Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Karaköy'deki genelevler kapatılacak

        Mehmet DEMİRKAYA / AHT

        İstanbul Büyükşehir Meclisi'nde kabul edilen Beyoğlu Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, Karaköy Zürafa Sokak'taki genelevin bulunduğu alanın "Park ve Dinlenme Alanı"; Karaköy'de Surp Pırgiç Ermeni Kilisesi'nin hemen yanındaki genelevin kullanım alanının da "Belediye Hizmet Alanı" olarak düzenlenmesini öngörüyor. Plan, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilip Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayına sunuldu. Kurul planı onaylarsa Karaköy'deki genelevler kapatılacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Kadir Topbaş, KaraköyGenelevi'nin taşınması gibi bir konunun gündemlerinde olmadığını belirterek, "Taşınması değil ama bölgenin nasıl kullanılması gerektiğine ilişkin planlara lejant konulmuş" dedi.

        2863 sayılı kanun çerçevesinde hazırlanan Beyoğlu 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, Anıtlar Kurulu tarafından 7 Ocak 2009 tarih ve 2302 sayılı kararı ile onaylandı. Plan, 15 Mayıs 2009 tarihinde İstanbul Büyükşehir Meclisi'nde kabul edildi. Anıtlar Kurulu'nun onayladığı, İstanbul Büyükşehir Meclisi'nde kabul edilen imar planı, Karaköy'deki genelevlerin kapatılmasını öngörüyor.

        GENELEV KALKIYOR, BELEDİYE HİZMET ALANI OLUYOR

        Karaköy'de Leblebici Şaban Sokak, Arşın Sokak ve Kemeraltı Caddesi ile sınırlanmış alanda genelevler bulunuyor. Nazım İmar Planı'nda Surp Pırgiç Ermeni Kilisesi'nin hemen yanındaki genelevin kullanım alanının "Belediye Hizmet Alanı"; Karaköy Zürafa Sokak'taki genelevin bulunduğu alanın da "Park ve Dinlenme Alanı" olarak düzenlenmesi öngörülüyor.

        Plan değişikliğinin dayandığı 3194 sayılı İmar Kanunu'nda, "Bu Kanun, yerleşme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamak amacıyla düzenlenmiştir. Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel bütün yapılar bu Kanun hükümlerine tabidir" deniliyor.

        BAŞKAN TOPBAŞ: PLANLAR ASKIYA GİDECEK

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na Karaköy'deki genelevlerin bulunduğu alanların "park ve dinlenme alanı" ve "belediye hizmet alanı" olarak düzenlenmesine ilişkin lejant konulduğunu doğruladı. Avrupa Kulüplerarası Bölgesel Karate Şampiyonu olan Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü sporcularını kabul ettikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, şöyle konuştu:

        "Spesifik olarak gündemimizde böyle bir konu yok. Beyoğlu Koruma Amaçlı Nazım İmar Planları'yla ilgili çalışma yıllardır yapılıyordu. Bu planlara bölgenin nasıl kullanılması gerektiğine ilişkin bir takım lejantlar konuluyor. Bütün bölgenin değerlendirilmesi için bir takım bilimsel değerlendirmeler yapıldı. Burası Koruma Amaçlı Planlardaki öngörülere göre kullanılacaktır. Ancak planlar önce Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayına sunulacak. Onay çıkarsa askı ve itiraz süreçleri var. Süreçler aşılıp planlar yeniden Meclis'e geldiğinde son değerlendirmemizi yapacağız."

        MANUKYAN VERGİ REKORTMENİ OLMUŞTU

        Karaköy'de bulunan iki genelevin de sahibi Matild Manukyan, Karaköy'de genelev işletmecelerinden birine ortak olarak fuhuş ticaretine girmişti. Manukyan, daha sonra işlettiği genelev sayısını 38'e çıkarmış, fuhuştan kazandığı paraları gayrimenkule dönüştürerek ailesinden kalan gayrimenkul sayısını artırmıştı. Manukyan, 6 kez vergi rekortmeni olarak çeşitli ödüller almıştı. Manukyan'ın 50 dairesi, 50 dükkanı, 4 hanı, 4 yazlığı, 38 genelevi, 40 binası, 2 fabrikası ve 5 oteli vardı. Kiracıları arasında Şişli Belediyesi ile Şişli Adliyesi de yer alıyordu. Matild Manukyan, 21 Şubat 2001'de, Beyoğlu'nda bulunan Üçhoron Kilisesi'nde düzenlenen törenin ardından Şişli Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verilmişti.

        KARAKÖY GENELEVİ'NDE ÇALIŞAN KADINLAR EYLEM YAPTI

        Karaköy Genelevi'nde çalışan kadınlar, 2007'nin Kasım ayında "bazı kadınların genelevde zorla çalıştırıldığı" yönünde açıklama yapan Ahu Tuğba'ya tepki gösterip eylem yapmıştı. Yaklaşık 30 seks işçisi, "dışarıdaki fuhuşa son", "genelevler kapatılmasın" sloganları atıp "Burada çalışırken sağlık muayenemizi oluyoruz, vergimizi veriyoruz. Bizimle uğraşacaklarına sokaktaki fuhuşu engellesinler" demişti. Seks işçileri, Ahu Tuğba'nın Karaköy Genelevi'nde film çekmek istediğini, izin verilmeyince kendileriyle uğraşmaya başladığını öne sürmüştü. Eyleme, genelev çevresinde toplanan erkekler de alkışlarıyla destek vermişti.

        Karaköy Genelevi'nin alt kısmında Or Hodeş Sinagogu, Galata Kulesi, biraz yukarısında Galata Mevlevihanesi, yakınlarında Saint Benoit ve Avusturya Lisesi ile Karaköy Rum İlköğretim Okulu bulunuyordu. Issız Adam'ın dış mekan çekimleri, Karaköy Genelevi'nin iki sokak ötesinde yapılmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ