Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Başkan Biden, ara seçimleri yorumladı: Demokratlar başarılı oldu
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ABD halkı, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı ile 100 sandalyeli Senatodaki 35 koltuk için halk sandık başına gitti. Senatodaki 6 yıllık süresini tamamlamayan 29 Cumhuriyetçi ile 36 Demokrat seçimlere girmedi.

        Son sonuçlara göre Cumhuriyetçiler Senato'da 49'a 48 öne geçerken, Temsilciler Meclisi'nde de Cumhuriyetçiler önde. Ancak hem Senato hem de Temsilciler Meclisi için çoğunluk sınırı aşılmış değil.

         Cumhuriyetçiler öne geçti: 49 - 48
        Cumhuriyetçiler öne geçti: 49 - 48 Haberi Görüntüle

        TSİ saat 24'te kameralar karşısına geçen ABD Başkanı Biden, bugünün 'demokrasi için iyi bir gün' olduğunu belirtti. "Demokrasimiz son birkaç yılda sınandı ancak Amerikan halkı sözünü söyledi" diyen Biden, seçmenlerin ABD demokrasisini korumak istediklerine dair net bir mesaj verdiklerini ifade etti.

        "KIRMIZI DALGA GERÇEKLEŞMEDİ"

        REKLAM

        Biden, 'beklenen kırmızı (Cumhuriyetçi) dalganın gerçekleşmediğini' belirtirken, seçmenin endişeleriyle ilgili de net konuştuğunu; buna enflasyonun da dahil olduğunu söyledi.

        Vali seçimlerinde Demokratların çok başarılı olduğunu belirten Biden, "Temsilciler Meclisi'nde, son 40 yıldaki herhangi bir başkanın ilk ara seçimlerinden daha az sandalye kaybettik" dedi.

        Biden, Cumhuriyetçilerle çalışmak istediğini söyleyerek, "Temsilciler Meclisi Başkanı olması beklenen Cumhuriyetçi lider Kevin McCarthy ile bugün konuşacağım" diye konuştu.

        'ADAYLIK' AÇIKLAMASI

        ABD Başkanı, merak edilen 'yeniden adaylık' süreciyle ilgili de açıklamalarda bulundu.

        Niyetinin 2024'te aday olmak olduğunu söyleyen Biden, "Bu ara seçimin sonu ne olursa olsun. Demokrat Parti başarılı performans gösterdi. Ailemle konuşacağım. Acele etmeyeceğim. Zaman var daha. Gelecek yılın başı belli olur" ifadelerini kullandı.

        Biden ayrıca anketlerin kendi kararında etkili bir unsur olmadığını belirtti.

        "RUSYA KAYBETTİ"

        Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna kenti Herson'dan çekilmesiyle ilgili de yorum yapan Biden, Rusya'nın ABD ara seçiminin ardından bu kararı almasının ilginç olduğunu söylerken, "Rusya'nın kaybettiğini" ifade etti.

        Putin'in G20 Zirvesi'nde bulunmayacağını söyleyen Biden, Putin'in, Basketbolcu Brittney Griner'i de içerecek mahkum değişimlerini tartışma konusunda ciddi olacağını umduğunu söyledi.

        "RESESYONUN YAKININDA BİLE DEĞİLİZ"

        Şu an bir ekonomik durgunluğun yakınında bile olmadıklarını belirten Biden, "Enflasyondan kurtulabileceğimizi garanti edemem" dedi.

        TRUMP'IN DURUMU

        ABD eski Başkanı Trump ile ilgili de konuşan Biden, "Trump ve Cumhuriyetçi rakibi De Santis'in birbirleriyle uğraşmalarını izlemek eğlenceli olacak” ifadelerini kullandı.

        Cumhuriyetçi Ron DeSantis, büyük bir farkla Florida Valisi seçildi ve Cumhuriyetçiler arasında Başkan adaylığı için güç kazandı.

        Trump için ise seçimin karmaşık sonuçları olduğu belirtilirken, eski başkanın desteklediği yüksek profilli adaylar, seçimleri kazanmakta zorlandı. Mehmet Öz, Pennsylvania'daki Senato yarışını kaybetti. Herschel Walker, Georgia’da ikinci tura kaldı ancak Demokrat rakibinin gerisinde.

        Blake Masters, Arizona'da Demokrat rakibinin 3.5 puan gerisinde. Sadece Ohio'daki JD Vance net bir galibiyet elde etti ancak bu muhafazakar eğilimli eyalette beklenenden az bir farkla gerçekleşti.

        ELON MUSK AÇIKLAMASI

        Biden, Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk'ın ulusal güvenlik için bir tehdit teşkil edip etmediği sorusuna ise, "Elon Musk'ın başka ülkelerle teknik ilişkisi ve işbirliğine, yanlış bir şey yapıp yapmadığına bakılmaksızın incelenmeye değer olduğunu düşünüyorum." yanıtını verdi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ