Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Erkek erkeklere özel cilt bakımı, erkekler cilt bakımı için ne yapmalı?

        Aysun ÖZ / HT Cumartesi

        aysunoz@htgazete.com.tr (0212) 313 67 78

        Son yıllarda eşlerinin ve annelerinin nemlendiricilerine dadanan erkekler olduğunu duyuyorum. Global bir araştırmaya göre de erkeklerin yüzde 57’si kadın cilt bakım ürünlerini kullanıyor. Kadınlar için sevindirici bir gelişme! Hem ömür uzuyor, güzel yaşlanmak herkesin hakkı. Ancak erkek kozmetiğinin pazar payına bakarsak bu konuda veriler pek parlak sayılmaz. Zira oran yüzde 3’ün biraz üstünde. Eşlerinin kremleriyle idare ederlerse pazara yansımaz elbet, ama erkek cildinin ihtiyaçları bir noktadan sonra kadınlardan ayrılıyor. Öncelikle belirtelim, kıskanılacak derecede avantajlılar! M-Onep Kliniği’nden dermatolog Dr. Ömür Tekeli, kolajen miktarına bakarak erkek cildinin kadından 15 yıl daha geç yaşlanabileceğini söylüyor. Ayrıca testosteron uyarısıyla derilerinin yüzde 25 daha kalın ve daha sıkı, yağ salgısının da daha fazla olması geç yaşlanmalarında etkili. Bir de buna peeling etkisi yaratan tıraş eklenirse, neredeyse hepsi birer Benjamin Button! Kadınlar da östrojenin getirdiği erken yaşlanmayla savaşsın dursun...

        Ancak bakılmayan erkek cildi de elbette hemcinslerine göre daha hızlı yaşlanıyor. Dahası, çalışma ve yaşam şartları erkek cildinin avantajlarını neredeyse ortadan kaldırıyor. Bir de üstüne erkeklerin daha az güneş koruyucu ve antiaging kremler kullanması eklenince...

        Dr. Tekeli, “Erkeklerin de tıkanmış gözenekleri ve çevre kirliliğinin deri üzerindeki birikimlerinden arınmak için yıkama jelleri kullanmaları gerekiyor. Yağlı cilde sahip erkeklerinse tonik kullanması kaçınılmaz” diyor. Ancak elbette bakımları bununla bitmiyor. Her yaşta farklı ihtiyaçlar gösteren erkek cildinin bakım evrelerini Dr. Ömür Tekeli şöyle açıklıyor:

        1-17 yaş: Doğumdan itibaren mineral içerikli 50 korumalı “oil free” güneşten koruyucu kullanılmalı. Ergenlik dönemiyle birlikte sadece yıkama jeli kullanılabilir.

        18-30 yaş: Yıkama jeli, tonik ve C vitaminli serumlar bakımlara eklenmeli, mutlaka haftada 2 kardiyo yapılmalı. Erkekte atipik meme büyümesi (jinekomasti) problemi varsa bu sorun yaş ilerlemeden hatta daha erken yaşlarda, basit bir cerrahi müdahale kabul edilen vaser liposuction yöntemiyle kalıcı olarak giderilebilir.

        30-45 yaş: Ek olarak göz çevresi kremleri ve retinoik asitli gece kremleri, ayda 1 profesyonel cilt bakımları, roller kombinasyonları, lekeler için koruyucu lazer tedavilerine ihtiyaç duyulabilir. Kaş arası en belirgin olukların oluştuğu alan olarak sıklıkla bu yaşlarda botox’a ihtiyaç duyulur. Gözaltlarındaki çukurlaşmalarda dolgu uygulamalarından sağlıklı bir görünüme kavuşmada yararlanılabilir.

        45+ yaş: 45 yaş üzerinde kırışıklıklara ek olarak leke sıklıkla karşımıza çıkan bir problemdir. Revlite lazer ile tek seans ile güneş ve yaşlılık lekeleri giderilebiliyor. Sarkma sorunlarına en ciddi çözüm cerrahi müdahaleyle getirilse bile, Thermage gibi ameliyatsız yüz germe yöntemleri cildi toparlayıp daha genç bir hale kavuşturmak için çözüm olabilir.

        Hassas tıraş

        Nivea Men, cildine pürüzsüz bir dokunuş kazandırmak isteyen erkeklere Hassas Tıraş Serisi’ni öneriyor. Ultra Glide teknolojisiyle tahrişsiz ve yumuşak bir tıraş vaat eden markanın ürünlerinde doğal papatya özleri ve E vitamini bulunuyor.

        Dökülmeye bitkisel

        Saç dökülmesine karşı etkili çözümler sunmayı hedefleyen Bioxcin, yoğun saç dökülmesi problemi yaşayanlar için Bioxcin Yoğun Forte Serum’u geliştirdi. Ürün, içeriğinde bulunan procyanidin ile hem saç derisi hücrelerinin çoğalmasına yardımcı oluyor hem de erkek tipi saç dökülmelerine karşı olumlu etki yaratıyor.

        Erkeklere özel

        25 yılı aşkın süredir erkeklerin cilt bakım sorunlarını çözmeyi hedefleyen Lab Series markası artık Türkiye’de de satışa sunuluyor. Dünyada en çok satan ürünü Pro Ls All-In-One Face Treatment, tek bir adımla erkek cildinin tüm ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmayı vaat ediyor.

        Genç erkeklere maske

        Genç erkek ciltlerine uygun olarak 3 farklı çeşitte hazırlanan Dermokil erkek bakım maskesi, sarı kil formülüyle ergenliğe bağlı oluşan siyah nokta ve sivilceler üzerinde etkili. İçeriğindeki nar özü ve salisilik asitle ölü deriyi uzaklaştırarak cildin nefes almasına olanak sağlıyor.

        ‘Çizgilere glikolik asit, kırışıklara roller’

        Anti Aging Yaşam Koçu Göknur Eser Türkmen, erkekler konusunda umutlu. “Erkekler yararına inanınca o ürüne daha çok bağlanıyor ve bakımını ihmal etmiyor” diyor. Erkek cildinin pH olarak kadın cildinden biraz daha dayanıklı, ama kadın-erkek tüm ciltlerin aynı problemlerle savaştığını söylüyor. Türkmen, erkeklerde sıkça görülen tıraş bölgelerinde sivilce ve batık sorunlarına glikolik asit içeren ürünleri öneriyor. Ürünü tıraştan hemen sonra sürmek yerine akşamları ya da birkaç saat sonra sürmenin daha etkili olacağını da ekliyor. Türkmen, göz kenarları ve alındaki derin çizgilerinden şikâyetçi olan beylereyse içeriğinde glikolik asitlerin farklı bir türevi olan poli hidroksi asitleri, neo-glikozami ve elma kök hücre ekstresi olan ürünleri tavsiye ediyor. Bakımlara ek olarak, cildin onarım ve hücre yenilenme mekanizmalarını harekete geçiren dermaroller, dermastamp gibi uygulamalardan leke ve kırışıklıkların giderilmesinde faydalanılabileceğini savunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ