Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim DGS ek tercihler nasıl yapılır? İşte DGS boş kontenjan listesi!

        ÖSYM tarafından 23 Temmuz 2017 tarihinde milyonlarca adayın katılımıyla tek oturumda gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı'nın ardından sonuçlar açıklanmış ve tercihler tamamlanmıştı. Geçtiğimiz günlerde tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte sınava katılan adaylar yerleştirildikleri bölümü görüntülemiş ve kaydını yapmıştı.

        Ancak sınava katılan ve tercih aşamasının ardından herhangi bir bölüme yerleşemeyen adaylar ÖSYM'den gelecek olan ek yerleştirme açıklamasını bekliyordu. Bugün itibarıyla DGS ek yerleştirme işlemleri başladı. ÖSYM'nin internet sitesinden yayınlanan duyuruda başvuruların başlama ve bitiş tarihi paylaşıldı. Aynı zamanda DGS ek tercih kılavuzu yayımlandı.

        DGS EK TERCİH NASIL YAPILIR?

        Dikey Geçiş Sınavı'nın ardından yapılan ilk yerleştirmelerde herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşemeyen öğrenciler, merakla DGS ek tercihlerini beklemeye başlamıştı. Dün ÖSYM tarafından yapılan açıklamayla birlikte ek tercih işlemlerinin başladığı duyurulmuştu.

        Duyurunun ardından adaylar DGS ek tercih işlemlerinin nasıl yapılacağını araştırmaya başladı. Peki DGS ek tercih nasıl yapılır? İşte DGS ek tercih yapma işlemleri hakkında detaylar...

        DGS ek tercih yapmak için ilk olarak ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi'ne giriş yapmak gerekiyor. Sisteme giriş yaptıktan sonra sol menüde yer alan "Başvuru Sürecindekiler" sekmesine girerek 2017 - DGS sekmesine tıklamak gerekiyor.

        ÖSYM ADAY İŞLEMLERİ SİSTEMİ İÇİN TIKLAYINIZ

        Son olarak da karşınıza çıkan tercih ekranında tercihlerinizi belirleyerek onaylamanız yeterli olacaktır. DGS ek tercih işlemini yaptıktan sonra ek tercih bedeli olan 15,00 TL'nin ödemesini yapmayı unutmayınız.Ek yerleştirme için tercih yapmak isteyen adaylar, tercih ücretini, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile 25-31 Ekim 2017 tarihleri arasında yatıracaklardır. Ücret yatırma işlemi 31 Ekim 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Banka/ATM’lerden tercih ücreti yatırılmamalıdır.

        DGS BOŞ KONTENJAN LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

        DGS EK YERLEŞTİRME

        Ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin lisans programlarına geçiş yapabilmek için katıldığı Dikey Geçiş Sınavı, 23 Temmuz'da yapılmıştı. Sınavın ardından sonuçlar açıklanmış ve tercihler alınmıştı. Tercihlerin alınmasının ardından yerleştirme sonuçları duyurulduktan sonra bazı adaylar herhangi bir programa yerleşemedi.

        REKLAM

        Yerleşemeyen adaylariçin ÖSYM'den beklenen haber geldi ve DGS ek yerleştirme tarihi belli oldu. ÖSYM tarafından yayınlanan duyuruda 25 - 30 Ekim 2017 tarihleri arasında ek yerleştirme için başvuruların alınacağı bildirildi.

        ÖSYM tarafından yayınlanan duyuruda aşağıdaki ifadelere yer verildi:

        "2017-DGS Ek Yerleştirme tercihleri 25-30 Ekim 2017 tarihleri arasında alınacaktır. Tercihler aday tarafından, bireysel olarak internet aracılığıyla, TC kimlik numaraları ve şifreleri kullanılarak elektronik ortamda yapılacaktır. Posta ile Merkezimize gönderilen veya elden verilen tercihler işleme alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır.

        Ek yerleştirme için tercih ücreti 15,00 TL’dir. Ek yerleştirme için tercih yapmak isteyen adaylar, tercih ücretini, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile 25-31 Ekim 2017 tarihleri arasında yatıracaklardır. Ücret yatırma işlemi 31 Ekim 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Banka/ATM’lerden tercih ücreti yatırılmamalıdır. Adaylar, tercihlerini yaptıktan sonra tercih ücretini yatırarak tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Süresi içinde ek yerleştirme tercih ücretini yatırmayan adayların yapmış oldukları tercihler geçersiz sayılacak ve ek yerleştirme işlemine dâhil edilmeyecektir.

        2017-DGS merkezì yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2017- DGS’ye girmiş ve 2017-DGS merkezî yerleştirme ile hiçbir programa yerleştirilmemiş olmak gerekir. Bunun dışında aşağıdaki kurallar geçerli olacaktır:

        a) Tablo-1’de yer alan yükseköğretim lisans programlarını; ilgili puanı hesaplanmış, ön lisans mezuniyet alanı Tablo-2’ye uygun tüm adaylar tercih edebilecektir.

        b) Boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılırken taban puan şartı aranmayacaktır.

        c) Ek yerleştirmede adaylar en fazla 30 tercih yapabileceklerdir.

        2017-DGS Ek Yerleştirmede, 2017-DGS Kılavuzu, 2017-DGS Tercih Bilgileri ve Ek Yerleştirme İle İlgili Açıklamalar metninde yer alan ilke ve kurallar ile yükseköğretim programlarının koşul ve açıklamaları geçerli olacaktır. Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekir.

        Adaylar, 2017-DGS yerleştirme sonucu oluşan en düşük puanlara aşağıdaki bağlantıdan erişebileceklerdir. http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2017/DGS/Y_MinMax02102017.pdf 2017-DGS Ek Yerleştirme ile ilgili tablolar ÖSYM’nin internet sayfasından yayımlanmıştır. 2017- DGS Ek Yerleştirme için ayrıca bir kılavuz hazırlanmayacaktır.

        Ek yerleştirme sonuçları, ÖSYM’nin internet sayfasında yayınlanacak, adaylara ek yerleştirme sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayları gösteren fotoğraflı yerleştirme sonuçları, ÖSYM tarafından YÖK’e elektronik ortamda gönderilecektir. Bir yükseköğretim programını kazanan adayların, sınav sonuçları açıklandıktan sonra sonuç belgelerinde belirtilen tarihlerde yerleştirildikleri programa kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.

        ÖSYM'nin DGS kılavuzunda belirttiği ifadelerde, DGS yerleştirme sonuçlarına göre yerleşemeyen adaylar için gerek görüldüğü takdirde ek yerleştirme uygulanacağı belirtildi. Aynı zamanda DGS ek yerleştirme işlemlerinin yükseköğretim kurumlarının ÖSYM'ye boş kontenjan bilgisini ilettikten sonra başlayacağı da bildirilmişti.

        Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaylardan yerleştirme ücreti alınmaz ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde (ek yerleştirmeler dâhil) adaydan yerleştirme ücreti (15,00 TL) alınır. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmaz.

        EK YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

        DGS ek tercih için işlemlerini sürdüren adaylar, bir yandan da ek yerleştirme sonuçlarının ne zaman açıklanacağını araştırıyor. ÖSYM'nin yerleştirme takviminde DGS ek yerleştirme sonuçlarının açıklanacağı tarihle ilgili herhangi bir detay bulunmuyor. Peki DGS ek yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?

        ÖSYM, konuyla ilgili henüz resmi bir bilgi vermese de DGS ek tercih sonuçları; DGS ek yerleştirme başvurularının tamamlanması ve başvuru sonuçların değerlendirilmesinin ardından açıklanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ