Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 2020'de hayatımıza girecek yenilikler - İş-Yaşam Haberleri
        1

        KONAKLAMA VERGİSİ

        Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinden konaklama vergisi alınacak. Oran, 31 Aralık 2020'ye kadar yüzde 1 olacak.

        2

        DİJİTAL HİZMET VERGİSİ

        Her türlü reklam hizmetleri artık dijital hizmet vergisine tabi olacak. Dijital hizmet vergisi yüzde 7.5 olarak uygulanacak.

        3

        DEĞERLİ KONUT VERGİSİ (Ertelenebilir)

        Düzenleme ile mesken nitelikli taşınmazlardan değeri 5 milyon lira üzerinde olanlar değerli konut vergisine tabi tutuldu. 5-7.5 milyon liraya kadar binde üç, 7.5-10 milyon lira arasına binde 6 ve 10 milyon liradan fazla değerde gayrimenkulü olanlara da binde 10 oranında vergi getirildi. Uygulamaya yapılan itirazlar sonrası yeni verginin ertelenmesinin gündemde olduğu açıklandı

        4

        ENERJİ BELGESİ

        Konutlarda, enerji kimlik belgesi zorunluluğu başlıyor. Binalardaki enerjinin israfını önlemek amacıyla zorunlu tutulan belge temin edilmezse binaya iskân verilmeyecek. Enerji kimlik belgesi yoksa bina kiralanamayacak, satılamayacak.

        5

        ESNAF İÇİN İŞSİZLİK FONU

        İflas eden ya da işyerini kapatan esnaflar için işsizlik sigortası başlıyor. Sigortalılar, her ay prime esas günlük kazançlarından yüzde 2 ödeyecek, devlet ise yüzde 1 oranında pay aktaracak. Dükkanını kapatan esnaf, fondan yararlanacak.

        6

        VERGİ ÖDEMELERİNDE DEĞİŞİKLİK

        1 Ocak itibarıyla özel bankalar vergi tahsil edemeyecek. Vergi tahsilatları kamu bankaları tarafından yapılacak. Vergi, harç, ceza ve diğer alacaklar vergi daireleri vezneleri haricinde PTT'den de tahsil edilecek.

        7

        YENİ ELEKTRİK TARİFESİ

        Elektriğini yenilenebilir enerji kaynaklarından kullanmak isteyen tüketiciler için yeni bir tarife modeli gelecek. Vatandaş sadece yenilenebilir enerji tüketebilecek.

        8

        BES'TE YENİ DÖNEM

        Bireysel emeklilikte otomatik katılım tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüşecek. Sistemine girenlere sağlanan devlet destekleri yaşa göre değişecek. Evlilik, sağlık, eğitim için nakit çekilebilecek.

        9

        E-FATURA DÖNEMİ

        Mükellefler hasılatlarına göre e-fatura, e-defter, e-irsaliye, e-arşiv uygulamasına geçecek. 2018 yılı brüt satış hasılatları 10 milyon TL ve üzeri olan firmalar, 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla e-faturaarşiv fatura ve e-defter uygulamalarına birlikte geçiş yapmak zorunda.

        10

        KANAL İSTANBUL İHALESİ

        Kanal İstanbul ihalesi mevcut plana göre bu yıl gerçekleştirilecek

        11

        SABİHA GÖKÇEN'E YENİ PİST

        İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ikinci pist inşaatının temeli yılın ilk çeyreğinde atılacak

        12

        HONAZ TÜNELİ HİZMETE GİRECEK

        Tamamlandığında Denizli’yi Antalya, Ankara ve Muğla’ya direkt bağlayacak olan 2 bin 600 metre uzunluğundaki iki tüpten oluşan ‘Honaz Tüneli’nin 2020 yılı içinde hizmete girmesi hedefleniyor.

        13

        BÜYÜK İSTANBUL TÜNELİ

        Hem kara hem de demiryolu geçişi olan 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin ihalesi bu yıl gerçekleştirilecek

        14

        Doğuş Grubu'nun, Bilgili Holding ortaklığıyla yürüttüğü Galataport Projesi'nin bu yıl nisan-mayısta açılması bekleniyor

        15

        DOĞU AKDENİZ'DE YENİ KUYULAR

        Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmaları kapsamında Türkiye 5 yeni kuyu açacak