Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Çinli Chery Avrupa'da üretime başlayacak - Otomobil Haberleri

        Çinli otomobil üreticisi Chery, Avrupa'daki ilk üretim tesisini İspanya'da açıyor. Bu kapsamda, Chery ve İspanyol EV Motors bir ortak girişim anlaşması imzaladı.

        Anlaşma kapsamında üretilecek otomobiller, bu yılın sonlarında Japon otomobil üreticisi Nissan'ın 2021'de kapattığı fabrikada bantlardan inecek. Böylece, Nissan'ın İspanya'da üretimi bırakması ile işini kaybeden 1.600 çalışanın bir kısmı yeniden işe dönmüş olacak.

         Elektriklide Çin-Avrupa işbirliği
        Elektriklide Çin-Avrupa işbirliği Haberi Görüntüle

        İspanyol EV Motors, ortak girişimin küçük ortağı Chery'nin ilk olarak tesiste Omoda araçlarını üretmeye başlayacağını, çoğunluk hissedarı EV Motors'un ise dördüncü çeyrekte kendi araçlarını üretmeye başlayacağını bildirdi.

        REKLAM

        Chery Avrupa genel müdürü Jochen Tueting yaptığı açıklamada, "Bu adımı Chery'nin Avrupa'ya olan açık bağlılığının bir teyidi olarak görüyorum. Bu karar Chery'nin kalmaya geldiğini kanıtlıyor" dedi.

        PANDEMİDE PLAN BAŞLATTI

        Almanya'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci otomobil üreten ülkesi olan İspanya, 2020 yılında Avrupa Birliği pandemi yardım fonlarını kullanarak elektrikli araç ve batarya üretimini ülkeye çekmek için bir plan başlattı.

        O günden bu yana ülkede yatırım açıklayan şirketler arasında Volkswagen ve Renault da yer alıyor.

        Nissan'ın İspanya'da üretime son vermesinden sonra, tesis İspanyol elektrikli motosiklet üreticisi Silence'a ve burayı elektrikli araçlar için bir merkez haline getirmeyi planlayan yerel mühendislik grupları QEV ve EV Motors'a devredildi. EV Motors, Mart ayında ise tesisin tam kurumsal kontrolünü ele aldı.

        TÜRKİYE'YE AR-GE MERKEZİ KURABİLİR

        Chery Automobile'in yurtdışı operasyonlarını yöneten Chery International'ın Başkanı Zhang Guibing, Ekim 2023'te Habertürk'e yaptığı özel açıklamada, Türkiye’ye yatırım yapmayı değerlendirdiklerini bildirmişti.

        Chery'nin Wuhu'daki genel merkezinde açıklamalarda bulunan Guibing, olası bir fabrika yatırımı için ilgili bakanlıklar ile görüşmelere başladıklarını da anlatmıştı.

        REKLAM
         Türkiye'de önce Ar-Ge sonra üretim yapacak
        Türkiye'de önce Ar-Ge sonra üretim yapacak Haberi Görüntüle

        Guibing, "Fizibilite çalışmaları yapıyoruz. Ticaret Bakanlığı ile irtibat halindeyiz. Bir Ar-Ge merkezi ile başlayıp daha sonrasında fabrika yatırımı yapmayı değerlendiriyoruz. Türkiye’ye yatırım yapmamız için ihracat ve iç pazar dahil 150-200 bin adet bandını yakalamamız gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı.

        Chery'nin Wuhu'da düzenlediği konferansta, katılımcılara sergilenen dünya haritası üzerinde Chery'nin Türkiye'de kurmayı planladığı Ar-Ge merkezi yer almıştı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ