Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Albayrak'tan önemli açıklamalar - İş-Yaşam Haberleri

        Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türk Lirası'nın artık rekabetçi olduğunu söyledi. CNN Türk yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Albayrak kurdaki hareketliliğin 2 yıl önce de bu seviyelerde olduğuna dikkati çekti. Kurun seviyesinin değil, rekabetçi olup olmamasının önem taşıdığına işaret eden Bakan Albayrak, “Kur indi çıktı. Son 1 hafta 15 gündür 6’lardan 7’lere çıktı. İner çıkar. Burada esas konu şu. Finansal güvenlik ve ekonomik altyapı noktasında Türkiye tüm bu dalgalanmaları kontrollü şekilde yönetiyor. Güçlü altyapıya sahip. Kur bugün çıkar, yarın iner.” dedi.

        'TÜRKİYE EKONOMİ MODELİNİ DEĞİŞTİRDİ'

        REKLAM

        Kurun eski dönemlere kıyasla ekonomiyi daha az etkilediği bir sürecin yaşandığını kaydeden Bakan Albayrak "Türkiye milli bağımsızlık mücadelesi yürütüyor. Ekonomik anlamda bir milli bağımsızlık modeli ortaya koyduk. İki senedir kıyamet bunun için kopuyor. Türkiye ekonomi modelini değiştirdi, artık eski modelden çıkıyor." diye konuştu.

        'EN AZ ETKİLENEN ÜLKELERDEN BİR TANESİ'

        Türkiye'nin 2 sene öncesine göre kırılganlıklara karşı çok daha güçlü olduğunu vurgulayan Bakan Albayrak, "Dünya da salgın nedeniyle öyle bir dönemde ki, dünya tarihinin en büyük ekonomik krizi yaşanıyor. Bu manada Türkiye, dünyadaki bütün ülkelere kıyasla en az etkilenen ülkelerden bir tanesi. Borsa performansıyla pozitif ayrışıyor. Birçok ülke düşmeler yaşamış Türkiye daha iyi noktada'' dedi. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin kur performansını değerlendiren Albayrak ''Yüzde 30'lar, 20'ler, 15'ler seviyesinde para birimleri değer kaybetmiş. Türkiye yüzde 17, yüzde 19 seviyesinde etkilenmiş'' ifadesini kullandı.

        'EN HIZLI TOPARLANAN ÜLKELERDEN BİRİ OLACAĞIZ'

        Pek çok ülkede ikinci çeyrekte büyük daralmalar yaşandığına vurgu yapan Bakan Albayrak ''Türkiye, inşallah ikinci çeyrek performansıyla daralma yaşayan ülkeler içinde en az etkilenen ülkelerden birisi olacak. Bu ay büyüme açıklanacak. Mayıs ve haziran rakamları hızlı toparlanmayı ortaya koymuştu, ikinci çeyrek bu anlamda da pozitif olacak. Dünyada en hızlı normalleşen ve en hızlı toparlayan ülkelerden birisi olacağız."

        REKLAM

        'KRİZLERDEN ÇOK, BATTIK BİTTİK LOBİLERİYLE UĞRAŞIYORUZ'

        Bakan Albayrak, ekonomiye yönelik "batıyor" söylemlerine de şu sözlerle tepki gösterdi: "Biz krizlerden çok, battık bittik lobileriyle uğraşıyoruz. Ekonomisi batan bir ülke bütün alanlarda bu kadar güçlü performans ortaya koyabilir mi? Bakan olduğumdan beri her gün 'battık' deniyor. 'Battık' lobisi gezi döneminde de vardı. Psikolojik olarak algı yaratmaya çalışıyorlar. Anadolu'dan geri dönüşler alıyorum, dönüşler bu şekilde değil."

        'BU BİR MİLLİ BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ'

        Ekonomiye yönelik eleştiriler yanında bir de kötü niyetli algı operasyonları bulunduğuna işaret eden Bakan Albayrak, şunları kaydetti: "Bunların etkileme güçleri her geçen gün azalıyor. Bu bir milli bağımsızlık mücadelesi. Ekonomik anlamda bir milli bağımsızlık modeli ortaya koyduk. İki senedir kıyamet bunun için kopuyor. Türkiye ekonomi modelini değiştirdi, artık eski modelden çıkıyor. Eski model yüksek faiz, düşük kur ve ithalata bağımlı ekonomi modeliydi ve bu artık sürdürülebilir değil. Benim derdim ekonominin kırılganlıkları noktasında daha güçlü rekabet edebilir olması, istihdamı ve üretimi önceliklemesi. Üretim ve ihracata dayalı dönüşümde, çok önemli paradigma değişikliği var. Bu değişiklik siyasi olarak da daha iddialı pozisyona taşıyacak. Ak Parti iktidarı siyasi bağımsızlık mücadelesi ve bunun bedeli olarak farklı ekonomik mücadeleler veriyor. Siz ne kadar ekonomik olarak bu bağımsızlığı ortaya koyarsanız, siyasi olarak da kendi kararlarınızı alırsınız." .

        REKLAM

        Pandemi sürecinde 1.9 milyon esnafın yaklaşık 1.5 milyonuna destek verdiklerini belirten Bakan Albayrak ''210 bin firmaya 150 milyon liradan fazla destek verdik. Düşük maliyetlerle destek sağladık. 400 milyar TL likidite finansman desteği sağladı bu devlet. Yeter mi yetmez, daha fazla destek vermemiz lazım. Bahane değil, çözüm üretme sorumluluğumuz var. Pandemi sürecinin normalleşme aşamasına başlanmadı'' dedi.

        'YÜZDE 5 KÜÇÜLME İDDİASINDA BULUNANLAR YANILACAK'

        Normalleşme sürecinde atılan adımların pozitif yansıdığını ifade eden Bakan Albayrak ''Tüm veriler toparlanmanın güçlü şekilde başladığını gösteriyor. Son 2 ayda 250 bine yakın konut satıldı. 600-700 bin liralık ev için 250 bin lira kredi kullanılmış. Piyasa normalleşmeye doğru gidiyor. Kısa çalışma ödeneği yeni dönemde normalleşme desteğine dönüyor. Çok güçlü bir istihdam kalkanı paketi hazırladık. İnşallah ekimde meclis açıldığında daha pozitif adımlar atılacak. 'Türkiye yüzde 5 küçülecek' iddiasında bulunanlar yine yanılacaklar. Tahminimiz eksi 2 ile 1 arasında. Dünya ortalamasından çok daha iyi'' dedi.

        'FAİZ YATIRIM İÇİN ÖNEMLİ HUSUS'

        Bakan Albayrak faiz konusunda da şu değerlendirmeyi yaptı:''Türkiye yabancı yatırımı çekecek, yatırımlara yönelecek. Burada faiz önemli bir husus. Reel yatırımcı açısından pandemi ve sürecinin normalleşmesine başlamadık. Türkiye atacağı adımlarla pozitif ayrışacağı için yabancı yatırımcıyı çekiyor. Türkiye'nin faizde ve kurda daha az bağımlı olduğu güçlü bir sürece girecek.''

        Pandeminin enflasyona 1-2 puanlık etkisi olabileceğini öngören Bakan Albayrak ''Son 3-4 ayda pandemi etkisiyle fiyatlama davranışlarındaki bozulma beklentileri üzerinde bir enflasyon olarak yansımıştı. Enflasyon açısından sürece baktığımızda hedefimiz 8.5'ti pandemi olmasaydı rahat yakalayacağımızı düşünüyordum. Türkiye'de 1-2 puanlık etkisi olabilir. Kur fiyat davranışları üzerinde farklı şekilde etki etti. Enflasyona negatif etkisinin olacağını düşünmüyorum. İnşallah 2020 yılı bir çok anlamda hepimizi etkiledi beklentilerin daha altında kapatacağımız bir yıl olacak.'' dedi.

        Turizm Bakanı ile çok yakın bir iletişimleri olduğunu belirten Bakan Albayrak, pandeminin turizmde fırsata dönüştürülebileceği planları tartıştıklarını aktardı.

        ''Türkiye Gezi'den bu yana bir mücadele veriyor'' diyen Bakan Albayrak şöyle devam etti:''Taşın altına elimizi değil bedenimizi koyacağız.Bir mücadele veriyoruz ama bunun bir bedeli olacak.Türkiye çok önemli bir psikolojik eşiği aştı.''

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ