Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Öğretmenlik yaparken keşfedildi

        GÜLENAY BÖREKÇİ/HT CUMARTESİ

        Kütüphaneci adlı romanda Page’in kendisi yok ama binlerce dolara alıcı bulan fotoğrafları hikâyenin en önemli parçası...

        Yeni haber değil, Grinin 50 Tonu’nun ardından bizde de yayınevleri son hızla kadınlara yönelik erotik romanlar yayınlıyor. İnanırmısınız bilmemama içlerinde The Secret adlı spiritüel kitabın erotik versiyonu olan ve S.E.C.R.E.T. adını taşıyan bir tane bile var. En yenisi de Logan Belle’in imzasını taşıyan Kütüphaneci. Artemis Yayınları’ndan çıktı. Ama sanki diğerlerinden biraz farklı. Birincisi, yazar bütün roman boyunca New York’taki şehir kütüphanelerinin kapatılmasına tepkisini dile getirdiği ve okurlarını bu durumla savaşmaya davet ettiği için... Buna “mesaj kaygılı erotizm” adı verilebilirmi, bilmem. Kütüphaneci’nin esas enteresan yanıysa, “Bettie Page Sunar” üst başlığıyla sunulması. İşte “1950’li yılların fetiş fotomodelinin bu kitapta işi ne” diye soranlara bir özet: Masumkütüphaneci Regina Finch, kitap rafları arasında hayatının aşkıyla tanışır. Duyguları karşılıklıdır. Yakışıklı milyarderin Regina’dan tek istediği cinsel hayatında Bettie Page’i örnek almasıdır. Page’in sınırsız çekiciliğinin sırrı genç adama göre aslında mutluluğun sırrıdır.

        PEKİ AMA KİM BU BETTIE PAGE?

        Kuzguni siyah saçları,mavi gözleri ve düz kâkülleriyle ün kazanan 1928 doğumlu Bettie Page, dünyanın tanıdığı ilk poster güzeliydi. Kariyerinde başka ilkler de vardı. Hugh Heffner Playboy’un orta sayfalarında “komşu kızı” konseptli fotoğraflar yayınlamaya onunla tanışınca karar vermişti. Lakin Bettie, Playboy’un orta sayfasındakimekânıyla yetinemedi ve tutucu 1950’ler ruhuna aldırmayarak, daha sert ve erotik fotoğraflar çektirmeye başladı. Her yerde onun tasmalı, kamçılı, kırbaçlı görüntüleri dolaşıyordu. İşin acayip yanı, bu sado-mazo içerikli fotoğraflarda bile hepmutlu, neşeli görünmesiydi. Utanmak, ürkmek bir yana yaptığı her şeyden haz aldığını hissedebiliyordunuz. Çitalara sarılarak fotoğraf çektirmekten de, bir dominatriks tarafından kırbaçlanmaktan da... Hakkında sayısız dava açılmasının, sansürle sık sık başının derde girmesinin esas sebebi de buydu herhalde. Tabii aynı zamanda yüzlerce benzeri arasından sıyrılıp “dünyanın en ünlü poster kızı” olmasının da sebebi buydu. Derken 1957’de Page herkese anlaşılmaz gelen bir karar alarak fotomodelliği bıraktı. Ve 2008’deki ölümüne kadar bir daha kamera karşısına geçmedi, fotoğraf çektirmedi, televizyonda görünmedi. Hayatının sonuna doğru verdiği tek tük birkaç röportajda bile... Arada iki mutsuz evlilik yaptığı, psikolojik sorunları nedeniyle akıl hastanesinde tedavi gördüğü ve kendini dine verdiği biliniyor. Gerisi “karanlık oda”, yani sır! Öte yandan ilgi odağı olmaktan da kurtulamadı. 80’lerde yeniden keşfedilince,moda dünyasında vemedyada adeta önlenemez bir Bettie Page fırtınası esmeye başladı. Tasarımcılar koleksiyonlarını ondan ilhamalarak yarattı. Kâkülleri ve öldürücü kıvrımlarıyla filmlere, şarkılara ilhamverdi. Uma Thurman’ın Quentin Tarantino imzalı Pulp Fiction filminde canlandırdığı karakterin ilhamkaynağı da oydu. İnternette yüzlerce Bettie Page sayfası açıldı. Resmi sayfası ilk 5 yılda 588milyon hit alarak rekor kırdı. Bir iddiaya göre yüzü,mug’larda, tişörtlerde, perdelerde, çantalarda, kısaca bütün bir hediyelik eşya sektöründe Marilyn Monroe’nunkinden bile daha fazla kullanıldı.

        Öğretmendi, fetiş modeli oldu

        Yetimhanede büyüyen Bettie Page’in hayatındaki en enteresan durumlardan biri öğretmenlik yaparken keşfedilmesi. O günler için, “Kız öğrencilerle pek sorun çıkmazdı ama erkek öğrencileri zaptedemiyordum” diye anlatmış. Aynı röportajda, “Sürekli gülümseyen kâküllü ve kırbaçlı kız” imajından sıkıldığını da söylemiş. “Beni kâküllerimle hatırlıyorlar ama ben asıl insanların bakış

        açılarını değiştirmelerini, cinsellikle barışmalarını sağlayan bir kahraman olarak hatırlanmak isterdim” demiş.

        Dita’nın idolü

        Bettie Page Clothing adlı markayı tercih eden ünlüler arasında Miranda Lambert, Kellie Pickler, Pink, Holly Madison, Tempest Storm, Denise Richards, Amy Jones, Christina Hendricks ve Leighton Meester var. Ünlü burlesque dansçısı Dita von Teese de stilinde Bettie Page’den ilham aldığını her fırsatta açıklıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ