Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Ahiler Beyliği Kurucusu Kim, Nerede ve Ne Zaman Kuruldu? Ahilere Kim Son Verdi?

        Ahiler Beyliği, Anadolu’nun diğer bölgelerinde kurulan beyliklerden farklı olarak bir devlet şeklinde değil; bir esnaf birliği olarak örgütlenmiştir. Peki, Ahiler Beyliği özellikleri nelerdir? Ahiler Beyliği’ne kim son verdi? İşte, tüm detaylar…

        Ahiler Beyliği Nerede ve Ne Zaman Kuruldu?

        Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflayıp yıkılmasının ardından bir esnaf örgütlenmesi olarak kurulan Ahiler Beyliği; 1290 yılında Ankara’da kurulmuştur. Anadolu’nun diğer bölgelerinde kurulan Türk beyliklerinin aksine bir şehir devleti hüviyetinde olan ve bir esnaf örgütü çizgisinde olan Ahiler Beyliği, 1205 yılında Kayseri’de kurulan Ahilik Teşkilatı’nın bir devamı niteliğindedir.

        REKLAM

        Ahiler Beyliği Kurucusu Kimdir?

        1290 yılında Ankara merkezinde bir esnaf örgütü olarak kurulan Ahiler Beyliği, Ahi Hüsameddin I. Hüseyin Efendi liderliğinde kurulmuştur. Bir beylikten ziyade, daha çok ticaret ile uğraşan esnafların bir birlikteliği olarak tarif edilen Ahiler sırasıyla Selçuklular, İlhanlılar, Eretnalılar ve Karamanoğulları’na bağlı olarak hayatlarını sürdürmüşlerdir.

        Ahiler Beyliği Kısaca Bilgi

        1290 ile 1354 yılları arasında bir esnaf örgütlenmesi olarak Ankara’da varlığını sürdüren Ahiler Beyliği’nin temelinde, 1205 yılında Kayseri’de kurulan Ahilik Teşkilatı yatmaktadır. Hacı Bektaş-i Veli’nin tavsiyesi ile Ahi Evran tarafından kurulan bu teşkilat; halkı ticaret, ekonomi ve meslek edinme gibi alanlarda eğiten, onları hem ekonomik açıdan hem de ahlaki açıdan düzenleyen bir esnaf örgütü olarak dikkat çekmektedir.

        REKLAM

        Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasının ardından 1290 yılında Ankara’da örgütlenen ve kimi kaynaklar tarafından Ahiler Beyliği olarak ifade edilen oluşum da bu temeller üzerine kurulmuştur. Anadolu’da meydana gelen otorite boşluğu neticesinde Ankara’daki esnaflar bir araya gelerek, şehir devletlerini andıran bir yapıya sahip olmuşlar ve 1354 yılına kadar bölgede varlıklarını sürdürmüşlerdir.

        Ahiler Beyliği Özellikleri

        • Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflayıp yıkılmasının ardından 1290 yılında kurulmuşlardır.
        • Merkezleri Ankara’dır.
        • Anadolu’nun çeşitli yerlerinde kurulan beyliklerden farklı olarak bir devlet şeklide değil; bir esnaf birlikteliği olarak örgütlenmişlerdir.
        • Sırasıyla Selçuklular, İlhanlılar, Eretna Devleti ve Karamanoğulları himayesinde varlıklarını sürdürmüşlerdir.
        • 1354 yılında Ankara’nın Osmanlı Devleti tarafından fethedilmesiyle, Osmanlı hakimiyeti altına girmişlerdir.
        • Karamanoğulları’nın yönlendirmesi ile Ankara’yı geri almışlar ancak bu durum 1362 yılına kadar sürmüştür.

        Ahiler Beyliği’ne Kim Son Verdi?

        Ankara merkezli bir esnaf örgütlenmesi olan Ahiler Beyliği önce 1354 daha sonra ise 1362 yılında Osmanlı Devleti idaresi altına girmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflaması ve yıkılmasının ardından Ankara’daki otorite boşluğundan yararlanarak kurulan Ahiler Beyliği, Osmanlı Devleti’nin 1354 yılında Ankara’yı fethetmesi üzerine Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştır.

        Osmanlı idaresi altına girdikten sonra, Osmanlıların Anadolu’daki en büyük rakibi konumunda olan Karamanoğulları’nın desteğiyle Ankara’yı yeniden ele geçiren Ahiler, 1362 yılına kadar bu hakimiyetlerini sürdürmüşlerdir. Osmanlı Devleti 1. Murad döneminde Ankara’yı bir kez daha kuşatmış ve şehirdeki Ahiler de bu durum karşısında herhangi bir direnç göstermeyerek şehri Osmanlı Devleti’ne teslim etmişlerdir. Böylelikle Ankara Osmanlı Devleti tarafından tekrar ele geçirilmiş ve Ahiler Beyliği de tarih sahnesinden silinmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ