Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avusturya’da sağ eğilimli Hofer'i seçti

        GAZETE HABERTÜRK

        Avusturya’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, aşırı sağcı Özgürlükçü Partisi’nin adayı Hofer yüzde 36.4 oyla birinci oldu. Fransa, Hollanda, Almanya’nın ardından Avusturya ile birlikte Avrupa çapında yükselen aşırı sağ eğilimli partiler ürkütüyor.

        Avusturya’da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu, aşırı sağcı Avusturya Özgürlükçü Partisi’nin (FPÖ) adayı Norbert Hofer kazandı.

        Yüzde 36.4 oranında oy alan Hofer’i, Yeşiller Partisi adayı Alexander Van der Bellen yüzde 20.4 ile takip etti. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, 6 adaydan hiçbirinin yüzde 50’nin üzerini görememesi yüzünden yeni cumhurbaşkanı seçilemedi. Seçimlerin 2’nci turu, en fazla oyu alan Hofer ile Van der Bellen arasında, 22 Mayıs’ta yapılacak. 2’nci turda aşırı sağcılara karşı çıkan seçmenlerin, Van der Bellen’i cumhurbaşkanı yapması bekleniyor.

        İktidar el Değiştiriy or 1945’ten beri Avusturya’da ilk kez, iktidardaki Avusturya Sosyal Demokrat Partisi ile Avusturya Halk Partisi dışından bir aday cumhurbaşkanı olacak. Hofer’in aldığı oy oranı FPÖ için önemli bir zafer olarak nitelendiriliyor. Zira aşırı sağcı söylemleriyle bilinen FPÖ, ulusal alanda ilk kez bu kadar destek bulmuş oldu.

        Aşırı sağcıların adayı Hofer, seçim sonuçlarının “halka hitap ettiklerinin göstergesi olduğunu” belirterek, “Verilen oylar, halkımızın talepleri doğrultusunda politika yaptığımızın tescilidir” dedi. Avrupa’da son yıllarda göçmen krizi ve terör saldırıları yüzünden Müslüman ve yabancı karşıtı söylemlere sarılan aşırı sağcı partilere verilen destek arttı.

        HOLLANDA

        Holl anda’da aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV), Mart 2017’de gerçekleşecek seçimlere çok az bir zaman kala etkisini artırıyor. Geçen ay yapılan anketlere göre, ülkede seçim yapılsa PVV ilk sırada yer alarak 150 sandalyeli parlamentoda 39 vekil kazanacak.

        ALMANYA

        Alman ARD Televizyonu’nun geçen haftaki anket sonuçlarına göre, ülkede seçim olması halinde, minareleri ve ezanı yasaklamayı vaat eden Almanya için Alternatif Partisi’nin oy oranı ülke genelinde yüzde 14’ü aşarak 3’üncü sıraya yerleşiyor.

        FRANSA

        Fransa’da yapılan son kamuoyu anketine göre, 2017’de gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimleri şimdi yapılmış olsaydı aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi’nin lideri Marine Le Pen, yüzde 29’luk oy oranı ile ilk sırada yer alacaktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ