Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Churchill'in torunu: Atatürk dedeme ilham oldu

        İngiltere'nin İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Başbakanı ve Çanakkale Savaşı'nda da Birleşik Krallık Donanma Bakanı olan Winston Churchill’in torununun çocuğu Randolph Churchill, "Atatürk'ün Türkiye'yi inşasının büyük dedesine ilham kaynağı" olduğunu söyledi.

        Churchill, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında İngiliz Parlamentosu'nun üst kanadı Lordlar Kamarası'nda düzenlenen "dostluk çayı"nda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

        Birleşik Krallık'ın en saygı duyulan liderlerinden Churchill'in tek oğlunun torunu, 50 yaşındaki Randolph Churchill, büyük dedesinin elde ettiği başarılara, Çanakkale'de edindiği tecrübelerle ulaştığını söyledi.

        Bugünkü özgürlüklerin elde edilmesi için Çanakkale'de çok kan döküldüğünün vurgulayan Churchill, "Çanakkale Savaşları'nın mimarlardan biri olan büyük dedem için de o dönem çok zor bir dönemdi. Çanakkale'deki can kayıpları, büyük dedemin peşini geri kalan tüm ömrü boyunca bırakmadı. Ancak Çanakkale'den edindiği tecrübeler, büyük dedemin 1944 yılında Normandiya'da karaya başarılı bir çıkış yapmasını sağladı" diye konuştu.

        Birleşik Krallık'ın köklü ailelerinden, Spencer ailesinin üyesi olan Churchill, büyük dedesi 1965'te hayata gözlerini yumduğunda kendisinin sadece 2 günlük olduğunu ifade ederek, büyük dedesini çok iyi tanıyan kişilerin anlattığı hikayelerle büyüdüğünü kaydetti.

        Churchill, "Büyük dedemin, tarihi uluslar olarak değerlendirdiğim Türk milleti ve Osmanlı İmparatorluğu'na dair her zaman büyük bir beğenisi oldu. Winston Churchill, çok büyük bir Atatürk hayranıydı. Atatürk'ün Türk milletini inşası, büyük dedeme ilham kaynağı oldu" dedi.

        "TÜRK MİLLETİ DENİZCİ MİLLET"

        İngiliz Donanması'nda görev yaptığı dönemde, Çanakkale'yi denizden ziyaret ettiğini ve görevi kapsamında Türk donanması ile tatbikat yaptıklarını anlatan Churchill, "Türk milleti, çok güçlü bir denizci millet. Akdeniz'de Türk Donanması ile birlikte çalışmak çok ayrıcalıklı bir deneyimdi benim için. Türkiye günümüzde Birleşik Krallık'ın en yakın müttefiklerinden biri ve birlikte çalışıyor olmamız harika" ifadelerini kullandı.

        Yakın zamanda Türkiye'yi ziyaret etmeyi planladığını bildiren Churchill, Türk mutfağını da Türkiye'de tatmak istediğini söyledi.

        ÇANAKKALE LİDERLİĞİ SARSMIŞTI

        Birleşik Krallık ve dünya tarihinin önemli siyasileri arasında yer alan Winston Churchill, Çanakkale Kara Savaşları'nda, bölgeye yapılan İngiliz çıkarmasına öncülük etmişti.Churchill'in önderliğinde bulunan, dünya genelinde nam salmış İngiliz Kraliyet Donanması'nın Çanakkale'de ağır bir mağlubiyet almasıyla Churchill, İngiliz halkı gözünde zor duruma düşmüştü.

        Çanakkale fiyaskosuyla siyasi liderlik kariyeri inişe geçen Churchill, İkinci Dünya Savaşı'nda izlediği politikalar ve liderliğiyle, Birleşik Krallık'ın zafer elde etmesini sağlayarak, ülke tarihinin en önemli devlet adamları arasında yer almış oldu.

        Çanakkale Savaşları'nda, yarım milyondan fazla can kaybı yaşanmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ