Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ağız kokusunun nedeni helikobakter pilori olabilir
        1

        Ağız kokusunun yüzde 90 oranında ağız içi problemlerden, yüzde 10 oranında ise sindirim ve solunum sisteminden kaynaklandığını ifade eden Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Laika Karabulut, şu bilgileri verdi:

        2

        “Sindirim sistemi problemleri olan kişilerde ağız kokusu daha çok çürük yumurta kokusunu andırır. Özellikle geğirmeyi takiben bu koku daha fazla hissedilir.

        3

        Sindirimin başlamasını takiben gerek enzimler gerekse bakteriler tarafından parçalanan gıdalardaki sülfür bileşikleri ağız kokusunda önemli rol oynar.

        4

        Sindirim sisteminde ağız kokusuna sebep olan en önemli neden helikobakter piloridir.”

        5

        TANISI İÇİN GASTROSKOPİ ŞART!

        Helikobakter pilorinin tanısı için gastroskopi uygulamasının gerekli olduğunu ifade eden Karabulut, sözlerine şöyle devam etti:

        6

        “Hastanın ağız kokusuna karın ağrısı, karında şişkinlik, kilo kaybı, bulantı gibi semptomlar eklenmiş ise bakterinin tanısı için "Altın Standart” olan midenin endoskopik incelemesi gereklidir.”

        7

        Nasıl tedavi edilir?

        Helikobakter pilorinin iki haftalık ilaç tedavisiyle iyileşebileceğini belirten Doç. Dr. Laika Karabulut “Bakterinin pozitif saptanması durumunda, uygulanacak tedavide antibiyotik ve asit süprese eden "Proton Pompa İnhibitörü - PPI" denilen ilaçlar birlikte kullanılır. İlaçlar, mutlaka hekim kontrolünde alınmalıdır.

        8

        Antibiyotiklere kısa sürede direnç oluşturan bakteri tedavinin başarısını düşürmektedir.” tavsiyesinde bulundu.

        9