminden bu konu kalkar."

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ