Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler 2023 YAŞLILIK AYLIĞI: Yaşlılık ve 65 yaş maaşı ne kadar oldu, kaç para? Yeni 65 yaş aylığına ne kadar zam yapıldı ve kaç TL'ye çıktı? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        Asgari ücretin geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması sonrasında aralık ayı enflasyon verileriyle zam oranları netleşti. Memur ve emekli zammının yüzde 25'ten yüzde 30'a yükselmesiyle maaş tablosu üçüncü kez güncellendi. Böylelikle yıllık maaş artışı yüzde 84.20’ye de çıkmış oldu. Gündemdeki gelişmelerin sonucunda yeniden merak edilen yaşlılık maaşı hakkında detayları haberimizde bir araya getirdik. Peki, 65 yaş (yaşlılık) aylığı ne kadar oldu ve yüzde kaç zam yapıldı? İşte detaylar...

        2

        65 YAŞ AYLIĞI NE KADAR, KAÇ TL?

        Yaşlılık maaşı gibi sosyal yardım ödemeleri belirlenen zam oranları doğrultusunda değişiklik göstermektedir. 2022 yılında yaşlılık maaşı 1.537 TL'ydi ve ödemeler üç ayda bir yapılmaktaydı.

        3

        2023 YAŞLILIK MAAŞI NE KADAR OLDU?

        2023 yılındaki asgari ücrete yüzde 54,66 zam yapıldı. Memur ve emekli zammı ise yüzde 30 olarak belirlendi.

        Buna göre; 1.537 TL olarak ödenen 65 yaş aylığı yeni tutarı 1.998 TL oldu.

        4

        YAŞLILIK MAAŞI KİMLERE VERİLİYOR?

        65 aylığı; 65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne ad altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmayan ve muhtaçlığını İl veya İlçe Vakıf Mükevelli Heyetlerinden alacakları belgelerle kanıtlayan Türk Vatandaşlarına hayatta bulundukları sürece verilmektedir.

        5

        65 YAŞ MAAŞINA KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

        1. 65 yaşını doldurmuş olan,

        2. Sosyal Güvenlik Kurumundan (SSK, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR) gelir ve aylık hakkından yararlanmayan,

        6

        3. Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemeyen,

        4. 2022 sayılı Kanunda belirtilen muhtaçlık sınırından az geliri olan ve bu durumu Valiliklerce/Kaymakamlıklarca tespit edilen kişiler 65 yaş aylığına başvuru yapabilir.

        Haberi Hazırlayan: Tutku Bulut

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ