Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Tekeoğulları Beyliği Kurucusu Kim, Nerede ve Ne Zaman Kuruldu, Kim Son Verdi?

        Isparta çevresinde hüküm süren Hamitoğulları Beyliği’nin ikiye ayrılması sonrası ortaya çıkan bir devlet olan Tekeoğulları Beyliği özellikleri nelerdir? Tekeoğulları Beyliği’ne kim son verdi? İşte, tüm detaylar…

        Tekeoğulları Beyliği Nerede ve Ne Zaman Kuruldu?

        Isparta ve Eğirdir coğrafyasına hüküm süren Hamitoğulları Beyliği’nin bir kolu olarak ortaya çıkan Tekeoğulları Beyliği, Antalya ve çevresinde 1321 yılında kurulmuştur. Hamitoğulları Beyliği’nin hükümdarı Dündar Bey’in Antalya’yı fethetmesi ve bu bölgenin idaresini Yunus Bey’e bırakması neticesinde ortaya çıkan Tekeoğulları Beyliği, 1423 yılına kadar varlığını devam ettirmiştir.

        REKLAM

        Tekeoğulları Beyliği başkenti ise Teke ve Korkuteli olmuştur. Beyliğin ilk başkenti olan Teke (Antalya) 80 sene başkentlik yaptıktan sonra Korkuteli, Tekeoğulları’nın yeni başkenti olarak belirlenmiştir.

        Tekeoğulları Beyliği Kurucusu

        1321 yılında Antalya ve çevresinde kurulan Tekeoğulları Beyliği’nin kurucusu ve ilk hükümdarı Yunus Bey’dir. Hamitoğulları Beyliği’nin Antalya’yı ele geçirmesinin ardından Dündar Bey, şehri Yunus Bey’in idaresi altına vermiş ve Hamitoğulları Beyliği ikiye ayrılmıştır. 1321’den 1324 tarihine kadar beyliğe hükümdarlık yapan Yunus Bey döneminde, Anadolu üzerinde Moğol baskısı devam ettiği için bu beylik, Moğollara bağlı olarak varlığını sürdürmüştür.

        Tekeoğulları Beyliği Kısaca Bilgi

        Tekeoğulları Beyliği 1321 yılında Yunus Bey önderliğinde kurulmuş ancak Yunus Bey’in saltanatı çok kısa sürerek 1324 yılında sona ermiştir. Yunus Bey’den sonra sırasıyla Mahmud Bey, Hızır Bey, Dadı Bey, Mehmed Bey ve Osman Çelebi beyliğe hükümdarlık yapmış ve Tekeoğulları, Osman Bey’in saltanatı sırasında 1391 yılında Osmanlı hakimiyeti altına girmiştir.

        REKLAM

        Tekeoğulları Beyliği Özellikleri

        • Hamitoğulları Beyliği hükümdarı olan Dündar Bey Antalya’yı fethetmiş ve buranın idaresini Yunus Bey’e bırakmıştır.
        • Tekeoğulları Beyliği 1321 yılında, Hamitoğulları’nın bir kolu olarak Antalya ve çevresinde kurulmuştur.
        • Yunus Bey döneminde Tekeoğulları Beyliği, Moğolların hakimiyeti altında varlığını sürdürmüştür.
        • 1391 yılında Osmanlı Devleti hükümdarı olan Yıldırım Bayezid, Antalya ve çevresini ele geçirerek, Tekeoğulları Beyliği’ni Osmanlı Devleti idaresi altına almıştır.
        • Tekeoğulları Beyliği, 1402 yılında Osmanlılar ile Timur arasında gerçekleşen Ankara Savaşı’nın ardından yeniden bağımsız olmuşlardır.
        • Tekeoğulları Beyliği 1423 tarihinde ise tamamen Osmanlı Devleti idaresi altına girmiştir.
        REKLAM

        Tekeoğulları Beyliği’ne Kim Son Verdi?

        Tekeoğulları Beyliği’ önce 1391’de daha sonra ise 1423 tarihinde Osmanlı Devleti tarafından yıkılmıştır. İlk olarak 1391 yılında Yıldırım Bayezid döneminde Antalya ve çevresi Osmanlı Devleti’nin eline geçmiş ve Tekeoğuları Beyliği de Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştır. Fakat 1402 senesinde Osmanlı Devleti ile Timur arasında yaşanan Ankara Savaşı’nın ardından, Osmanlı Devleti’nin mağlup olmasıyla Anadolu üzerindeki siyasi birlik bozulmuş ve birçok beylik gibi Tekeoğulları Beyliği de yeniden bağımsızlığını kazanmıştır.

        1402 senesinde kendisine başkent olarak seçen Tekeoğulları Beyliği, 1403 senesinde Antalya’yı geri alma girişiminde bulunmuş ancak başarılı olamamıştır. Tekeoğulları Beyliği’nin ikinci ve son kez yıkılması ise 1423 tarihinde gerçekleşmiştir. Antalya’yı ele geçiremeyen Osman Bey’in öldürülmesinin ardından bir süre daha hayatına devam eden Tekeoğulları Beyliği, 1423 yılında bir kez daha Osmanlı Devleti idaresi altına girmiş ve böylece beyliğin siyasi varlığı sona ermiştir.

        REKLAM

        Tekeoğulları Beyliği Bayrağı Anlamı

        Tekeoğulları’nın bayrağı beyaz zemin üzerinde yer alan kırmızı bir Süleyman Mühründen meydana gelmektedir. 6 köşeli bir yıldız olan bu simge ise güç ve kudreti simgeler.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ