Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 1.4 milyon dolara satın aldı... Hem yeniliyor hem de yaşıyor - Haberler
        1

        ABD'de yaşayan 31 yaşındaki girişimci Brent Underwood, arkadaşı Jon Bier'in, müşterilerinin ve yatırımcıların yardımıyla 2018 yılında 1.4 milyon dolara California'da bulunan Cerro Gordo kasabasını satın aldı.

        2

        Kimsenin yaşamadığı, yıkık dökük 'hayalet kasaba' için tüm birikimini kullanan Underwood, kasabayı cazibe merkezi haline getirmeye uğraşırken koronavirüs patlak verdi.

        3

        Pandemi döneminde sosyal mesafeyi korumak ve izole bir hayat sürmek için hayalet kasabada yaşamaya karar veren genç girişimci ilk etapta 3-4 haftalığına izbe yerde yaşamayı planlıyordu. Ancak pandemi devam edince Underwood, kasabadan ayrılamadı ve 6 ay boyunca burada kalmayı başardı.

        4

        Uzun süredir izole bir yaşam süren Underwood, tecrübelerini ve kasabayı YouTube videosunda anlattı...

        5

        Cerro Gordo'da zaman geçirmenin kendisini büyülediğini ifade eden Brent, "Amacımız mülkün tarihi yapısını korumak ve tarihe saygı duymak" dedi.

        6

        BİR ZAMANLAR MADENLERDEN GÜMÜŞ ÇIKARILIYORDU

        300 dönümlük Cerro Gordo kasabası, bir zamanlar 400 hanenin bulunduğu ve yaklaşık 4 bin kişinin yaşadığı bir bölgeydi. Yıllar önce California eyaletinin en büyük gümüş üreticisi konumunda olan kasabada bugünün parasına göre 17 milyon dolar değerinde gümüş çıkarıldı. Ancak madenlerdeki gümüş tükenince, kasaba göç vermeye başladı.

        7

        Brent ve arkadaşı Jon Bier, yatırımcılarının desteğiyle 2018'de 300 dönümlük hayalet kasabayı yeniden inşa etmek ve otantik bir turizm merkezi haline getirmek umuduyla 1.4 milyon dolara satın aldı. Ancak koronavirüs pandemisi ortaya çıkınca Brent, 22 binadan oluşan kasabaya taşınarak bölgenin tek sakini konumuna geldi.

        8

        Bu sırada da kasabayı kendi imkanlarıyla yenilemekten kaçınmadı... Halen ayakta olan 22 binadan bazılarını temizleyip yenileyen genç girişimci bulduğu ilginç parçaları bir araya getirerek mağazada topladı.

        9

        6 ay boyunca bir dizi proje üstlenen Underwood, bazı evleri içinde yaşanılabilecek haline getirdi, garaja dönüştürülmüş şapeli temizledi ve restore etti, bir kulübeyi yeniledi, bulduğu ilginç parçaları sergilemek için bir dükkanı müzeye dönüştürdü.

        10

        Girişimcinin en önemli projesi su tedarik sistemini yenilemek oldu... Kuyudan su çıkarmayı başaran genç adam sayesinde kasabada neredeyse 15 yıldır ilk kez su akmaya başladı.

        11

        Ancak bazı talihsiz durumlar da meydana geldi. Kasabanın en önemli mücevheri olan ve 1871'den beri bölgede bulunan American Hotel, elektrik sisteminin yenilenmesi sırasında yandı.

        12

        Daha sonra deprem ve dolu fırtınası yaşandı. Üstelik burası terk edildiği için 'hayalet kasaba' olarak adlandırılsa da, Brent aslında burada bir hayalet olduğunu düşünüyor.

        22
        23

        ZİNDAN GİBİYDİ DAİRE OLDU, FİYATI DUDAK UÇUKLATTI

        İngiltere'nin Bath kentinde yaşayan 28 yaşındaki Jamie Barrow, satın aldığı zindana benzer yapıyı 3 yılda muhteşem bir daireye çevirdi. Ülkesinin en hızlı snowboard sporcusu olan Barrow, bodrum katındaki izbe yeri rüyalarının evine dönüştürdü.

        24

        2018 yılında İsviçre'nin St Moritz kasabasında snowboard'da Guinness Dünya Rekoru'nu kıran Barrow, önce evinin bodrum katında bulunan daireyi satın aldı. Sonrasında da daha önce hiç yaşanmamış bu yapıyı dönüştürmek için çalışmalara başladı. Ancak bodrum katını daireye dönüştürmek için izin alması gerekiyordu.

        25

        Ayrıca depo olarak kullanıldığı için elektrik, gaz ve su tesisatına sahip değildi. 3 yıllık çabanın sonucu kendisini fazlasıyla memnun etti. 2 yatak odalı bir daireye dönüşen bodrum katı, 110 bin Sterlin (930 bin Türk lirası) yatırım yapılarak içinde yaşanılabilir hale geldi... Küçük bir bahçesi de bulunan daire 475 bin Sterlin'e (4 milyon Türk lirası) satışa çıkarıldı.

        26

        Barrow, "Orada bir bodrum katının olduğunu biliyorduk ancak kötü bir durumda olduğu için girişe izin verilmiyordu. Bu nedenle katın durumu ve boyutu hakkında bilgim yoktu. Apartmana doğru inmek ilk başta oldukça korkutucuydu, burası bir zindandı, çok karanlıktı ve kolayca ürperebilirdiniz ama şimdi inanılmaz" dedi.

        27

        28 yaşındaki sporcu, "En gurur duyduğum değişimden biri, alt kattaki döşemeyi banyo taşıyla değiştirmek oldu. Bath kentine özel taş döşeme, sadece dükkandan sipariş edebileceğiniz bir şey olmadığından madenden çıkardık" şeklinde konuştu.

        28

        Sporcu kimliğinin yanında şimdiye kadar 6 mülkü yenileyen Borrow, yapının çürümeye bırakılmasının doğru olmadığını ekledi. Barrow'un sosyal medya hesabından paylaştığı mülkün fotoğrafları yoğun ilgiyle karşılaştı.

        29

        DÜNYANIN EN LÜKS MAĞARASI OLABİLİR!

        ABD'nin Arkansas eyaletinin uzak bir köşesinde yer alan Beckham Creek Mağarası, 1800'lü yıllardan beri aktif olarak kullanılıyor.

        30

        1983 yılına kadar değişmeden kalan mağara, bu tarihte John Hay isimli bir iş adamı tarafından 146 bin dolar karşılığında satın alındı.

        34

        Ayrıca tehlike anında mağaradaki açık alanlar beton bloklarla kapatılabiliyordu.

        35

        Ancak John Hay, Soğuk Savaş sona erdikten sonra, barınağa ihtiyaç duymayacağını düşünerek mağarayı sattı.

        36

        'Dünyanın en lüks mağarası'nın şu anki sahibi, otel olarak kullandığı mağarayı tekrar satışa çıkardı.

        40

        Tamamen çağdaş mobilyalarla dekore edilmiş mağara tarzı ev, geniş ekran televizyonu, termal ısıtması ve rahat koltuklarıyla modern olanaklara sahip.

        41

        Mağarada ev aletleri ve son model fırınlarla donatılmış bir mutfak var. Mutfakta konukların vakit geçirebilmesi için özel bir ahşap bar bulunuyor.

        42

        Sarkıt ve dikitleri günümüze kadar korunan mağara, doğal kaya oluşumları açısından da zengin.

        43

        Spa benzeri bir özel banyo içeren mağaradaki duşlar, şelalede yıkanıyormuş hissi veriyor.

        44

        Mağaranın ön tarafındaki muhteşem manzara, benzersiz bir deneyim yaşatıyor.

        45

        Yürüyüş, kano, balık tutma, helikopter gezileri ve ata binme, tesis aracılığıyla deneyimlenen aktivitelerden bazıları...

        55
        56

        AÇIK ARTIRMAYLA 1 EURO'YA ALDIĞI EVİ BAŞTAN YARATTI

        23 yaşındaki Alexis Lamoureux’a herkesin imreneceği bir piyango vurdu. İşsiz genç adam, büyük teyzesinin eski evinin açık artırma ile satılacağını duydu.

        57

        Alexis’in hiç parası yoktu fakat büyük teyzesinin evi de pek iyi durumda değildi.

        58

        Genç adam hayatının şansını denedi, mağara eve yalnızca 1 euro ile teklif verdi. Talih bu ya, eve başka kimse teklif vermedi ve ev genç adamın oldu.

        59

        Alexis, kız arkadaşı ile 1 euro'ya sahip olduğu eve gelip yerleşme kararı aldı. Fakat evin yaşanabilir bir durumu yoktu.

        60

        Maden bölgesinde bulunan mağara evden civarda başka örnekler de bulunuyor. Yumuşak kaya içine oyulan evlerde maddi durumu pek iyi olmayan yerel halk yaşıyordu.

        61

        Alexis ile kız arkadaşı evi yaşanabilir bir hale getirmek için kolları sıvadı. Fakat bu hiç de kolay olmadı.

        62

        4 yıllık bir çalışma ile ilmek ilmek evi yeni baştan yarattılar.

        63

        Evin tadilatı için Alexis önce 25.000 euro’luk bir kredi çekmek için talepte bulundu fakat banka reddetti.

        67

        Evin şimdiki haline kavuşması için genç çift 35.000 euro harcadı.

        68

        SU DEPOSUNU EVE DÖNÜŞTÜRDÜ

        Karin Matz, Stockholm’de bir zamanlar, 30 yıl boyunca, mobilya deposu olarak kullanılan ve sonrasında boşaltılan dairenin önceki sahibinin verdiği ilana rastlamış.

        69

        Hastalığı dolayısıyla dairenin yeniden inşasıyla uğraşamayan sahibi ölene dek burası dokunulmadan, öylece beklemiş.

        70

        Karin Matz daireyi incelemeye geldiğinde duvar kağıtlarının yarısının sökülmüş olduğunu, sadece birkaç fayansın duvarlarda yapışık kaldığını, elektriğin olmadığını ve banyo duvar kenarlarında fare izlerinden başka bir şey olmadığını görmüş.

        71

        Ancak yaşam alanının ve çevrenin de güzel bir potansiyel barındırdığını farkeden Karin, “buraya karşı koymak imkansızdı.” diyor websitesinde.

        72

        Karin bu 35 metrekarelik yeri almaya ve dönüştürmeye karar vermiş. Tamamını yenilemek yerine bir bölümünü mobilyalarla sade ve şık bir biçimde döşerken geri kalanını neredeyse olduğu gibi bırakmış. Su aldıktan sonra dökülmüş boyasıyla tavanı, sökülmemiş duvar kağıtlarını muhafaza etmiş.