Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Zimbabve'nin 'Lady Macbeth'i Grace Mugabe
        1

        Zimbabve'de ordunun yönetime müdahale ettiği, peşinden 'bir darbe girişimi olmadığı' açıklaması ülkede yaşanan durumla ilgili ilginç bir konuyu gündeme getirdi. Yaşanan krizin arkasında Robert Mugabe'nin 52 yaşındaki eşi Grace Mugabe mi var?

        2

        Aralarında 41 yaş farkı bulunan Grace ve Robert Mugabe çiftinin ilişkisi, Grace cumhurbaşkanlığı makamında sekreterken başladı. Mugabe bu sırada hastalıkla mücadele eden, iki çocuğunun annesi ilk eşi Sally ile evliydi.

        3

        Sally 1996 yılında böbrek yetmezliğinden hayatını kaybetti. Çift 1996 yılında evlendi. Grace Mugabe, bir sonraki yıl yapılacak seçimlerde ilk eşini kaybeden acılı kocasını sonuna kadar savundu.

        4

        Evliliğinin ilk zamanlarında özellikle alışveriş merakı, lüks ve hayırseverlik faaliyetleri ile öne çıkan Grace Mugabe, zaman geçtikte kocasının arkasında görünmeyen bir demir yumruk gibi hareket etmeye başlamış, daha fazla güç istemeye başlamıştı.

        5

        Aşırı harcamaları nedeniyle muhalifleri tarafından "Gucci Grace" olarak anılan First Lady'nin Dubai ve Güney Afrika'da lüks malikaneler aldığı, kızının düğünü için devlet bütçesinden 5 milyon dolar harcadığı, birkaç ay önce de 500 bin dolara lüks bir otomobil satın aldığı biliniyordu.

        6

        Biri eski evliliğinden 3 oğlunun da bir sosyal medya uygulamasından bir gecede 3 bin dolar para harcadığı bar faturasını paylaşıp 50 bin dolarlık saatinin üzerine şampanya döküp, 'Baban ülkenin sahibi olunca böyle yaşarsın' diye yazması, yıllık gelirin 1000 dolar olduğu ülkede büyük tepki çekmişti. Yoksullar için yardım kampanyasında kullanılmış iç çamaşırı bağışladığı da iddia edilmişti.

        7

        Yine bu yıl, Grace Mugabe'nin Güney Afrika'da oğlunu ziyaret ettiği için dövdüğü bir mankenle olan davasında da, ​Güney Afrika Polis Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bayan Grace Mugabe, Johannesburg'daki bir otelde darp ve yaralama suçlaması için diplomatik dokunulmazlık talep etti" ifadeleri kullanılmış, Grace Mugabe'nin diplomatik dokunulmazlığı olmamasına karşın devletin gücünü kullanmak istemesi ülkede tepki çekmişti.

        8

        Tüm bu sebeplerden ötürü ülkenin sevilmeyen First Lady'sinin Zimbabve'ye Başkan Yardımcısı olarak atanacak olmasına ordu tepkisiz kalmadı.

        9

        Grace Mugabe 2014 yılında yaptığı bir konuşmada, "Benim cumhurbaşkanı olmak istediğimi söylüyorlar. Neden olmasın? Ben Zimbabveli değil miyim?" demişti.

        10

        Partinin kadın kolları başkanı olan First Lady Mugabe'nin cumhurbaşkanlığı için ismi öne çıkan bazı kişilerin uzaklaştırılmasında da rol oynadığı konuşuluyordu.

        11

        2014 yılında Grace Mugabe, kendisini devirmek isteyen, suikast planladığını iddia ettiği başkan yardımcısı Joice Mujuru hakkında da, "Joice, insanlara Mugabe'nin öleceğini söylüyor, beni kendine yakın tutmaya çalışıyor, sekreterim onun beni sokaklarda sürükleyeceğini, etim asfalta yapışırken insanlarla birlikte güleceğini söylüyor" iddiasında bulunmuştu.

        12

        Dünyanın en yaşlı lideri Mugabe'nin eşi Grace'i devlet başkanlığı koltuğu için düşündüğü konuşuluyordu. Eşini başkan yardımcısı olarak atamak için 1970'lerde ülkenin bağımsızlık mücadelesine büyük katkı veren baş rakibi 'Timsah' lakaplı Emmerson Mnangagwa hedeflerden biri haline geldi.

        13

        Daha önce Mnangagwa için "disiplinli ve sadık" ifadesini kullanan Mugabe, 2017 yılına gelindiğinde ise kamuoyu önünde bir çağrı yaparak, Mnangagwa'nın görevden alınmasını istedi ve Mnangagwa'nın bir darbe hazırladığında olduğunu iddia etti.

        14

        Kasım ayında görevden alınan eski devlet başkan yardımcısı bu gelişme sonrası ülkeden ayrıldı. Bu olaydan sonra gözünü güce diken Grace eşine "Bana kendi görevini verebilirsin, bana bir iş ver, en iyisini yapacağım çünkü iyiyim, harika bir iş yapabilirim" dediği iddia edildi.

        15

        Geçen gece yaşanan ordunun sabah saatlerinde devlet televizyonunu ele geçirdiği ve Cumhurbaşkanı Robert Mugabe ile ailesini gözaltına aldığı haberi ise tüm dünyada konuşulan, Devlet televizyonu ZBC'de okunan askeri bildiride, "Bu bir darbe değildir. Başkan Mugabe ve ailesi güvende." ifadeleri kafaları karıştırdı ve Robert Mugabe'nin arkasındaki kadın gücü konuşulmaya başlandı, gözler Grace Mugabe'ye çevrildi.

        16

        Mugabe'nin iktidardaki Zanu PF partisi, iktidarın 'kansız bir şekilde el değiştirdiğini' ve Mugabe ile ailesinin iyi durumda olduğunu açıkladı.

        17

        Açıklamada, "Bu bir darbe değil, iktidarın kansız bir şekilde el değiştirmesidir. Yolsuzluğa bulaşmış sahtekarlar ve karısı tarafından kullanılan yaşlı bir adam gözaltına alınmıştır. Duyulan birkaç silah sesi de bazı sahtekarların tutuklamaya direnmesi sonucunda yaşanan ufak çatışmalardır" denildi.

        18

        Zimbabve Cumhurbaşkanı Mugabe, eşi Grace Mugabe ve 2 kilit ismin, kaçtıkları ve nerede olduklarının bilinmediği söylenmişti, ancak Zimbabve'nin başkenti Harare'de Mugabe'nin 'Mavi Evi'nde ev hapsinde tutulduğu söylendi.