Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler BBC Türkiye TSK'dan Irak'ta Şengal ve Karaçok Dağı'na hava harekatı

        #resim#562849#- BBC

        Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Irak'ın kuzeyindeki Şengal (Sincar) ve Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok Dağı bölgelerine hava harekatı düzenlediklerini açıkladı.

        Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Bu harekat teröre darbe, terör destekçilerine bir mesajdır" ifadelerini kullandı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Fırat Nehri'nin doğusunda Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) yönelik bir operasyonun birkaç gün için başlayacağını duyurmuştu.

        ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Suriye'nin kuzeyinde tek taraflı herhangi bir askeri harekatın ABD'nin Suriye'de Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaşan askerlerini tehlikeye atacağı gerekçesiyle "endişe verici" ve "kabul edilemez" bulunduğunu açıklamıştı.

        https://twitter.com/fahrettinaltun/status/1073301833563672576

        Perşembe günü Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Şengal ile Karaçok Dağı bölgelerinde YPG unsurlarına ait hedeflerin vurulduğu açıklandı.

        Bakanlık'ın açıklamasında, harekatın "Irak'ın kuzeyinden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etme ve hudut güvenliğini sağlama" amacı taşıdığı belirtildi.

        Açıklamada ayrıca, "Birlemiş Milletler Antlaşması'nın 51'inci maddesi çerçevesinde uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa hakları doğrultusunda hava harekatı yapıldı" denildi.

        Paylaşılamayan kasaba: Şengal

        TSK, geçen yıl Irak- Suriye sınır geçiş hattında bulunan Sincar Dağı ile Suriye'nin kuzey doğusunda bulunan Derik ilçesi yakınlarındaki Karacak Dağı'na operasyon düzenlemişti.

        Şengal, IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile PKK arasında paylaşılamayan bir kasaba. Irak'ın kuzeyinde ve Suriye sınırındaki kasaba resmi olarak Kürt bölgesine bağlı değil.

        Statüsü referandumla belirlenecek olan tartışmalı bölgelerden olan Şengal 2014 yılında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından işgal edildi, PKK ve Kürt yönetimi güçleri birlikte müdahale etti.

        Ancak IŞİD kasabadan çıkarılsa da PKK, IKBY'nin uyarılarına rağmen bölgeyi terk etmedi.

        Suriyeli Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Rojava bölgesinde yer alan Karaçok ise, Türkiye sınırına da yakın bir noktada bulunuyor.

        Fırat'ın doğusunda Türkiye'yi ne bekliyor?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ