Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Libya'da 90 gün sonra petrol çalışması başlayacak - Haberler - Enerji Haberleri

        Ankara’da Libya hareketliliği sürüyor. Resmi Gazete'de 30 Mayıs Cumartesi günü yayımlanan yedi ayrı ilana göre TPAO, MAPEG’e, Akdeniz'de Türk karasuları dışında sahip olduğu iki petrol sahasının biri için 116,745 hektar, diğeri için 193,522 hektar ilave başvuru yaptı.

        Bu başvuru ve MAPEG’in ilanı gözlerin bir kez daha Libya’ya çevrilmesine yol açtı. Bu başvuru ne anlama geliyor ve bundan sonra ne olacak? HABERTÜRK, bu soruların Ankara’da yanıtlarını araştırdı. İşte, yanıtlar:

        - LİBYA ANLAŞMASI: Türkiye ile Libya arasında geçen yılın sonunda münhasır ekonomik bölge anlaşması imzalandı. Türkiye, bu anlaşma kapsamında 12 millik karasuları dışında petrol arama ve üretimi için somut adımlar atmaya başladı.

        REKLAM

        - BAŞVURU YAPILDI: TPAO, söz konusu anlaşma kapsamında doğan hakları çerçevesinde harekete geçti. Ortaklık, MAPEG’e ruhsat başvurusu yaptı.

        - ARAMA VE ÜRETİM: MAPEG, bu başvuruyu sonuçlandırıp, TPAO’ya ruhsat verdiğinde Libya ile yapılan anlaşma uyarınca Girit ile Kıbrıs arasında kalan bölgede (Türkiye ile Libya anlaşması çerçevesinde) petrol arama çalışması başlayacak.

        - ASKI SÜRESİ: TPAO’nun başvurusu için 90 günlük askı süresi bulunuyor. İlan sonrasında başka şirketlerden de başvuru gündeme gelebilir. Ancak, bu kapsamda ve büyüklükte bir arama üretim için başka bir şirketin başvuruda bulunması beklenmiyor.

        - YAZ SONUNDA: Yasal prosedür çerçevesinde arama çalışmasının yaz sonunda resmi olarak gündeme gelmesi bekleniyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ