Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Türkiye'de şu an saat kaç? Yaz saati uygulaması başladı!

        Gün ışığından faydalanmak için her yıl gerçekleştirilen yaz saati uygulaması, bu yıl 27 Mart gecesi 03.00'ten itibaren uygulamaya geçti. Peki Türkiye'de saat şu an kaç? İşte yaz saati uygulaması ile birlikte gelen değişiklikleri sizler için hazırladığımız haberimizden inceleyebilirsiniz...

        Türkiye, 27 Mart gecesi saat 03.00'ten itibaren yaz saati uygulamasına geçti. Gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla saatlerin değişikliğine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, 16 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

        Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. Bu yıl yaz saati uygulaması 30 Ekim Pazar günü sona erecek ve saatler 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınacak.

        YAZ SAATİ UYGULAMASI - KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

        Yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin’e aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli icatlarıyla tanınmıştır. Yaz ve kış saati uygulaması da onun bu parlak fikirlerinden biridir. Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir.

        Benjamin’in bu fikrinden sonra 1910 yılında yasalaşan yaz ve kış saati uygulaması, 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.

        MEMURLARIN MESAİ SAATİ DE DEĞİŞTİ

        Gün ışığından sabahları daha az, öğleden sonra daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarruf yapabilmek amacıyla geçilecen yaz saati uygulamasıyla birlikte memurların mesai saatleri de değişti.

        Kış saati uygulamasıyla birlikte memurların mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirleyen İstanbul Valiliği, yaz saati uygulamasıyla birlikte çalışma saatlerini 08.30-12.00 ile 13.00-17.00 olarak düzenledi. 28 Mart Pazartesi gününden itibaren uygulamaya geçilecek olan yeni mesai saatleri kış saati uygulamasına kadar geçerli olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ