Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Aşı sırası kimde, aşı yaşı kaç oldu? 12-15 yaş aşı olabiliyor mu? 15 yaş üstü aşı zorunlu mu?
        1

        Küresel yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele sürecinde geliştirilen aşılardan BiNTech ve CoronaVac aşılarının ülkemize gelmesiyle aşı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Aşı sorgulama e-Nabız sistemi ve SMS ile yapılabiliyor. Peki aşı sorgulama nasıl yapılır?

        2

        AŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

        Aşılanıp aşılanmayacağımızı ya da sıranın bize gelip gelmediğini nasıl öğreneceğiz? diye merak edenler, E-Nabız sisteminden ya da 2023'e 'Aşıla' yazıp SMS atarak öğrenebileceksiniz. Aynı zamanda hastaneye gelemeyen vatandaşların evlerine gidilerek aşı uygulaması gerçekleştirilecek.

        E-NABIZ EKRANI İÇİN TIKLAYIN

        3

        15 YAŞ ÜSTÜ AŞI BAŞLADI MI?

        15 YAŞ ÜSTÜ NE ZAMAN AŞI OLACAK?

        18 Ağustos tarihli Bilim Kurulu toplantısının ardından konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 15 yaş üstü aşılamaya ilişkin "Kıymetli Vatandaşlarım, ülkemizde Yüksek Öğretim Kurumlarına kayıt yaptıracak 18 yaşından küçük kişiler de aşı talebinde bulunabiliyorlar. Yurtdışına eğitime giden ve ilgili ülke kuralları gereği aşı olması gereken ancak ülkemizdeki yaş sınırının altında kalan çocuklarımızın, velilerinin müracaatı halinde aşıları yapılabiliyor. E-Nabız web sayfasından girerek veliler çocukları için aşı talebinde bulunabiliyor. Bununla birlikte 12 yaşından büyük ve kronik hastalığı olan çocuklarımız için de aşı tanımlaması yapılmış durumdadır. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyor sağlıklı güzel günler diliyorum." ifadelerini kullandı.

        4

        15 YAŞ ÜSTÜ AŞI ZORUNLU MU?

        Sağlık Bakanlığı, yüksek riskli grupta yer alan vatandaşların aşılanmasının hayati önem taşıdığına değinerek 12 yaş ve üstü riskli gruptaki gençlerin de aşılanacağını açıklamıştı. Bu açıklamalar dahilinde, toplumda bulaş riskini en aza indirmek ve kamu sağlığını koruyabilmek adına aşı sırası gelen vatandaşların aşı olması gerekmektedir. Ancak hiçbir yaş grubu ve meslek için aşı zorunluluğu söz konusu değildir.

        5

        12 YAŞ AŞI OLABİLİR Mİ?

        Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

        Okulların açılmasıyla birlikte korona virüs aşısının 12 yaş altındaki çocuklara da yakın zamanda uygulanabileceğini belirten Taşova, “Bakanlığın da söylemlerini biliyoruz. 12 yaş altına kadar mRNA aşılarının da çalışmaları var. Bunların özellikle toplumdaki virüs yükünü azaltmak için toplumda aktif olan grubun aşılanma gerekliliği ortada. Kaldı ki delta ve delta plus varyantları çok hızlı yayılıyorlar” diye konuştu.

        6

        KORONAVİRÜS AŞI TAKVİMİ

        7

        E NABIZ GİRİŞ NASIL YAPILIR?

        Sisteme girişte kimlik doğrulama iki şekilde mümkün olmaktadır.

        1. E-Devlet kapısı üzerinden E-Devlet şifresi, E-İmza veya Mobil İmzanızı kullanarak T.C. numaranız ile sisteme giriş yapabilirsiniz (Şekil1).

        8

        E-Devlet girişine tıkladığınızda Şekil2’de gördüğünüz E-Devlet girişine yönlendirileceksiniz.

        9

        Giriş yaptığınızda profil bilgilerinizi oluşturmak için yönlendirildiğiniz ilk ekranda Kullanım Şartları bulunmaktadır. Profilinizi oluşturmaya başlamak için “e-Nabız Sistemi kullanım koşullarını okudum” yazısının yanında bulunan kutucuğu işaretlemeniz gerekmektedir. (Şekil3).

        10

        Profil bilgilerinizi oluşturmak için 2. Aşama kişisel bilgilerinizdir (Şekil4).

        11

        Paylaşım Seçeneklerinden kişisel sağlık bilgilerinize kimlerin erişimde bulunmasını istediğinizi seçebilirsiniz. Profil bilgilerinizi oluştururken son aşama ise Erişim Bilgileridir. Burada cep telefonu bilgilerinizi ve sisteme girişte kullanmak istediğiniz e-Nabız şifrenizi oluşturup girmeniz gerekmektedir. Daha sonra cep telefonunuza gelen tek kullanımlık erişim kodunu Onay Kodu alanına yazarak e-Nabız ı aktifleştirme işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz. (Şekil5)

        2. E-Devlet şifreniz yoksa Sağlık Bakanlığına kayıtlı Aile Hekiminize cep telefonu numaranızın kaydını yaptırarak, telefonunuza gelecek kısa mesaj ile size iletilen tek kullanımlık erişim kodunu kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

        Haberi Hazırlayan: Aslıhan Bayram

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ