Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Airfryer sağlığı etkiliyor mu, kanserojen madde içeriyor mu?
        1

        AIRFRYER'LAR SAĞLIĞA ZARARLI MI?

        Ancak birçok kişinin kafasında Airfryer’ların sağlık olup olmadığı sorusu dönüyor. Healtline’da yapılan tanıma göre "Airfryer, sıcak havayı yiyeceklerin etrafında dolaştırarak kızartan mutfak aletleridir.

        Havada kızartılmış yiyecekler, benzer bir tat elde etmek için daha az yağ gerektirdiğinden, derin yağda kızartılmış yiyeceklerden daha sağlıklı olduğu iddia ediliyor” denmiştir.

        2

        Kızartma yapmayan Airfryer’lar mekanizma olarak sıcak havayı sürekli olarak yiyeceğin etrafında çevirerek kullanıyor, bu nedenle hem fırından hem de fritözden ayrılıyor.

        3

        YİYECEKLER DAHA AZ YAĞ İÇERİYOR

        Ancak yiyeceklerin üzerinde kahverengi gevrek bir kızartma görünümü istiyorsanız çok az miktarda yağ eklemeniz gerekir.

        2015’de yapılan bir araştırmada, bir patates hem derin yağda hem de Airfryer’de pişiriliyor ve iki ürününde farkları inceleniyor.

        4

        Airfryer’da pişirilen patates kızartmasının içerisine çok az miktarda yağ ekleniyor ve derin yağda pişen patatese göre gözle görülür miktarda daha az yağ içerdiği anlaşılıyor.

        Airfryer’da pişen patates hem daha az yağ içeriyor hem de nemli kalabiliyor rengi de tıpkı kızarmış patates gibi oluyor.

        5

        YİYECEKLERİN TADINI ETKİLİYOR

        Tek dezavantajı ise Airfryer’da hava ile pişen patates daha az jelatinizasyon gösterdiği için tadında eksilik yaşanabiliyor. Yağda kızarmış patatese göre biraz daha sert ve kuru bir tat elde edilebiliyor.

        Araştırma da genel olarak, Airfryer ile pişirilen yiyeceklerde farklı duyusal özellikler bulunsa da daha düşük yağ içerikli olduğu için talep görüyor sonucuna varıldı.

        6

        AİRFRYER'IN DEZAVANTAJLARI

        Bazen yağlı bir balık pişirdiğinizde Airfryer balığınızı kurutabilir ve sağlıklı yağların miktarı azalabilir. Yemek pişirme konusunda uzman olan şeflere göre Airfryer’da pişirilen yemekler her ne kadar daha az yağlı olsa da, tadı, dokusu ve lezzetini de etkiliyor. Bu nedenle sadece Airfyer’da yiyecekleri pişirmek yerine lezzetini de artırmak için, buharda pişirme ve yağsız soteleme işlemleri ile pişirmeyi öneriyorlar.

        7

        Cleveland Clinic'e konuşan diyetisyen Ariana Cucuzza Airfryer'ın artı ve eksilerini şöyle yorumluyor: Çoğu insan Airfryer kullanırken kalori alımını azaltıyor. Airfyer’lar ayrıca zaman açısından da verimli. Tavuk göğsünü Airfryer’da daha hızlı pişirebilirsiniz ve temizlemekte daha kolay.

        8

        Dezavantajı ise her gün kızartma yiyeceklerini alışkanlık haline getirmek. Az yağlı, kızartılmış yemek kulağa cazip gelse de, zeytinyağı gibi bitki bazlı yağların harika faydalarını kaçırmış olursunuz" diyor.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ